Geplaatst

Van Aldert voor Troy (video)

Zondagavond 20 november. Paradox. De presentatie van Op verzoek van Ruud Vreeman. Het prachtboek. Veel mensen zijn erop afgekomen. Heel veel mensen. Allemaal voor Troy Titane. En Bandirah. Ik mag speechen, ik ben één van de uitverkorenen. Ontroerend. Zeer ontroerend. Ik ben gespannen. En trots. Zeer trots. Daarom bij deze Mijn Toespraak. Voor U Die afgelopen zondag was verhinderd. Voor Mijn Lezers. En Die van Troy. Uiteraard.

(video-opname: Rio Kierkels)

Geachte aanwezigen, In de eerste plaats wil ik Troy Titane en Bandirah van harte feliciteren met de lancering van Op verzoek van Ruud Vreeman. Tilburg is een illuster duo rijker. En Haarlem ook. Zoals iedereen weet, is Troy Titane een briljant columnist. Minder bekend is dat hij ook veel verstand van politiek heeft. Daar kwam ik achter toen zijn alter ego en ik collega’s waren bij een communicatiebureau in Tilburg, ongeveer vier jaar geleden. Op een mooie dag zaten we samen op een terras. Troy boog zich naar mij toe. Zijn gezicht bevond zich zó dicht bij het mijne, dat ik zijn adem kon ruiken. Hij keek me aan en zei: ‘Ik wil een politieke partij oprichten, op lokaal niveau, doe je mee?’ Overgevoelig voor zijn charisma antwoordde ik meteen: ‘Ja Troy, ja natuurlijk doe ik mee.’ Troy haalde een rood sliertje tussen zijn tanden vandaan en fluisterde: ‘Brokx. Gerrit Brokx. Ken je die nog? Mijn politieke ideeën lijken heel erg

op de zijne. Daarom gaat onze partij Lijst Brokx heten. We handelen geheel in de geest van de grootste burgemeester die Tilburg ooit heeft gekend. En ik mik op tien zetels.’ Ik raakte zeer enthousiast, terwijl we het eigenlijk nog niet eens over de ideeën hadden gehad. Maar Troy liet mij niet lang in spanning zitten. Uiterst bevlogen somde hij zijn standpunten op: ‘Om de leefbaarheid in Tilburg te verbeteren, wordt op elke hoek van elke straat een kooitje opgehangen met daarin een kanariepietje. Deze worden gekweekt in het Leypark door asielzoekers, zodat deze mensen ook wat te doen hebben. Om het kweken van de vogeltjes zo optimaal mogelijk te laten verlopen, wordt het Leypark volledig overkapt.’ Ik knikte en hij ging verder: ‘De Ringbaan Oost wordt afgesloten voor alle verkeer. In het kader van de uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten zal deze weg alleen nog maar toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Verder breken we de toren van Interpolis af en leggen we op die plek een vijver aan. Daarin worden mensen die heel erg stinken, gedwongen gewassen.’ Troy noemde als kandidaat voor een wasbeurt een prominente Tilburger, van wie de naam mij even is ontschoten. Het was iets met een boskabouter… Nog steeds was Troy niet klaar met zijn

betoog. Hij pleitte voor een verbod op uitzendingen van het journaal in Tilburg. Met de vuist op tafel sprak hij: ‘Als de rest van Nederland naar Philip Freriks kijkt, moeten de inwoners van Tilburg maar genoegen nemen met afleveringen van Cijfers en letters, bij voorkeur gepresenteerd door Maartje van Weegen.’ Zijn ogen begonnen te glimmen en hij zei: ‘En weet je wat onze kroonjuweel wordt? Een tunnel onder de Heuvel!’ Voor het eerst haalde ik het in mijn hoofd om tegen hem in te gaan. ‘Maar dat is toch het stokpaardje van de ouderenpartij?’, wierp ik voorzichtig tegen. Troy glimlachte slechts en antwoordde: ‘Mijn idee is uiteraard veel briljanter. We trekken de tunnel onder de Heuvel door tot Turnhout. En er komt een aftakking naar Lage Mierde.’ Beste Troy, we zijn nu vier jaar verder en er is nog helemaal niks van je

geniale ideeën terechtgekomen. Daarom wil ik een klemmend beroep op je doen om alsnog je talenten ook in de politiek in te zetten, om Tilburg nog meer op de kaart te krijgen. Richt Lijst Brokx daadwerkelijk op! Zoek mensen uit voor de lijst, je hebt zat talentvolle aanhangers. Ik zie slechts één probleem: van minister De Geus van Sociale Zaken moet de helft van alle kandidaten op een verkiesbare plek van het vrouwelijk geslacht zijn. Dat wordt moeilijk, want jij hebt een enorme hekel aan vrouwen. Maar ook daar zullen we wel uitkomen. Verrijk dus alsjeblieft de gemeenteraad met jouw aanwezigheid. Bescherm ons tegen Tilburgse achterkamertjes. Bescherm ons tegen Hans Smolders. Bescherm ons tegen Loes Dielissen. Absurdisme versus populisme. Wat mij betreft wordt dit de slogan waarmee Lijst Brokx de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen ingaat. Ik sta achter je. Heel veel succes! Dank voor uw aandacht!