Geplaatst

Zo krijg je nou fouten

Een krant maken is mensenwerk, vergissen is menselijk en waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Allemaal een waarheid als een koe, om er maar weer een cliché tegenaan te gooien. Ik moest er even over nadenken, maar uiteindelijk wilde ik u het volgende voorvalletje toch niet onthouden.

Bij een raadsvergadering hoort niet alleen het luisteren naar de debatten en het noteren van wat er wordt gezegd. Als journalist eet je ook een hapje mee na het eerste deel van de bijeenkomst, drink je een pilsje mee na afloop en onderhoud je je contacten, ook met collega’s van andere media. De sfeer is vriendelijk: als ik iets niet heb verstaan, is mijn collega van Brabants Dagblad niet te beroerd om het voor mij te herhalen en andersom. Afgelopen maandag deed zich in de raadzaal ook zoiets voor. Aan de orde was een motie van SP en Algemeen Belang, waarover moest worden gestemd. Die haalde het zonder al te veel moeite: alleen VVD, TVP en GroenLinks stemden tegen. Dus ik schreef netjes op het stencil met daarop de motie

tegen

VVD

TVP

GL

Concullega Rob van het Brabants Dagblad vroeg mij even later hoe de stemming bij deze motie was verlopen. Ik liet hem mijn velletje zien en hij schreef ietwat verbaasd kijkend de namen van de partijen over. Daardoor begon ik enigszins te twijfelen en informeerde ik bij de griffie, die tijdens de raadsvergaderingen naast de media zit, of mijn waarneming wel klopte. Ja hoor, niks aan de hand. Tot de volgende dag: mensen die zich toen hebben verbaasd over de zin ‘De motie van de SP en Algemeen Belang (AB) kreeg de steun van VVD, TVP en GroenLinks’ in Brabants Dagblad, weten dus nu waar die fout vandaan komt. Mijn concullega had per abuis de tegenstanders voor voorstanders aangezien toen hij de namen van de partijen van mijn papier overschreef! Zo kun je dus ook fouten in de krant krijgen. Overigens hebben SP, AB, VVD, TVP en GroenLinks bij elkaar te weinig zetels (veertien) om een motie door de raad te krijgen. Maar misschien heeft de journalist van Brabants Dagblad het artikel laat op de avond uit zitten werken, dan sta je daar natuurlijk minder snel bij stil.

Mijn excuses, Rob! Ik heb je geen oor aan willen naaien. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik smakelijk heb zitten lachen toen ik me realiseerde wat er was gebeurd.

Reacties

2 reacties op “Zo krijg je nou fouten”

 1. Loes Dielissen avatar
  Loes Dielissen

  Tsja, Aldert, wat er ook van zei, ik heb toch echt v

 2. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Dag Loes, vreemd verhaal, maar we gaan er geen welles-nietes-spelletje van maken: het is jouw woord tegen dat van de griffie en van mij. Naar aanleiding van je reactie heb ik contact met de griffie opgenomen en daar sta je toch echt als tegenstemmer geregistreerd voor wat betreft deze motie!
  Overigens heb ik tijdens de stemming NIET zitten babbelen, wat overigens ook al bleek uit mijn verhaal. Ik blijf er verder bij dat SP, AB, VVD, TVP en GroenLinks bij elkaar te weinig zetels (veertien) hebben om een motie door de raad te krijgen.