Geplaatst

Het Wekelijks Gesprek met de Oppositie (video)

Het Wekelijks Gesprek met de Oppositie. Dat is de titel van een nieuwe, ludieke videoblog op de website TilburgZ.nl. Het programma is een initiatief van Tom Pijnenburg, webmaster van deze licht-anarchistische cultuurportal, en Aldert van der Burg, redacteur/columnist van De Tilburgse Koerier en (sinds september 2005) columnist van TilburgZ.nl.

De onderhandelingen tussen PvdA, GroenLinks, SP en VVD hebben afgelopen dinsdag geleid tot een nieuw coalitieakkoord. De nieuwe wethouders worden benoemd in de gemeenteraadsvergadering van 19 mei aanstaande. De oppositie bestaat dan uit CDA, Lijst Smolders Tilburg, Tilburgse Volkspartij, Algemeen Belang, Verenigde Senioren Partij Tilburg en D66.

TilburgZ.nl, dat toch al niet afkerig is van constructief dwarsliggen, wil de oppositiepartijen de gelegenheid geven om zich overal tegenaan te bemoeien. Aldert van der Burg zal de verschillende raadsleden voor de camera aan de tand voelen over een keur aan onderwerpen. De toon van het programma zal mild-kritisch zijn.

De titel is slechts een knipoog naar het televisieprogramma Het Wekelijks Gesprek met de Minister-President van de publieke omroep: voorlopig is het de bedoeling dat ongeveer één keer per twee weken een lid van de oppositie in enkele minuten tijd zijn mening geeft over een actueel onderwerp in de Tilburgse politiek. CDA-fractievoorzitter Maarten van den Tillaart verricht aanstaande vrijdag, 2 mei, de aftrap. Hij zal zijn licht laten schijnen over het nieuwe coalitieakkoord en zijn visie geven op de rol van het CDA in de oppositie.

Reacties

26 reacties op “Het Wekelijks Gesprek met de Oppositie (video)”

 1. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Aldert, het was weer leuk met je te werken. De eerste oefening is wat mij betreft redelijk geslaagd. We gaan er wat van maken.

  Goede vondst voor het zingen….

  Groeten,
  Tom

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  maar nog veel mooier is de column over Hans Janssen in de Koerier van 2 mei.Complimenten Aldert.

 3. bas avatar
  bas

  Column in de Koerier past zeker beter in het pvda straatje.

 4. Berend de Vries avatar
  Berend de Vries

  Erg goed dat de Tilburgse politiek op een innovatieve, en serieuze – journalistieke – wijze aan de tand wordt gevoeld. Hoewel mijn partij in de oppositie zit, zou ik er wel wat voor voelen wanneer dit initiatief wordt verbreed naar de coalitie.
  Berend de Vries
  voorzitter D66 Tilburg

 5. paul van est avatar
  paul van est

  Kek filmke!

 6. avatar
  Anoniem

  Mwah, zeker qua terminologie als "constructief dwarsliggen" had ik wel meer verwacht van dit licht-anarchistische cultuurportal. Een vrij slappe-thee gesprek waar zowel gespreksleider als gesprekspartner oppervlakkig de verplichte nummertjes afloopt. Teleurstellend voor een debuut, maar ook op een magere grond kan nog een mooie boom groeien, om in de metafoor uit het filmpje te blijven lullen. Speaking of which, komt er nog aandacht voor de tweede Vijfsprong-viering 25 Mei ?

 7. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Leuke televiessie en ik zal zeker een linkske maken. 1 Klein vraagje aan Aldert wiens dossierkennis meestal ruim boven de andere Tilburgse Kuifjes uitsteekt. Vergis ik me of stond er een wijltje (red. december of zo) terug in den Brabantsche Geillustreerde dat de Essentwinst in 2006 iets van 25 miljoen was en dat dieje winst voor 2007 maar liefst 48 komma zoveul miljoen zou worre? Hoezo dan een voordeeltje van slechts 11 miljoen? 48-25 is hier nog altijd 23. Nou kan

 8. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @ren

 9. avatar
  Anoniem

  Hoho Tom, niks afzeiken, ik geef feedback in de vorm van mijn onverbloemde mening. Aldert is overigens, ook in persoonlijke communicatie, niet anders van me gewend. Eerlijkheid, ook onder elkaar over elkaar, duurt het langst. En ik zeg ook heel duidelijk dat ik de mogelijkheid openhoud dat er nog 'een mooie boom' uit kan groeien. Als je geen reacties op het filmpje wilt, knal dan de reactiemogelijkheid

 10. arjen avatar
  arjen

  Goed gedaan Aldert. Mag alleen iets korter. Verder ben ik het zeer oneens met Berend de Vries van D66. Dit initiatief moet zeker niet worden uitgebreid naar de coalitie:…. die heeft al genoeg gesponsorde media. Neem nu de voorpagina van de laatste Stadsnieuws met de openingskop: "Coalitie compleet".
  Totale onzin met niet 1 kritische noot of geluid van de oppositie. Nee, Aldert die Berend denkt zeker nog eens aan te schurken tegen de coalitie of het 'regeerakkoord' mee te ondertekenen.

