Geplaatst

Eigenlijk is dit niet de plek om reclame te maken voor muziek die geen enkele relatie met Tilburg heeft. Maar ik kan het niet laten om Sigur Rós bij u onder de aandacht te brengen. Voor deze IJslandse band maak ik graag een uitzondering.

Zoals zo vaak met muziek had ook in dit geval goede vriend Elvis mij op het juiste spoor gezet. Tegenwoordig ga ik één of twee keer per maand bij hem langs; ver, ver weg van Tilburg. Dan geeft hij mij koffie en bier en worstenbrood en popcorn en cashewnoten. En dan hebben we het goed. Zeker als hij een dvd van Sigur Rós tevoorschijn tovert. 

Ik heb drie nummers voor u uitgezocht. Prachtnummers, stuk voor stuk. Viðrar vel til loftárása is naar mijn smaak het mooiste en de bijbehorende video ontneemt je alle adem. Wat een beelden! Wat een regie! En wat een mooie symboliek met die vallende bijbel! O o o! Achttien jaar lang was de live-versie van Comfortably numb van Pink Floyd, te vinden op het album Delicate sound of thunder, het mooiste nummer dat ik kende, achttien jaar lang. Viðrar vel til loftárása maakte in één klap een einde aan dit trouwe dienstverband. De titel betekent trouwens ‘Het is goed weer voor luchtaanvallen’, een zin uit de mond van een sarcastische IJslandse weerman ten tijde van de oorlog in Kosovo. 

Dan Glósóli. Ook weer zo’n clip waarvan je denkt: hoe verzinnen ze het? Ontroerende muziek en prachtige beelden van het ruige IJslandse landschap. De video die bij Sæglópur hoort, spreekt mij persoonlijk minder aan; ik vind ‘m net iets te wreed, maar daar denkt u misschien weer anders over. Desondanks een mooi nummer! Tip voor Veerle: als je wilt beginnen met blowen (daar had je toch zo’n grote mond over? ;-)), doe dit dan niet tijdens Sæglópur. De klanken zijn dan wel erg indringend… 

Ik kan duizend maal duizend woorden wijden aan deze band, maar misschien moet u de muziek gewoon ervaren. Ik vraag me af wat Tom, Theo, Tine, Marjo, Veerle en al die anderen ervan vinden, dus laat het gerust weten! De reactie van ‘Chris’ is ongetwijfeld voorspelbaar: ‘Schandaaaaaaaaalig mooi’. Toch, ‘Chris’? 
 

Viðrar vel til loftárása

http://www.youtube.com/watch?v=I30H7mhfLe8&feature=related 

Glósóli

http://www.youtube.com/watch?v=doc1eqstMQQ&feature=related 

Sæglópur

http://www.youtube.com/watch?v=EBTH2E5QPEE&feature=related

Reacties

11 reacties op “Goed weer voor luchtaanvallen”

 1. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Hallo Aldert,
  We er hebben er meteen mar iets meegedaan en er een lunchfilmke van gemaakt. Zie hieronder het begeleidend tekstje. En voor Marjolein een prettig concert toegewenst van de heren maar hoor ik geen dames ook? Verder skitterende muziek natuurlijk.
  Groetjes,
  Theo
  Knipperdeknip en plakkerdeplak
  Aldert van den Brabantse Rondbrengert wijst op http://www.Tilburgz.nl op de IJslandse muziekgroep Sigur Ros. Zoals den Aldert zegt, prachtige muziek en maatschappelijk ge

 2. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  En Marjolein, bedankt voor je aanbod, wie weet ga ik er wel op in, daar spreek ik je maandag wel over…

 3. Wies van Wessem avatar
  Wies van Wessem

  O

 4. Marjolein avatar
  Marjolein

  Je bent nog steeds welkom om mee te gaan…

 5. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  IJsland is vrij prijzig, Wies, ik heb me pas nog eens laten informeren. 🙂
  Marjolein, wat leuk voor je dat je Sigur R

 6. Marjolein avatar
  Marjolein

  Aldert, je hebt smaak!

  Vi

 7. Wies van Wessem avatar
  Wies van Wessem

  J

 8. pete dever avatar
  pete dever

  He Aldert,

  Ik heb meteen even naar het nummer geluisterd. Inderdaad een erg mooi nummer. Doet wel pijn dat je mij in de steek laat als liefhebber van Comfortably numb. Maar goed, toen ik het nummer van Sigur R

 9. veerle avatar
  veerle

  @Aldert: Over dat blowen had ik juist geen grote mond, ik gaf juist aan dat ik nog nooit een joint op had, en dat het misschien eens tijd werd. Ware het niet dat ik niet eens gewoon rook, wel astma heb en ook schrik heb van al die THC, omdat die de chaos in mijn hoofd en in wat eruit komt alleen maar groter kan maken. Maar goed, over spacecake valt te praten, maar dan wel op het moment dat wij (lees: de SP) ons onderzoek naar de kwalijke sociale gevolgen van de hennepconvenant-aanpak in Tilburg hebben afgerond. Dat is het onderzoek dat Vreeman vorige week weigerde zelf te doen. Ik wil best spacecake eten voor een camera om zo aandacht te vragen voor de totaal verkrampte, repressieve en contraproductieve aandacht voor wiet.
  En over Sig

 10. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  @ Pete: Ik zal dat nummer van The Smashing Pumpkins een keer op mijn gemak beluisteren, bedankt voor de tip. Ik laat je met Pink Floyd misschien wel in de steek, maar dat is niet mijn schuld, maar die van Sigur R