Geplaatst

Smolders versus Vreeman

Heeft-ie ’t nu wel of niet gezegd? Vlak na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag zou burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg hebben beweerd dat de PvdA er alles aan moet doen om Hans Smolders buiten de coalitie te houden. Volgens de lijsttrekker van Lijst Smolders Tilburg (LST) hebben verschillende bronnen dat bevestigd. Vreeman ontkent.

Smolders is des duivels. Vooral het tijdstip (meteen na het bekend worden van de verkiezingsuitslag) en de locatie waar Vreeman zijn uitlatingen zou hebben gedaan (de raadzaal, een openbare ruimte) zitten hem hoog. De oud-chauffeur van Pim Fortuyn ventileert zijn ongenoegen hierover vooral via de media. Ik zou dat niet doen. Stel dat ooit vast komt te staan dat Vreeman niks ten kwade van Smolders heeft gezegd. Dan sta je als LST mooi voor aap. Nee, Smolders had beter Vreeman recht op de man af kunnen vragen wat er waar was van de boze geruchten. In een gesprek van man tot man bereik je vaak meer dan wanneer je in de krant of op televisie met modder naar elkaar gooit.

Smolders heeft met zijn getier vooralsnog niets bereikt. Geen excuses van Vreeman, helemaal niks. Ik denk dat dat mede komt doordat hij relatief vaak zijn (negatieve) gevoelens niet onder stoelen of banken steekt. Op een gegeven moment nemen mensen dat niet meer zo serieus. Smolders is een emotionele mens. Daar is helemaal niks mis mee, integendeel. Maar in de politiek kan dat verdraaid onhandig zijn. Neem Geert Naaijkens van de VVD. Als deze lijsttrekker stennis had gemaakt na een opmerking van Vreeman dat ‘de PvdA er alles aan moet doen om Naaijkens buiten de coalitie te houden’, zouden we volgens mij meer geneigd zijn om dit serieus te nemen dan we nu met Smolders doen. Van de liberaal zijn we zulke uitbarstingen namelijk niet gewend.

Ik hoop werkelijk dat er niets waar is van de geruchten die over Vreeman de ronde doen. Want – zoals hij zelf ook zegt – het is niet aan de burgemeester om een coalitie te smeden. Hopelijk meent hij het ook als hij zo’n opmerking maakt.

 

Reacties

4 reacties op “Smolders versus Vreeman”

 1. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Wat is dit nu weer een achterhaald bericht.
  Hans Leeuwenkamp, campagneleider van de PvdA, heeft bijna een week eerder al een verklaring geplaatst: op 13-03-2006.

  Namelijk als volgt:

  "Hans Smolders belde mij afgelopen woensdagochtend op met het verhaal, dat Vreeman hem buiten het college wilde houden. Hij had de uitspraken van iemand anders gehoord. Ik heb hem het werkelijke verloop van het gesprek gemeld.

  Dat ging alsvolgt: Ik benaderde Ruud Vreeman met de zin: Zo dat kon wel eens een college met Smolders worden. Dacht het niet was het antwoord van Ruud. Nee was mijn reactie het lijkt me ook uitgesloten.

  Dat was het hele verhaal. Dat heb ik ook aan Smolders gemeld, maar hij heeft toch gemeend de foute versie van ons korte onderhoud in de wereld te moeten helpen."

  Gewoon een kwestie van interpretatie/beleving. Duidelijk is in ieder geval dat het enthousiasme over de mogelijke coalitiepartner LST er nu niet bepaald van af droop.

  Maar we zijn nu twee weken en een aantal gesprekken verder. Dit is ver achterhaald. Er zijn toch wel andere onderwerpen om over te schrijven. Bijvoorbeeld over hoe serieus de onderhandelaars omgaan met de verkiezingsuitslag. Waren de kiezers nog niet duidelijk genoeg of moeten ze op herhaling in wijkcentrum De Poorten?

  Hartelijke groeten
  . Zie:

 2. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Dank je wel voor het meedenken over de onderwerpen, Arjen, maar ik denk dat ik daar wel uit kom.
  Je komt met een quote van Hans Leeuwenkamp, maar dat was niet de enige bron.
  Vreemd dat je de column achterhaald vindt. Ik had toch sterk het idee dat het vorige week heel erg speelde: Smolders stond woensdag de 15e nog bij de Koerier op de stoep om z'n verhaal te doen. Dat jij vindt dat jouw leider daar onderhand eens mee op moet houden, is een ander verhaal.

 3. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Okay Aldert, we gaan gewoon aan de slag. Zoals je weet hebben we al vragen gesteld over een winterspektakel in de Reeshof.
  Succes met je column.

 4. Blogger king avatar
  Blogger king

  Wat heeft het voor een zin om naar die Poorten te gaan. Geen enkele! De nieuwe coalitie stond waarschijnelijk al voor de verkiezingen vast, mits ze een meerderheid behielden. Deze zogenaamde inspraak is gewoon een mistbank voor het feit dat gewoon de college partijen op de oude voet verder gaan. Als ze zo graag zouden luisteren hadden ze LST afgelopen weken wel serieus genomen. Was het bericht van de kiezer nog niet duidelijk genoeg? In dat opzichte is de oproep allemaal de straat op te gaan de enige juiste. Leg een burgelijk verzet ring op de cityring. We willen wel serieus genomen worden wat heeft het anders voor een nut dat we gaan stemmen.

  Neerlands Welzijn
  schreef op hun web-log dat de media al was aangeschreven? Niets in gelezen. Wordt NW genegeerd? wordt een oproep door en voor het volk genegeerd? WAAROM?

  Zijn er al andere partijen die zich aangesloten hebben bij de oproep? of is de belofte naar het volk luisteren en opkomen voor het volk gewoon loze verkiezingsbeloften. Inspraak via verkiezingen werk blijkbaar niet, inspraak in een beperking door een gebouw werk ook niet. Als de verkiezingsuitslag al niet massaal genoeg was ,dan die paar 100 mensen in de poorten zeker niet.