Geplaatst

Tilburgse politici. Door en door fatsoenlijke mensen. Tenminste, dat dacht ik. Op donderdagavond 6 juli heb ik mijn mening daarover iets moeten bijstellen. Toen werd er een voetbalwedstrijd tussen lokale politici en medewerkers van de plaatselijke media gespeeld. Al sinds 1969 is dit een jaarlijkse traditie in Tilburg. Donderdagavond vond de 38e editie plaats en ik had de eer om uit te komen voor het team van de media. Het werd een indrukwekkende belevenis. Uiterst indrukwekkend. Op 9, 16, 23 en 30 juli en 6 en 13 augustus doe ik verslag van mijn ervaringen rondom en tijdens dit beladen duel in het Willem II-stadion.

Er hangt een gespannen sfeer in de kleedkamer van het mediateam. Zojuist hebben we ons omgekleed en onze coach, journalist Jace van de Ven van Brabants Dagblad, legt onze tactiek nog eens haarfijn uit. Van de Ven staat al sinds 1991 aan het roer van het mediateam, maar na vier opeenvolgende nederlagen tegen de Tilburgse politici denkt hij er serieus over na om op te stappen. "Mannen, als we vandaag niet winnen, kap ik ermee. Dan is het mooi geweest", zegt hij. De spelers kijken elkaar aan. Iedereen is doordrongen van het belang van een zege. Sinds 2001 hebben we niet meer gewonnen van de politici. Onacceptabel.

Het is tijd om de gang naar het veld te maken. Als laatste wil ik de kleedkamer verlaten, maar Van de Ven houdt me tegen. "Aldert, wacht even." Vragend kijk ik hem aan. Hij plukt bedachtzaam aan zijn imposante baard. "Ik wil jou even apart nemen. Zoals je weet, is Hans Janssen jouw directe tegenstander. Ik heb er lang over getwijfeld of ik dat nou wel moest doen. Janssen is een harde speler, spijkerhard, terwijl jij nog maar je debuut maakt. Een elleboogje meer of minder, daar doet hij niet moeilijk over. Vorig jaar schopte hij een invaller van ons, een jongen van de Hogeschool voor Journalistiek, finaal uit de wedstrijd. Die knul loopt nu nog mank. Wat ik wil zeggen, is dat je je niet moet laten provoceren. Nooit niet. Janssen zal er alles aan doen om jou uit je spel te halen. Besteed er geen aandacht aan. Schop niet terug, deel geen elleboog uit. Als het je een keer te veel wordt, dan vloek maar een keer, desnoods in het Fins. Dat ligt jou wel, toch?" Ik glimlach en knik. Hij kijkt me aan met fonkelende ogen. "Ik reken op je. Ik ben optimistisch over de afloop, maar we zullen er hard voor moeten werken."

In de spelerstunnel voeg ik me bij de rest van het team. De zenuwen gieren door mijn lijf. Zouden mijn ploeggenoten daar ook last van hebben? Een voor een kijk ik ze aan. Onze keeper, met knalgeel tenue, is journalist Ron van Kuijk van Stadsnieuws. Hij lijkt een beetje op Piet Schrijvers in diens beste jaren. In de verdediging staan drie journalisten van Brabants Dagblad: rechtsback Hans Rube, laatste man Toine van Berkel en linksback Ruud Erich. Voorstopper is verslaggever Jan Waalen van Omroep Brabant. Ook met ons middenveld kunnen we voor de dag komen. Otto van de Sanden van communicatiebureau Attacom is rechtshalf, webmaster Tom Pijnenburg van TilburgZ.nl is aanvoerder en speelt centraal op het middenveld, en links op het middenveld staat journalist Jasper Schoonhoven van Stadsnieuws. De aanval ten slotte: journalist Rob Oostelbos van Brabants Dagblad tekent voor de rechtsbuitenpositie, columnist en cartoonist Troy Titane gaat het als spits proberen en ik sta zelf linksbuiten.

