Geplaatst

Tilbowiet: de sfeerimpressie

Tilburg – De uitnodiging van het CDA maakte me meteen nieuwsgierig. Daarom besloot ik een deel van mijn vrije zaterdag op te offeren voor de bijeenkomst van de christen-democraten over de Tilbowiet. De fractie wilde gisteren graag met leden van de partij en andere genodigden van gedachten wisselen over dit onderwerp. Aanleiding is het initiatiefvoorstel van SP, PvdA, VVD, GroenLinks, Algemeen Belang en D66, dat morgen, maandag 5 februari, in de raad wordt behandeld. Deze partijen zijn vóór gereguleerde wietteelt.Noodgedwongen met mijn dochter aan de hand stap ik op deze zonnige zaterdagmiddag De Postelse Hoeve binnen. Even denk ik dat de aanwezigen raar zullen opkijken omdat ik haar meeneem, maar ze wordt allerhartelijkst ontvangen. Dat kan ook niet anders bij een partij die het gezin zo hoog in het vaandel heeft staan, denk ik achteraf. Fractievoorzitter Maarten van den Tillaart wijst mij er met een kwinkslag op dat haar aanwezigheid op deze bijeenkomst goed is voor haar opvoeding.

Als ik eenmaal zit, komt raadslid Kasper Groten naar me toe. Eindelijk heeft hij, in het kader van een interview, een keer een koffieshop van binnen gezien, vertelt hij mij lachend. De volgende stap is dat hij er daadwerkelijk met mij een jointje gaat roken, maar ik vrees dat deze hoop, die ik al zo lang koester, ijdel is.

Ik kijk de zaal rond. De SP-raadsleden Marjolein Buijssen en Veerle Slegers blijken zich ook in het hol van de leeuw te hebben gewaagd. De voltallige CDA-fractie is aanwezig, alsmede de CDA-wethouders Els Aarts en Hans Janssen, die voor de gelegenheid een spijkerbroek draagt en er daardoor ineens een stuk vlotter uitziet. Vaker doen, Hans!

Mijn dochter, voor wie raadslid Sjef Robben de Fanta regelt, begint wat boekjes te lezen en tekeningen te maken, terwijl ik de discussie probeer te volgen. Groten geeft vijf argumenten tegen het reguleren van wietteelt door de gemeente Tilburg: het gezondheidsaspect, het (negatieve) signaal dat aan ouders van (jonge) gebruikers wordt afgegeven, de positie van Nederland in Europa, de aanzuigende werking en het feit dat regulering de criminaliteit niet oplost die om dit fenomeen hangt. Volgens hem zijn softdrugs twaalf keer zo verslavend als een sigaret, maar mijn ervaringen zijn toch echt anders.

Het CDA kiest dus niet voor regulering van de wietteelt, maar voor het doorzetten van de huidige aanpak ervan. “Wij zijn ervan overtuigd dat Tilbowiet niet nodig is”, aldus Groten.

Ook Cisca Joldersma, Tweede-Kamerlid voor het CDA en woordvoerder drugsbeleid, spreekt de circa dertig aanwezigen toe. “De internationale wetgeving en de verdragen bieden geen mogelijkheid voor gereguleerde wietteelt”, legt zij uit. Zij noemt het voorstel waartoe de SP het initiatief heeft genomen, ‘vreselijk naïef’. Als het plan doorgaat, is er volgens haar meer politie nodig. “Je moet de legale wiettelers controleren én je moet de illegale blijven aanpakken. Door de teelt legaal te maken, is deze niet meer crimineel en zou de misdaad afnemen. Ja, zo kan ik het ook”, sneert ze. “Wat na invoering van het voorstel blijft, is dat criminelen mensen aanzetten om wiet op zolder te kweken.”

Ook gaat Joldersma in op de vergelijking van softdrugs met alcohol. “Laten we leren van de problemen die we met alcohol hebben en wietteelt dus niet legaliseren.” Dat lokale partijen iets willen regelen wat volgens haar op landelijk niveau zou moeten gebeuren, noemt zij ‘een gekke zaak’.

Al met al redelijk interessante toespraken. Dat kan niet echt worden gezegd van de daaropvolgende discussie, die alle kanten op waait. Aarts wijst op de ‘rare situatie’ die maandag ontstaat als de gemeenteraad het initiatiefvoorstel aanneemt, wat zeer waarschijnlijk het geval zal zijn, aangezien de zes indieners een meerderheid hebben. “De burgemeester wordt zwaar in verlegenheid gebracht als dit voorstel het haalt: enerzijds moet hij een raadsbesluit respecteren en anderzijds dient hij de wet te handhaven. Daarmee komt hij in een spagaat terecht.” Ze voorspelt dat Vreeman het raadsbesluit ter vernietiging zal aanbieden bij de minister van Binnenlandse Zaken.

Na een minuut of vijftig braaf te hebben gelezen en gekleurd, begint mijn dochter hangerig te worden en net zo in te kakken als de discussie, die onder meer verzandt in een gesprek over de kwalijke gevolgen van drugsgebruik. “Laten we even teruggaan naar het initiatiefvoorstel”, merkt Van den Tillaart dan ook terecht op. De aanwezigen discussiëren hier nog even over door en een kwartier eerder dan gepland sluit Van den Tillaart het officiële deel van de bijeenkomst af. Met hem praat ik nog even na. Als Groten dan nog iets tegen me zegt, voel ik hoe dochterlief ongeduldig aan de mouw van mijn jas begint te trekken. “Sleur hem maar mee”, hoor ik één van de twee dames van de SP tegen haar zeggen. Nu ja, Groten spreek ik maandagavond misschien nog wel, dus eindelijk lopen we naar buiten. En ik ben benieuwd, heel benieuwd naar het debat van morgenavond in de gemeenteraad van Tilburg.

Op de foto: Tweede-Kamerlid Cisca Joldersma