Geplaatst

Very smart

Lang niet iedereen is zich ervan bewust, maar naast de harde porno floreert ook de drugshandel op internet als nooit tevoren. Over drugs kopen met je VISA-card en schaatsen tussen de regels door…Enkele jaren geleden liep ik er al websurfend tegenaan: de online verkoop van smartdrugs. Vol provinciale verbazing vergaapte ik mij aan de omvangrijke catalogus van net-buiten-de-opiumwet-vallende-drugsoorten. Het leidde tot een gedicht dat onder de titel ‘Steeds meer keuze’ terug te vinden is in mijn uitverkochte doch nog wel in de bieb te leen zijnde bundel ‘Kopstoot mijnerzijds’ (Uitgeverij Low Budget Foundation, 2001).

Je kunt het gewoon met je VISA-card of Eurocard Mastercard bekomen. Misschien roept het de nodige vragen op bij je accountant als hij tussen je bankafschriften bestellingen van producten als ‘Liquid C’ (vloeibare coke) ziet staan, maar strafbaar is het in elk geval niet.
Alleen de aanvankelijk eveneens online verkrijgbare poppers zijn wegens een wetswijziging inmiddels uit het assortiment genomen, maar de wetgevers hollen chronisch achter de feiten aan.

Er valt niet tegenop te wijzigen met de wet. Landelijk niet en wereldwijd wordt het al helemaal gecompliceerd.
Om de haverklap wordt er wel weer ergens een Afrikaanse of Aziatische boomschors vandaan gekrabd die volgens de plaatselijke Indianenstam lustopwekkend of hallucinant heet te zijn.
Tegen de tijd dat men van de regeringswege de schadelijke werking van zo’n product vastgesteld heeft, is zo’n boomstamextract reeds in capsule-, poeder- en vloeistofvariant massaal over de toonbank gegaan en hebben twintig andere boomstamextracten alweer hun opwachting gemaakt.

Intussen is het een duizelingwekkende dwaaltocht op menige online smartshop. Het is soms een litanie van kerklatijn voor de hedendaagse gebruiker: banisteriopsis caapi, peganum harmala, mimosa hostilis, psychotria viridis, anadenanthera peregrina, phalaris arundinacea. En dat is dan alleen het lijstje onder het kopje ‘Ayahuasca’.

In mijn gedicht destijds kwamen voornoemde soorten niet voor. Aan mijn aandacht ontsnapt of nog niet in omloop. Muira Puama, Cava-cava, copelandia cyanescens, guarana, Yohimbe en X-tatic daarentegen wel. Samen met enkele tientallen andere soorten. En dat allemaal op rijm, meneer. Zowaar ik hier sta.

Tijdens een optreden in Utrecht werd ik eens aangesproken over dit gedicht door een blanke jongen met dreadlocks als klimtouwen. Hij vertelde me hoe geweldig en vooral hoe herkenbaar hij dit gedicht vond.
“Al die drugsoorten die je noemt heb ik gebruikt!” jubelde hij met de welbekende Koos Koetserige tongval. “Maar het meest deed me niks, het had meer het effect van een kop kruidenthee! Alleen die Salvia Divinorum die je noemt, daarvan kreeg ik een kwartier lang een totale desintegratie van de geest!”

Surfend over de smartdrugsites blijkt deze jongen geen uitzonderlijk geval te zijn. Zo las ik de volgende gebruikersreview over Salvia 5x mix theestick (een van de Salvia Divinorum-subproducten): “We were two guys and smoked 5 joints. Actually something happened but nothing special. Just a little low-level dizzyness and nothing more. I smoked 3 joints and I expected more.”

Hebben de meeste middelen dan inderdaad slechts het effect van een kop kruidenthee? Of zijn de online winkelende klanten al immuun geworden voor de grootste hoeveelheden?