Geplaatst

Wie met televisie opgegroeid is, zal op den duur ondervinden dat, behalve diens naasten, ook diens TV-helden heen zullen gaan. Gelukkig krijgen sommige TV-helden op het wereldwijde web een tweede leven.Uiteraard is Martin Perels momenteel met vele hits alomtegenwoordig op het wereldwijde web. Bij het intikken van zijn naam tonen de zoekmachines je een schier eindeloze rij van persberichten, condoleanceregisters en emotionele schrikreacties van webloggers.

Het heengaan van jeugdhelden voelt voor menigeen ingrijpend aan. Zeker als zo’n jeugdheld nog (betrekkelijk) jong is. En Martin Perels, een van de hoofdrolspelers uit de jeugdserie Q en Q, was pas vierenveertig jaar.

Nu is Q en Q voor de retroënde dertigers en veertigers so wie so al een serie met een rouwrandje. Iedereen die de DVD gezien heeft, zal bemerkt hebben hoeveel spelers uit deze serie al niet meer onder ons zijn. Sommige scènes bestaan louter uit dode dan wel uit het vak verdwenen acteurs. In wezen logisch: de serie is immers al meer dan dertig jaar oud en veel spelers waren toen al op leeftijd.
Maar dat een van die twee jongens zich zo snel bij deze dodengalerij zou voegen had niemand ooit kunnen denken.

Martin Perels heeft alles in zich om behalve een beeldbuisicoon ook een interneticoon te worden. Hij stierf jong en acteerde maar kort omdat hij nu eenmaal geen acteursloopbaan ambieerde. Dat hij de kans op meer dan wel blijvende roem achteloos weggooide en de wijde wereld introk maakt hem alleen maar specialer.

Bovendien is internet voor menige retroheld hèt medium om eeuwig voort te leven. Een sprekend voorbeeld hiervan is de Klukkluk-website.
In de biografie van Klukkluk-vertolker Herbert Joeks staat natuurlijk wel onvermijdelijk vermeld dat Joeks al meer dan tien jaar dood is, maar diens alter-ego is springlevend op de site. In tal van montagefoto’s duikt Klukkluk op tussen schaarsgeklede meiden, voor het slaapkamerraam van Britney Spears en naast president Bush.

Ook kunnen Klukklukfans tal van Klukklukspelletjes spelen, zoals memory met Klukklukfoto’s en Galgje met Klukkluk-termen.
En deze Klukkluktermen staan uiteraard ook allemaal geboekstaafd. Klukkluk blijkt werkelijk uitspraken voor elke stemming te hebben: zo is hij van de filosofische (“Het leven is van de opschrikbarende”), van de gebiedende (“Klap toe de malle mond”), van de misprijzende (“Zeer van de akelige”), van de scheldende (“Driedubbel overgehaalde hamerhaaien”), van de kwalificerende (“Lastpost meneertjes”), van de vergelijkende (“Van dezelfde aangelaatsel”) en van de vloekende(“1000 zeekakkelobessen in een haring ton”).

In het gastenboek spreekt een enkeling Klukkluk rechtstreeks toe. Dat mag. Op deze site heeft Klukkluk zich losgezongen van de stoffelijke beperkingen die zijn vertolker nu eenmaal heeft. Klukkluk spoort je aan om zijn kleurplaat in te kleuren (“Meedoen met de kleurwedstrijderige? Wees van de downloadige!”)
En Klukkluk’s zoekmachine opent met de tekst “Jij zoekende naar:”.
Wie achter Jij zoekende naar overigens ‘Dikke Deur’, ‘Snuf’ of ‘Felicio’ (die andere krom pratende allochtoon uit Pipo) intikt, krijgt een teleurstellende mededeling te verwerken: “Sorry, jij moeten van de blijven zoeken over de prairie. Vandeopnieuwzoekende.”

Wie op Klukkluk’s site zoekt naar andere Pipo-iconen, komt, buiten Pipo, Mamaloe en Nononono, bedrogen uit.
Deze site is een eerbetoon aan Klukkluk alleen. En toch ook wel aan Herbert Joeks, hoe beperkt zijn aanwezigheid op de site ook is.

Maar Herbert Joeks ging heen op bijna tachtigjarige leeftijd. Voorwaar een leeftijd om vrede mee te hebben.
Martin Perels was bijna de helft jonger. De komend najaar verschijnende DVD van de tweede Q en Q-serie is al een eerste postuum eerbetoon.
Het wachten is echter op www.wilburquant.rulestheweb.com.
Voor een jongen wiens acteercarrière kort maar hevig was omdat hij meer uit zijn leven wilde halen. En er ook meer uit haalde dan menige acteur die tientallen jaren zoniet levenslang in het zelfde vak bleef hangen.
Zo’n website ware zeer van die rechtvaardige.

Reacties

Eén reactie op “Van de websurferige”

  1. Hans avatar
    Hans

    Moet je vandaag en tot 10 juli maar eens komen kijken. Klukkluk Particulier Verzekerd 🙂