Geplaatst

Vrouwen meppen ook (maar dat mogen we niet weten)

Er zijn twee onderwerpen waarbij ik als columnist moet oppassen wat ik schrijf: dieren en vrouwen. Althans, dat gevoel krijg ik als ik de reacties lees die mijn columns oproepen. Toen ik vorige maand in De Tilburgse Koerier iets schreef over huiselijk geweld, was het weer raak.

Een collega van Brabants Dagblad schreef begin juli in een artikel over het Tilburgse emancipatiebeleid dat ‘huiselijk geweld in overgrote meerderheid tegen vrouwen is gericht’. Ik vond deze stelling wel erg boud, zeker gezien de onderbouwing ervan: het enige waarop de journalist zijn bewering baseerde, was het aantal rechtszaken waarin mishandeling centraal staat. ‘Vrijwel steeds’ is de vrouw hier het slachtoffer. Tja, nogal logisch: mannen die slachtoffer worden van huiselijk geweld, willen vaak geen aangifte doen, zo schreef ik in mijn column van 12 juli in De Tilburgse Koerier. Dat mannelijke slachtoffers niet naar de politie lopen, kun je op je vingers natellen, maar het blijkt ook uit onderzoek. Op deze wijze probeerde ik in mijn column enige nuance in de discussie te brengen. Nou, dat heb ik geweten. Ik kreeg een week later een boze brief van directeur Lian Smits van De Bocht, ‘centrum voor hulpverlening aan vrouwen en hun kinderen’. Hoe durfde ik te beweren dat vrouwen net zo gewelddadig zijn als mannen? Nu, dat heb ik helemaal niet gezegd. Wel had ik in mijn column psycholoog René Diekstra geciteerd, die hier een keer op had gewezen in Rotterdams Dagblad. Dat deed ik puur om mijn lezers een andere kant te laten zien. De directeur van De Bosch sprak van een ‘populistische invalshoek’. Toen brak mijn klomp al: het is juist populistisch om mannen consequent als dader en vrouwen als slachtoffer te beschouwen. Dat gaat er veel beter in bij de mensen, omdat dat lekker overzichtelijk is. En wee je gebeente als je dat clichébeeld wilt doorbreken!

‘En wat is nou eigenlijk het belang dat ‘vrouwen net zo gewelddadig zijn als mannen’? Is daarmee huiselijk geweld geen probleem meer?’, foetert de directeur verder. Ja, lekker is dat: eerst lopen roepen dat mannen er maar op los meppen en als iemand daartegen ingaat, is het ineens niet meer belangrijk of er meer mannelijke of vrouwelijke daders zijn. Zo kan ik ook een discussie tot een goed einde brengen.

Kortom, een slechte brief dus. Geen haar op mijn hoofd die erover dacht om deze in de Koerier te plaatsen. Ik snap wel waarom Smits zo reageert: als de waarheid (dat wil zeggen: vrouwen weten bepaald ook niet altijd hun handen thuis te houden) boven tafel komt en deze meer en meer door de maatschappij wordt geaccepteerd, ziet zij dat ongetwijfeld als een bedreiging voor de subsidie waarvan haar instelling afhankelijk is.

Ook kreeg ik een e-mail van Carla Wijntjes. ‘Als u bedenkt dat de vrouw vanaf de steentijd in elkaar geknuppeld, verkracht, gestenigd (…) is, kunt u zich wellicht voorstellen dat er tegenwoordig af en toe een mep de andere kant opgaat. O, o, wat zielig.’ Tja, op zulke onzin ga ik op deze plaats nog niet eens in.

Gelukkig leest een mens af en toe ook iets zinnigs. Zo stond in Brabants Dagblad van gisteren nu eens een artikel over geweld dat door vrouwen wordt gepleegd. Redacteur Martijn van Beek haalt hierin enkele Amerikaanse onderzoekers aan die denken dat vrouwen net zo vaak dader zijn als mannen bij geweld achter de voordeur. "Het besef groeit dat vrouwen ook pleger kunnen zijn in plaats van slachtoffer. Het taboe voor mannen om aangifte te doen, neemt af", zo citeert hij een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Met dit artikel neemt Brabants Dagblad revanche op zichzelf. Hulde derhalve!