Terwijl we staan te wachten tot we het veld op kunnen, luisteren we naar de laatste momenten van een optreden van Wesley. De jonge zanger speelde een belangrijke rol in de rel die plaatsvond in de aanloop naar deze wedstrijd. Jace van de Ven had hem graag in zijn team gehad, maar PvdA-wethouder Jan Hamming meende ook aanspraak op Wesleys diensten te kunnen maken. "Wesley is jongerenambassadeur geweest en heeft een belangrijke rol gespeeld in de PvdA-campagne voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen, dus hij is ook een beetje van ons." Een onzinnige redenering, vonden wij van media. Een aantal spelers van ons team dreigde de wedstrijd zelfs te boycotten als Wesley voor de ploeg van de politici zou kiezen. Hamming stelde nog een deal voor: "Als wij Wesley krijgen, zorg ik er hoogstpersoonlijk voor dat ex-directeur Ron Schouten van Regio TV voor jullie speelt." Maar daar ging niemand van ons mee akkoord. De zanger zelf liet uiteindelijk weten dat hij geen moment heeft overwogen om voor het team van de politici te kiezen. De reden was dat de SP kritische vragen had gesteld over het hoge aantal toeschouwers bij het concert dat Wesley in mei in IJssportcentrum Tilburg had gegeven. De zanger had nog even met de gedachte gespeeld om voor het mediateam te kiezen. Daar zag hij maar van af toen SP-fractievoorzitter Johan van den Hout in de lokale media fel van leer trok tegen dit idee. "Als hij voor het mediateam kiest, schop ik ‘m tijdens de wedstrijd helemaal verrot", aldus Van den Hout in een emotionele oprisping. Wesley wilde de zaak niet verder op de spits drijven en besloot om niet te voetballen. Wel zegde hij toe om als een soort afscheid van Tilburg vóór de wedstrijd in het Willem II-stadion op te treden.

Overigens was het niet de enige rel, want ook over de opbrengst van de toegangskaarten ontstond de nodige commotie. Traditiegetrouw gaat deze naar een goed doel. Dit jaar had burgemeester Ruud Vreeman het idee geopperd om het geld te steken in een wachtgeldregeling voor oud-raadsleden van 65 jaar en ouder. Dat schoot bij LST-fractievoorzitter Hans Smolders en diens SP-collega Johan van den Hout geheel in het verkeerde keelgat. Zij dreigden ook met een boycot, waarna in allerijl werd besloten om de opbrengst toch maar weer op de rekening van Unicef te storten.

Inmiddels is ook het team van de politici in de spelerstunnel gearriveerd. Dit jaar heeft het een relatief hoog VVD-gehalte met keeper Joost Möller, rechtshalf Roel Lauwerier en rechtsbuiten Marc Verstraeten. De aanval bestaat verder uit spits en GroenLinks-wethouder Gon Mevis en linksbuiten Johan van den Hout. D66-fractievoorzitter Ruud van Esch speelt linkshalf en zijn collega Hans Smolders van Lijst Smolders Tilburg maakt zijn debuut centraal op het middenveld. Linksachter in de verdediging staat één van de meest ervaren spelers in de ploeg: PvdA-wethouder Hugo Backx. CDA-raadslid Kasper Groten speelt samen met aanvoerder Hamming centraal in de verdediging en ten slotte is er een plek als rechtsachter voor CDA-wethouder Hans Janssen. Coach van deze ploeg is Vreeman.

De gezichten van de politici staan strak, alleen Hamming en Janssen zijn ontspannen en maken grapjes. "Ik heb in mijn jeugd bij SCD’33 in Deest, in het Land van Maas en Waal gevoetbald", zegt Janssen tegen Hamming. "Weet je hoe ze me noemden? De Slager van Deest." Beide mannen bulderen van het lachen. Ik voel een siddering door mijn hele lichaam gaan en denk: O keep me innocent, make others great. Janssen heeft door dat ik meeluister en ineens verstrakt zijn gezicht. "Zo, meneer Van der Burg", zegt hij op spottende toon, "wat hoor ik? Ben jij mijn directe tegenstander? Nou, ik hoop maar dat je op het veld net zo’n flinke jongen bent als in die stukjes die je schrijft." Ik denk aan de woorden van Van de Ven en zeg niks terug. Langs mijn zij voel ik een druppel zweet lopen.

Op de foto: In de aanloop naar het duel op 6 juli speelde het mediateam een aantal oefenwedstrijden. Uw columnist poseert na één van deze duels voor de camera van Tom Pijnenburg