 11. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Die missende 12 miljoen doen er verder niet toe..?Waar woon ik…Golddiggerstown of zo?
  Dure groeten,
  Theo, morgen weer geplatineerd op.

 12. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @rene
  ik irriteer me aan je toontje, als je nu in je kroegenboek eens wat kritischer was geweest dan was dat toch ook een flink stuk dunner uitgevallen. Als je daar geen (zelf)kritiek in acht neemt ga dan een ander de les niet lezen s.v.p.

 13. paul van est avatar
  paul van est

  @ de miljoenen:
  Die 11 miljoen zijn extra divident meen ik. Maar de rest krijgen ze ook wel op hoor Theo, wees gerust!

 14. avatar
  Anoniem

  Jij je zin, Tom: Het wekelijks gesprek met de oppositie is denderend van start gegaan en ik mag maar hopen dat dit volgende week nog overtroffen kan worden. Hulde voor TilburgZ ! Hoezee !

 15. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Beste Paul, lees mijn eerste reactie nog eens. Als je dan een bietje meerekend was er 23 miljoen extra dividend over 2007. 2006 25 miljoen en 2007 48 miljoen en een bietje. GEEN 11. Dus 12 miljoen is even zoek. Weet jij waar het zit? Of sta jij ook in de 'ze hebben altijd gelijk' mode.
  Als je iets niet begrijpt dan hoor ik het wel weer.
  Groeten,
  Theo

 16. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @rene
  Ik hoef echt niet alleen houzees te oogsten.
  Het gaat er een beetje om wie wat zegt en op welke manier/toon.

  Als jij een boek vol kroeg promo praatjes en tekeningen maakt, ga dan hier niet kritisch lopen doen ten kostte van anderen die wel onafhankelijk opereren en er journalistieke principes op na houden.

  Ik vond je stuk vrij zuur en geen recht doen aan onze eerste aflevering. Het mag best nog wat sneller en scherper, maar we willen mild kritisch zijn, niet verzuurd.

 17. paul van est avatar
  paul van est

  @ Ren

 18. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Beste Paul,
  Pak er ene zakjap bij. 2006 25 miljoen divident Essent. 2007 48 miljoen divident Essent. Ene meevallert van 23 miljoen terwijl we het nou hebben over ene meevallert van 11 miljoen. 48-25 miljoen= 23 miljoen. En dus geen 11. We missen dus 12 miljoen. Vooruit.. 48 appels min 25 appels is 23 appels. Jantje vreet 11 appels op. Hoeveel appels hebben we over. Capice!..geintje. Laat het even weten als je het nou nog nie snapt. Ik heb een nicht die voor groep drie staat. Al 40 jaar maar dah zegt verder niks,…nie dan,..of toch.
  Groeten,
  Theo

 19. paul van est avatar
  paul van est

  Iets wat ik ook niet begrijp: dat sommige mensen blijkbaar azijn drinken: ze blijven dit maar pissen! Kun je dit ff uitleggen Theo? Die rekensommetjes n**ken me nix.

  En Theo, ik doe nog een poging wat meer verwarring te scheppen: Essent-gelden gaan meestal naar de reserve grootschalige projecten. Dat zijn die 25 (miljoen) appels, denk ik h

 20. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Tom en Aldert
  Leuk idee en de eerste versie is prima. Mooi ''buitenhof'' muziekje. Inhoudelijk nog even over die 11 miljoen. Bij de bespreking van het eindejaarsbericht (laatste raadsvegradering oude coalitie) was de defintieve afrekening van dividenden van Essent (en verkoop kabelcom) + 11 miljoen (de rest, ruim 22 miljoen is bij de begroting voor 2008 reeds begroot, onder andere 13 miljoen voor duurzaamheid). CDA wilde 11 miljoen in zijn geheel aan wegenonderhoud bestemmen, dankzij coalitieoverleg is uiteindelijk ons voorstel raadsbreed aangenomen om een amendement te maken waarin we college voorstellen die 11 miljoen voorlopig weg te zetten en bij de begroting voor 2009 door de raad te laten bestemmen. Logisch dat een deel hiervan aan wegenonderhoud zou gaan maar er zijn ook sociale doelen die meer geld behoeven, denk aan de WMO en aan de basisivoorzieningen in de wijken. De nieuwe coalitie heeft deze 11 miljoen nu bestemd, deels voor wegenonderhoud en deels onder andere in een sociaal inveseringsfonds, een wens van GroenLinks en ook van de SP.

 21. paul van est avatar
  paul van est

  @Marjo:
  Mede namens Theo (neem ik aan): bedankt!

 22. Judy avatar
  Judy

  Hoi Aldert,

  Ziet er goed uit voor een eerste keer. Flitsende intro, hoor. Wel verder stilzitten, zo leerde ik ooit op de AvdJ.

  Groet,

  Judy van Vuurde

 23. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  H

 24. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Aldert,

  Wanneer is het volgende gesprek? Het is echt een mooie rubriek dit!

 25. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Hoi betrokkentilburger, we willen vanavond na de raadsvergadering Hans Smolders voor de camera krijgen. Onderwerp: het interpellatiedebat over het Adje Theater, pardon Midi Theater.

 26. arjen avatar
  arjen

  Goed initiatief, maar… wekelijks?