Geplaatst

Wat deed u op 11 september?

Brabants Dagblad had van de week iets aardigs. De krant publiceerde herinneringen van lezers aan dinsdag 11 september 2001, de dag waarop twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boorden en twee andere elders in de VS neerstortten. Weet u nog waar u was en wat u deed toen deze aanslagen plaatsvonden?

Zelf zat ik destijds op de teletekst- en internetredactie van Omroep Brabant. Normaal gesproken werkte ik me daar het leplazarus, maar op het moment van de aanslagen was het toevallig even rustig en zapte ik langs verschillende televisiezenders. Tot ik bij CNN terechtkwam, dat breaking news aankondigde. Het beeld toonde een toren waar – toen nog slechts – een sliertje rook uit kwam. Verbaasd keek ik toe, waarna ik een collega tegenover mij informeerde. Hij reageerde totaal ongeïnteresseerd, zei niks terug. Een paar weken later kwam ik daar nog eens bij hem op terug, maar hij reageerde vervolgens net zo lethargisch. Wat een houding voor een journalist.

Na die eerste beelden ging ik naar de kantine, waar de televisie inmiddels ook op CNN stond. Op dat moment zagen we het tweede toestel in één van de torens vliegen en werd de rest van het journaille van de zender definitief wakker. "Fantástisch!", jubelde een chef van de redactie radio. Ik word nog steeds misselijk als ik daaraan terugdenk.

Ongeveer een uur na de eerste aanslag zat mijn werkdag erop en reed ik naar een afspraak in Tilburg-West. Op de Ringbaan-West kwam ik in de file terecht, doordat er net een kind op een fiets was doodgereden, zo bleek achteraf. Aan het begin van de avond arriveerde ik bij mijn toenmalige partner. "Het is toch verschrikkelijk", foeterde ze. "Misschien wel twintigduizend doden in New York…"

De wereld is vandaag een beetje lelijker geworden, somberde ik ’s avonds laat tijdens mijn laatste sigaret van die dag. En dat is mijn laatste herinnering aan 11 september 2001.

Reacties

Eén reactie op “Wat deed u op 11 september?”

 1. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  ik zat te wachten op wat mensen voor een vergadering
  iedereen was op een of andere manier onbewust van streek geraakt, want dus te laat en ik weet niet wat allemaal
  snel de zaak afgeraffeld want er bleek een spannende amerikaanse rampenfilm in new york te zijn op tv en die was echt dagvullend en die heb ik toen zitten kijken
  konden al die andere rampenfilms niet tegen op
  nou misschien earthquake of towering inferno
  de amerikanen hebben bin laden gewoon voor gedaan hoe ie het moest aanpakken
  trouwens de amerikanen hebben zelf al eens een flatgebouw in new york binnengevlogen
  in augustus 1945 is er een bommenwerper het empire state building binnen gevlogen
  een van die moteren ging toen ook dwars door een hele verdieping
  dat was natuurlijk inspiratie voor die hollywoodfilmindustrie
  kijk en zo gaat die boomerang rond

  zo, heel onkundig weer een ouwe column weer wat nieuw leven ingeblazen