Geplaatst

Week van de Cityring nadert

Terwijl heel Nederland in de ban van het WK voetbal is, maakt de Tilburgse politiek zich op voor de Week van de Cityring, zoals VVD-fractievoorzitter Joost Möller ‘m onlangs noemde. Gaat het miljoenen verslindende plan van het college echt door of zal het verstand uiteindelijk zegevieren?

Goed, nog één keer dan: het college wil op de wegen rondom de Tilburgse binnenstad (Spoorlaan, Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring, Noordhoekring) eenrichtingsverkeer met de klok mee instellen. Dit brengt met zich mee dat er meer ruimte voor de fietser en de voetganger komt. Ten noorden van het station wordt een laan aangelegd waardoor het station in twee richtingen bereikbaar blijft. De drie grote oppositiepartijen in de raad – SP, LST en VVD – zijn het oneens met deze plannen en hebben een initiatiefvoorstel ingediend. Kern van dit voorstel is dat de Heuvel op werkdagen tussen 7.00 en 11.00 uur opengaat voor verkeer in twee richtingen. De Spoorlaan blijft zoals hij is, dus met vier rijstroken, twee per rijrichting. Dit plan kost ten minste 20 miljoen euro minder dan het plan van het college. Bijkomend voordeel is dat de binnenstad niet jarenlang overhoop komt te liggen.

De Week van de Cityring begint op dinsdag 20 juni. Dan geven deskundigen in de raadzaal aan alle geïnteresseerde burgers een toelichting op dit plan van het college. Ik kan u nu al vertellen dat ze heel wat uit te leggen hebben. Dat baseer ik op de reacties op een poll die bij De Tilburgse Koerier binnenstromen. Lezers kunnen tot en met aanstaande maandag per e-mail (avdburg@tilburgsekoerier.nl) aangeven wat hun voorkeur is: a (het plan van de coalitie) of b (het initiatiefvoorstel van de drie grote oppositiepartijen). Vrijdagmiddag om één uur had ik al bijna negentig reacties. De uitslag maak ik aanstaande donderdag bekend in De Tilburgse Koerier, maar vooralsnog lijkt de bevolking van Tilburg niet erg warm te lopen voor het plan van het college. GroenLinks, de kleinste coalitiepartij, heeft dat goed in de gaten. Daarom benaderde fractievoorzitter Marjo Frenk van deze partij mij afgelopen week met het verzoek om in de Koerier te vertellen waarom GroenLinks achter het plan van het college staat. Ik ben benieuwd. In ieder geval Frenk en haar fractiegenoot Paulus Oerlemans en wellicht GroenLinks-wethouder Gon Mevis nemen deel aan dit gesprek, dat aanstaande woensdag plaatsvindt. Het resultaat hiervan is op donderdag 22 juni in de Koerier te lezen, een dag nadat de commissie Fysiek zich over het initiatiefvoorstel van SP, LST en VVD heeft gebogen. Op maandag 26 juni velt de gemeenteraad het definitieve oordeel.

Op de foto: VVD-fractievoorzitter Joost Möller

Reacties

5 reacties op “Week van de Cityring nadert”

 1. Lulkoek avatar
  Lulkoek

  "of zal het verstand zegevieren" wat tendentieus. We hebben hier de meest giftige lucht van europa. Optiefen met die kutbakken uit de stad.

 2. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Tja, de vraag is natuurlijk of de lucht in Tilburg – per saldo – minder giftig zal zijn als er eenmaal eenrichtingsverkeer op de wegen rondom de binnenstad is ingesteld…

 3. Lulkoek2 avatar
  Lulkoek2

  Je kunt er maar vast ergens die gore bakken uitgooien, toch? Johan?

 4. Sven (N.W. ) avatar
  Sven (N.W. )

  Het altenatief is al minder slecht dan het rampenplan van het college. Echter ondanks de schijn die ze waarschijnlijk zullen willen ophouden in de debatten (als je die praat sessies in het stadhuis zo kan of wil noemen) Zal het regenten college PvdA.CDA.GL gewoon met partij politiek en hun standaard meerderheid door 5 restzetels. gewoon elk alternatief hoe goed beargumenteerd van tafel schuiven. Waarschijnlijk gesteund door voormalig voetveegje AB die zelfs eerlijk toegeeft het nut van deze discusie NIET in te zien.

  Plan b IS een verbetering! Maar heeft geen schijn van kans in de raadszaal. (JAMMER maar HELAAS) Ik heb dan ook plan B gestemd! En hoop zo de oppositie te steunen. En ik denk vele met mij en de oppositie. De VOLKSvertegenwoordigers van het college vertegenwoordigen het volk niet meer, maar het grote geld van hun invloedrijke vriendenclan. En dat bewijzen ze keer op keer weer.

  k.i.d.w. De Heuvel http://neerlandswelzijn.punt.nl

 5. astma avatar
  astma

  niks geen cityring: gewoon alleen bestemmingsverkeer (dus bewoners en ondernemers) binnen de ringbanen. zijn we van alle gezeik af.