Reacties

11 reacties op “Vrouwen meppen ook (maar dat mogen we niet weten)”

 1. Piet avatar
  Piet

  Beste Aldert, ik wil je een heel groot compliment maken zoals jij telkens weer de spijker op zijn kop slaat in je columns! Het is niet iedereen gegeven om kort en krachtig de kern van de zaak vast te leggen in een column. Je ziet het goed als je constateert dat je dicht bij de waarheid zit als mensen zo geprikkeld reageren!! Ik kan het als geen ander weten, geloof me. Ga aub zo door en bij de Koerier moeten ze in hun handen wrijven met een journalist zoals jij! En ik ben niet de enigste die jouw werk enorm waardert, ik hoor het ook veel terug in mijn kennissenkring.

  Een hart onder de riem van een trouwe lezer!!

  Piet

 2. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Dank je wel, Piet! Heel leuk om te lezen. En als je een keer iets absoluut n

 3. jacques willemen avatar
  jacques willemen
 4. Piet avatar
  Piet

  Beste Jacques, je hebt deels gelijk, want daar ging de column niet over!! Ben het ook met je eens dat aan kindermishandeling zoveel mogelijk aandacht besteed moet worden, maar twijfel of dat een column daar het beste podium voor is!!

  Piet

 5. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  maar Aldert je hebt gelijk, vrouwen meppen ook
  ze meppen vooral hun kinderen en een beetje kenau ook haar vent

 6. Alina avatar
  Alina

  Beste Aldert, het onderwerp wat je hier aansnijdt is zeer zeker op waarheid berust. Dat mannen niet zo snel aangifte zullen doen als zij door vrouwlief 'mishandeld' worden, zegt ook iets over de manier waarop zij zijn opgevoed: mannen mogen niet huilen, mannen zijn stoer. Vrouwen zijn lief, kwetsbaar,………en noem nog maar meer van die flauwekul op. Het is een tendens die nu lijkt te veranderen. Maar sommige reacties op je stuk baart me wel zorgen. Het zijn reacties die gebaseerd zijn op vennijn, wellicht bitterheid en daar hou ik niet zo van. Ik ben 38, moeder van twee kinderen en ik sta sterk in het leven. Met sterk bedoel ik overigens niet de spieren maar de geest. Heb niet zo'n makkelijk leven gehad, heb diverse keren als boksbal gefungeerd, maar heb mijn woede op andere, contructievere manier gebruikt. Overbodig is het wellicht om te zeggen dat ik nu een zeer gelukkig gezinsleven leidt, zonder geweld.
  Dat je een clichebeeld wil doorbreken is zeer terecht, maar zolang vrouwen van vele mannen, zowel in public life als domestic, het gevoel krijgen dat ze gedenegreerd worden, blijft dit probleem (dat geweld tegen mannen onder de tafel geschoven wordt) bestaan. En zolang de andere 'stoere' mannen roepen dat de mannen die mishandeld worden watjes zijn dat ze niet terugmeppen, zal het clich

 7. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Ik ben blij met alle reacties, die ik tot nu toe op deze column heb gekregen. Gezamenlijk vormen ze een waardevolle aanvulling op wat ik heb geschreven. Ik wil jullie daarvoor bedanken. Jacques, je hebt natuurlijk helemaal gelijk als je over kinderen begint. Als ik dit had aangestipt in mijn stukje voor de Koerier van 12 juli, was die column een stuk sterker geweest. Datzelfde geldt trouwens voor senioren, schoot me te binnen, toen ik jouw reactie las. Want ook ouderen schijnen helaas het slachtoffer te worden van huiselijk geweld door bijvoorbeeld (klein)kinderen.
  Ik ben blij voor je, Alina, dat je het geluk in je gezin hebt gevonden en dat een en ander zonder geweld verloopt. Ik wens je nog veel jaren op deze wijze toe! Met vriendelijke groet, Aldert van der Burg.

 8. Alina avatar
  Alina

  Bedankt Aldert, dat zal zeer zeker lukken. Je ziet het, de cirkel kan doorbroken worden.

 9. Frits Bommel avatar
  Frits Bommel

  Dit zijn van die discussies die om de zoveel tijd weer de kop opsteken.

 10. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @fritsvanbommel
  ja die kopopstekende discussies toch
  het is net autodrop, of niet soms

 11. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  frits van bommel komt hier niet meer blijkbaar
  misschien ruste hij in vrede of op vakantie