Geplaatst

Zeurhengel, de prijs

Nav de column ‘Tilburgse wereldkampioene karate genegeerd’ http://j.mp/qHuTmw over het gebrek aan aandacht in de media voor de prestaties van de Tilburgse wereldkampioene karate Canan Yorulmaz die ik in juli op www.Tilburgz.nl plaatste dook afgelopen zomer een nieuw woord op in de Nederlandse taal.In een reactie op mijn column riep Alard Govers onder zijn alias ‘Shoarma is Döner dan Kebab’ het Brabants Dagblad  op om in de toekomst meer aandacht te geven aan klootschieten, koekhappen en wat hij betitelde als ‘feministisch zeurhengelen’.

Met ‘feministisch zeurhengelen’ krijgt de Nederlandse taal een schitterend woord cadeau dat rechtstreeks bij Van Kooten en De Bie kon zijn weggelopen en dat ik uiteraard onmiddellijk met plezier heb omarmd en uitgenut in enkele nieuwe columns onder de titel ‘feministisch zeurhengelen’.

https://www.tilburgz.nl/2011/07/14/feministisch-zeurhengelen/? en over damesvoetbal https://www.tilburgz.nl/2011/07/20/zeurhengel-3aandacht-damesvoetbal/?

Een paar maanden later blijkt dat het werkwoord zeurhengelen een zelfstandig naamwoord heeft gebaard en reikt de gemeente Tilburg in 2011 naast de emancipatieprijs voor het eerst ook de ‘Zeurhengel’ uit.

Een aanmoedigingsprijs om te blijven pleiten over zaken die beter kunnen waar het gaat om emancipatie. Zo bijven we elkaar inspireren: mijn column inspireerde Allard met een weergaloos woord tot een kopbal die door mij werd gepareerd door er een schepje bovenop te doen en er enkele vervolgcolums over te schrijven. Tilburgz bood hier als gebruikelijk het speelveld voor. De gemeentelijke emancipatiecommissie zag het aan, dacht er het hare van en houdt bij de uitreiking van de tweede emancipatieprijs de ‘zeurhengel’ als aanmoedigingsprijs ten doop.

De comissie schrijft op haar website www.emancipatieprijs.nl :

Op 12 december a.s. wordt de Emancipatieprijs 2011 van de stad Tilburg uitgereikt. Deze prijs benadrukt het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van mannen en vrouwen in onze stad. De prijs wordt in december voor de tweede keer uitgereikt. Iedere vrouw, man, groep, stichting, project, bedrijf of organisatie die met een inspirerend, succesvol en/of vernieuwend initiatief laat zien wat emancipatie in de hedendaagse Tilburgse samenleving betekent, komt voor de prijs in aanmerking. Iemand kandidaat stellen kan tot 20 november a.s. via het voordrachtformulier op de website www.emancipatieprijs.nl.

De fundamentele bijdrage daarbij zal:

 • inspireren en bijdragen aan de positieve beeldvorming met betrekking tot gender-emancipatie
 • aansluiten bij de actualiteit en een afspiegeling zijn van wat emancipatie in Tilburg betekent
 • van betekenis zijn voor individuele levens van vrouwen en voor verandering van maatschappelijke structuren
 • een zeker verbindend aspect uitstralen ofwel diverse groepen aanspreken
 • een activiteit zijn die al geruime tijd bestaat, op vernieuwende wijze doorwerkt en zichtbare resultaten (heeft) bereikt

Alle personen, ondernemers, organisaties en projecten die zich herkennen in deze criteria, mogen zich aanmelden.

Nieuw! ‘Zeurhengelprijs’

Dit jaar wordt voor het eerst ook de feministische ‘Zeurhengelprijs’ uitgereikt: een aanmoedigingsprijs met een knipoog die met name vrouwen wil stimuleren om te blijven ‘zeurhengelen‘ over ongelijkheid en andere ongemakken. Tips? Suggesties? Laat het voor 20 november weten via www.emancipatieprijs.nl.

Maar een waarschuwing van mijn kant is wel op zijn plaats.

De eerste emancipatieprijs in 2009 ging naar het damesteam van Willem 2. Bij de uitreiking van de tweede emancipatieprijs in 2011 is het vrouwenvoetbal in Tilburg ten dode opgeschreven. Of dit een teken is? Wie zal het zeggen.

Zonder de gemeente Tilburg te willen vergelijken met een vos die de passie preekt wil ik wel de prijswinnaar van de emancipatieprijs maar alvast waarschuwen om goed op zijn/haar kippen te passen….

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “Zeurhengel, de prijs”

 1. Arjen avatar
  Arjen

  Ik vind Tine DE zeurhengel van Tilburg en nomineer haar voor die prijs!

 2. Ruevert avatar
  Ruevert

  Wat een gezeur Tine. Hengel jij naar de prijs?   Denk het niet tenzij er een geldprijs aan verbonden is, zodat het zeurhengelen in feministische kringen verder gepromoot kan worden en jij al vleesgeworden feministische zeurhengel de revenuen mag besteden.  Overigens feminisme is echt zo jaren 70. Net zoals de PVDA voeren zij een achterhoede gevecht over waarden en normen die zelfs door de rabiate PVV omarmd worden. Wordt wakker!

 3. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Ruevert
  Toch wel fijn dat er maar liefst drie vrouwen zijn die met hun gezeurhengel de Nobelprijs voor de vrede 2011 hebben weten te verwerven: http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/201

  En ik? Ik hengel nergens naar.
  Ik ben alleen maar het boodschappenmeisje.

 4. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Tsa, Tine…
  Ik wist het, ik zag het aankomen en ok, ik heb mijn verantwoordelijkheid voor het ontwerp van een tweetal concepten voor de 'Zeurhengelprijs 2011' genomen…

 5. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  In het kader van de emancipatie dient er een vrouwelijk equivalent nog te komen van het woord “zeurpiet”. Tine zet hem op, je hebt de capaciteiten om dit stukje emancipatie werkelijkheid te laten worden, je onsterfelijk te maken en de Nederlandse taal te verrijken met het voor altijd aan jou herinnerende eerbetoon in de vorm van het nieuwe woord: “zeurtine”.