Geplaatst

Senioren zijn geen baby’s

De Ontdekking. Het zou de naam van een spiksplinternieuwe horecagelegenheid op de Korte Heuvel kunnen zijn. Maar nee, De Ontdekking is de naam van een nieuw project waarmee ouderen hun vrienden- en kennissenkring kunnen uitbreiden.

Projecten als De Ontdekking schijnen heel hard nodig te zijn, want ouderen voelen zich eenzaam. Heel eenzaam, blijkt uit onderzoek van de GGD. Bijna de helft van alle 65-plussers in de stad heeft hier min of meer last van. Voor het college was dit aanleiding om er iets aan te doen en dat vertaalt zich in het Algemeen Beleidsplan College 2006-2010. Op zich is daar niks op tegen. Wat me wel altijd opvalt, is dat eenzaamheid alleen als probleem wordt gezien als het om ouderen gaat. Terwijl een 20-jarige die zich eenzaam voelt, ineens een loser is. Merkwaardig is dat toch. Senioren lijken niks verkeerd te kunnen doen, want het zijn toch zielige mensen? Ach, ouderen hebben de oorlog meegemaakt, ze hebben het land na diezelfde oorlog weer opgebouwd, ik hoor mijn hele leven niks anders, maar wat hadden ze dan willen doen? Uit hun neus willen eten? Zeg vooral niks over de rijstijl van sommige senioren met een auto, schandálig, hoe durf je? Er schijnen zelfs mensen te zijn die het barbaars vinden om ouderen die een misdaad hebben gepleegd, op te sluiten in de gevangenis. En zo blijven we onze senioren maar pamperen. Begrijp me goed, ik gun het niemand om eenzaam te zijn, dus ik hoop dat De Ontdekking een groot succes wordt. En natuurlijk zou het een goede zaak zijn als het nieuwe college erin slaagt de plannen die het voor ouderen heeft, te verwezenlijken. Maar laten we wel op een normale manier naar dit deel van de samenleving blijven kijken. Senioren zijn senioren, geen baby’s.