Geplaatst

Witherspoon

Er worden wat boekwerken gratis weggegeven op internet. Er wordt wat onbezoldigd afgeschreven in de hoop op veel hits, naamsbekendheid en de stille hoop dat het allemaal ooit doorgangen op zal leveren. 

Zelf zit ik inmiddels ook op vier internetrubrieken per week. Een internetschrijver pioniert wat af. Ik voel mij dan ook zeer solidair met degenen die heel hun opus magnum op het net kwakken. 

Een voorbeeld van een virtueel boekwerk dat ik een dezer dagen op het net tegenkwam was het feuilleton ‘Tim Witherspoon, Don King en de verloren generatie van zwaargewichten’. In vier delen wordt uiteengezet hoe de veelbelovende bokser Tim Witherspoon in de jaren tachtig financieel volledig uitgekleed en in tangconstructies gemanipuleerd wordt door zijn manager Don King, de Johnny Hoes van het boksen.

Er moet wel zeer intensieve research vooraf zijn gegaan aan dit verhaal. Tot in de kleinste details worden de contractuele malversaties van King uit de doeken gedaan. De aftrekposten die King opvoert zijn vaak hilarisch, evenals de rookgordijnen van woorden die hij pleegt te leggen.

Het verhaal over de totale teloorgang van Tim Witherspoon is absoluut een boekwerk waardig. De schrijfstijl is voor verbetering vatbaar, maar de potentie voor een boeiende biografie heeft het vierdelige virtuele verhaal zeker.

Ik liep er overigens toevallig tegenaan toen ik op zoek was naar informatie over Trevor Berbick, een onlangs vermoorde generatiegenoot van Witherspoon. Over de berichtgeving over de moord op Berbick heb ik inmiddels een column geschreven op www.nederlands.nl . Ook een onbezoldigde column. En dankzij het onbezoldigde verhaal over Tim Witherspoon kan ik hier weer een onbezoldigd stukje schrijven over de site waar het verhaal op staat. Met een link naar die site. Zo bedruipen wij internetschrijvers elkaar. Virtueel.