Geplaatst

Wesley, red Nederland!

Het Eurovisie Songfestival. Een evenement dat eigenlijk te erg voor woorden is, maar ik kan het niet laten om hiervoor de televisie aan te zetten als ik in de gelegenheid ben. Het is eigenlijk zulke bagger, dat het gewoon leuk is om te kijken.

Op het moment dat ik dit schrijf, hebben we de halve finale van afgelopen donderdag achter de rug en maken de liefhebbers zich nog op voor de finale. Nederland schreeuwde natuurlijk weer moord en brand dat het ook dit jaar weer geen hoge ogen gooide. Meestal kan ik me wel iets voorstellen bij zulke protesten, temeer daar het niveau van de inzendingen van andere landen die de finale wel halen en hoog scoren, soms heel erg bedroevend is. Dit jaar haalde ik mijn schouders op, want ik vond het nummer Amambanda van Treble nu niet echt om over naar huis te schrijven. Het was flets, er zat weinig muziek in. Eerlijk gezegd ben ik betere nummers van ons land gewend.

Nee, dan die horror-gozerts uit Finland. Geweldig! Finland heeft niet echt een goede reputatie op songfestivalgebied, het land kwam nooit hoger dan de zesde plaats. Jarenlang kon Finland zich natuurlijk verschuilen achter het argument dat de onbegrijpelijke taal niet erg goed in de smaak valt bij vakjury’s dan wel televoters. Maar tegenwoordig gaat die vlieger niet meer op, want de deelnemende landen kunnen nu zingen in de taal die ze zelf willen. En sinds de invoering van deze regel komen de Finnen nog niet ver op het festival. Deze keer heeft het land wel de finale gehaald. Gezien mijn achtergrond ben ik natuurlijk niet helemaal objectief, maar het metalnummer van Lordi, de Finse inzending van dit jaar, heeft me afgelopen donderdag positief verrast. Er zat in ieder geval meer melodie in dan in het nummer van Treble.

Hoe het nu verder moet met Nederland en het Eurovisie Songfestival? Wat mij betreft sturen we Wesley. Als hij erin slaagt om in Europa net zo geliefd te worden als in Tilburg, komt het vast wel goed. De jonge Tilburgse zanger zou het volgens mij nog willen ook, schat ik in, zolang het evenement maar búiten Tilburg wordt gehouden. Want gelukkig voor Wesley reikt de macht van SP-fractievoorzitter Johan van den Hout niet zo ver dat hij officiële kritische vragen kan stellen over de veiligheid tijdens evenementen in Skopje of Vilnius.

Op de foto: Treble