Geplaatst

Up on your feet

Met een beetje downloaden kan een mens de boel soms aardig upgraden…Als comedyliefhebber waan ik mij al websurfend soms in het eldorado. Ongelooflijk wat het wereldwijde web mij aan informatie over het fenomeen sitcom biedt.
Mijn laatste aanwinst op dit vlak is de site sitcomsonline. Vooral het op deze site voorhanden zijnde reservoir aan downloadbare tunes geeft je een waar snoepwinkelgevoel. Vooral wanneer de beelden van de opening erbij zitten.

Zo zag ik na jaren dankzij deze site de openingsbeelden van Sanford and Son weer eens. Deze zwarte versie van Stiefbeen en Zoon oftewel Steptoe and Son (zoals het Britse origineel heet) is alleen maar op dure Regio 1-DVD’s te krijgen. Des te lekkerder om dan even gratis die tune te kijken.

Maar het is niet alleen weerzien, maar ook kennismaking. Zo maakte ik voor het eerst kennis met de leader van The Jeffersons, de All in the Family-spin off rond Archie Bunker’s zwarte buurman George Jefferson en zijn familie. (De avonturen van deze radicale bijna antiblanke familie is ons immer onthouden door de Nederlandse omroepen. Daar durfden ze kennelijk hun vingers niet aan te branden. Dit in tegenstelling tot de perikelen rond de zwarte modelfamilie Huxtable uit The Cosby Show. Deze mierzoete van politieke correctheid druipende sitcom werd ons jarenlang mèt alle spin offs integraal voorgeschoteld en voorts tot in den treure herhaald.)

Wat de tunes van Sanford en The Jeffersons met elkaar gemeen hebben is in elk geval de swingende, opwekkende melodie. Het aanhoren van deze tunes geeft echt nieuwe energie.
Sommige blanke comedy’s geven dit gevoel echter ook. Zoals de eveneens van deze site geplukte leader van ‘One day at a time’, een sitcom die bij het aanschouwen van deze titel terugkwam uit een hele diepe spelonk van mijn geheugen.

‘One day at a time’ werd begin jaren tachtig enige tijd uitgezonden door de BRT onder de titel ‘Pluk de dag’. Het ging over een gescheiden vrouw (met verve gespeeld door de licht loensende Bonnie Franklin) die met haar twee dochters op een flatje woonde en in haar worsteling met het leven onder meer bijgestaan werd door de Fonzie-achtige huismeester Schneider (altoos getooid met een cowboyholster vol sleutelbossen) en de dellerige buurvrouw Ginny Wrobliki.
Het aanschouwen van de leader was een prettig weerzien, maar riep meteen de vraag op of ik een hele aflevering nog wel leuk zou vinden. Om die mottige nep-Latino van een Schneider zijn hamer te zien föhnen is één seconde goed voor een glimlach, maar als dat de tendens van een hele aflevering is, lijkt het mij vooralsnog raadzamer om het maar bij wat vage herinneringen te houden.
En dat deze sitcom zelfs niet voor de Amerikaanse markt op DVD is uitgebracht terwijl het toch een goedbekeken langlopende serie was, is wellicht ook een teken aan de wand. Zeker als je aanschouwt wat er in Amerika allemaal wèl op DVD uitkomt.

In elk geval staat de tune na al die jaren nog recht overeind. Een sterke melodie met wat negrospiritualachtige invloeden (eerlijk is eerlijk) waarbij het lot en hoe je daar in te schikken bondig en treffend wordt beschreven:

“This is it. (This is it)
This is life, the one you get.
So go and have a ball.

This is it. (This is it)
Straight ahead and rest assured
You can’t be sure at all.

So while you’re here enjoy the view
Keep on doing what you do
So hold on tight we’ll muddle through
One day at a time. (One day at a time)

So up on your feet. (Up on your feet)
Somewhere there’s music playing.
Don’t you worry none
We’ll take it as it comes

One day at a time, one day at a time
(paapaapaapaa)
One day at a time, one day at a time
(paapaapaapaapaa)
One day a time, one day at a time
(paapaapaa)
One day at a time…”

Kijk, dat is nog eens de koe bij de horens vatten: dit is je leven, een ander krijg je niet, dus maak er wat van en ga vooral niet zeiken als het even tegen zit, je slaat je d’r wel door heen en haal d’r gewoon uit wat erin zit (ook al is dat soms niet veel). Een mooie afwisseling ook van waarheden als koeien met beeldige regels als ´Straight ahead and rest assured/ You can’t be sure at all’ en ‘So while you’re here enjoy the view’.
Een boodschap die eenieder zich ter harte kan nemen. En als je de tune een paar keer gehoord hebt zit ie d’r ook als een heipaal ingeramd.

Dus: surf allen naar sitcomsonline en download deze tune. ’n Paar keer draaien en je kunt weer voorwaarts in het leven.
Met zo’n tune hóeft een sitcom niet eens goed te zijn.