Geplaatst

Kom op meiden, aan de slag!

Fraude. Dit woord overschaduwde het debat tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag. Fractievoorzitter Hans Smolders van Lijst Smolders Tilburg (LST) beschuldigt burgemeester Ruud Vreeman en enkele andere politici hiervan. En zo was de wachtgeldaffaire toch nog niet afgelopen.Even voor degenen die de afgelopen weken iets hebben gemist: burgemeester en wethouders van Tilburg wilden een wachtgelduitkering geven aan vier voormalige raadsleden die ouder zijn dan 65 jaar. Een rijksregeling verbiedt dit. Volgens Smolders was het college daarvan op de hoogte, maar wilde het zich daar niets van aantrekken. En dat noemt de LST-fractievoorzitter fraude. Volgens internetencyclopedie Wikipedia verstaan we onder dit begrip: een vorm van bedrog met betrekking tot (wettelijke) controles. De zaken worden anders voorgesteld dan ze zijn, wat bij de controlerende instanties of personen tot een onjuist beeld en een onjuiste beoordeling leidt. Mag je hieruit concluderen dat het college en de vier politici fraude wilden plegen? Als ze inderdaad donders goed wisten dat de wet dat verbiedt, ben ik enigszins geneigd te zeggen dat Smolders hier wel een punt heeft.


Volgens het Brabants Dagblad van afgelopen donderdag gaat de LST-fractievoorzitter te ver door te schelden en te vloeken. Die dag had ik Smolders aan de telefoon. “Ik zeg toch geen kut, lul of godverdomme in de raad?”, stelde hij verongelijkt. Daar hebben we ‘m inderdaad nog niet op kunnen betrappen. Maar het is inmiddels natuurlijk wel algemeen bekend dat hij spreekt van afgewerkte theezakjes en laffe bestuurders.

Ik wil hier dus geen uitgebreid pleidooi voor Smolders houden. Weliswaar heeft CDA-fractievoorzitter Maarten van den Tillaart de discussie over het wachtgeld nieuw leven ingeblazen. Dat deed hij door nota bene tijdens het debat over het beleidsplan van het nieuwe college (nou ja, nieuwe…) op de hele affaire terug te komen, wat trouwens geen sterke actie van de christen-democraat was. Maar Smolders reageert dan meteen weer zo heftig, ook al gebruikt hij dan geen schuttingtaal. En als we zijn fractiegenoot Peter van den Hoven moeten geloven, zal daar de komende tijd geen verandering in komen. “U kunt er maar beter aan wennen”, zei deze dinsdag tijdens de raadsvergadering. Nou, bedankt voor de waarschuwing. Smolders is overigens ook gewaarschuwd. Zes partijen dienden dinsdag een motie in waarin ze het gebruik van het woord fraude afkeuren. Alleen de VVD en de SP kunnen zich er niet druk om maken

Eerlijk is eerlijk, als journalist en vooral als columnist vermaak ik me wel met dit soort affaires, maar als burger begin ik me ietwat bezorgd af te vragen of de politiek in Tilburg zich niet beter op andere zaken kan richten. Tegen Van den Tillaart, Vreeman en Smolders zou ik dan ook willen zeggen: Kom op meiden, aan de slag! Er is genoeg te doen in de stad.