Geplaatst

College haalt backxzeil

Juichen deed ik nog niet toen ik gisteren in Brabants Dagblad las dat het geplande kunstwerk in de garage onder het nieuwe Pieter Vreedeplein er niet komt. Maar het college heeft er wel goed aan gedaan om het te schrappen. Een verstandig besluit dat wat mij betreft met zeer veel instemming mag worden begroet. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Er is in korte tijd veel te doen geweest over de vijf monumentale tegeltableaus van Studio JOB. Op het kleurige kunstwerk zijn fantasiewezens te zien die verwijzen naar de onderaardse wereld. Het was de bedoeling om de tableaus verspreid over de muren van de parkeergarage te hangen. Met aangelichte, goudkleurige zuilen erbij. Ongetwijfeld missen we iets prachtigs, nu het hele verhaal niet doorgaat (hoewel goudkleurige zuilen mij enigszins kitscherig lijken, maar nu moet ik uitkijken: ik ben geen kunstkenner, geef ik eerlijk toe). Toch denk ik dat die zes ton beter kan worden besteed. En dat geld hoeft echt niet per se naar armoede of iets dergelijks te gaan. Want daar heeft PvdA-wethouder Hugo Backx van Cultuur wel een punt: "Kunst en armoede zijn onvergelijkbare grootheden", zegt hij in Brabants Dagblad. Maar dat wil niet zeggen dat je die 600.000 euro in megalomane projecten moet stoppen.

Ere wie ere toekomt: het was Hans Smolders die zijn uiterste best heeft gedaan om te verhinderen dat het kunstwerk er zou komen. Vragen aan het college, een initiatiefvoorstel, Smolders zat er van meet af aan bovenop en zwengelde de discussie aan. Waarmee ik overigens niet meteen wil zeggen dat de tableaus wel zouden zijn opgehangen als de LST niet in de raad had gezeten. Uiteindelijk bleken alle partijen tegen te zijn.

Uit het artikel in Brabants Dagblad kan worden opgemaakt dat het college aan de hele discussie een zure smaak heeft overgehouden. Misschien wel omdat Smolders nu zijn zin krijgt! Backx wil nu een debat met de raad om te voorkomen dat kunstwerken steeds weer een hoop gedoe opleveren. Dat lijkt me een beetje overbodig: het college is wat de raad betreft eenmalig over de schreef gegaan en zou nu moeten weten hoe ver het kan gaan.

Op de foto van Tom Pijnenburg: PvdA-wethouder Hugo Backx van Cultuur

Reacties

2 reacties op “College haalt backxzeil”

 1. Jean Pierre avatar
  Jean Pierre

  Wat mij en vele met mij wel heel erg opvalt sinds Dhr. Smolders in de gemeenteraad is gekomen, dat er nu niet zomaar geld over de balk gesmeten wordt op een onnozele manier. Zelfs zaken die het daglicht niet konden verdragen, zoals het onterecht uitkeren van wachtgeld, komen ineens uit de beerput. Hij is het enigste raadslid ooit dat zichzelf dubbel en dik terugverdiend!!!! Ik als gewone burger ben eindelijk eens blij met een echte volksvertegenwoordiger.

  Hartelijke groet, Jean Pierre

 2. Kunstminnaar avatar
  Kunstminnaar

  Volgens mij heeft Kunst en armoede wel degelijk met elkaar te maken, in die zin dat vroeger de kunst maatschappij kritisch was en tegen misstanden in de samenleving stelling nam. In de huidige consumtiemaatschappij is daar geen sprake meer van. De 'cultureel ondernemer' zoals de politiek de kunstenaar het liefst aanduid, zit geheel in de pocket van het establisment. In Tilburg noemt ieder atelier zich broedplaats omdat dit een term is uit de cultuurnota. (let eens op hoe vaak je die term tegenkomt in de media). Zo schrijft de politiek dus toch nog de kunstenaar de wet voor. Dat een beroepsgroep die toch onafhankelijk zou moeten denken zich dit laat aanleunen vind ik ontstellend en geeft weinig vertrouwen in de toekomst van de kunst (behangkunst of muzakkunst). Als kunstenaars ingehuurd worden om de politiek wat op te leuken is het gedaan met de kritiek.