Geplaatst

Spelen met God

Uiteraard is ook God op het wereldwijde web ruim vertegenwoordigd. Maar God overstijgt het wereldwijde web natuurlijk ruimschoots. Op sommige sites is hij dan ook volsterkt ongrijpbaar voor ons eenvoudige stervelingen…Natuurlijk kun je op internet volop discussiëren over het wel of niet bestaan van God of andere vergelijkbare hogere machten.
Zo stuitte ik al surfende op onbekendegod.nl, alwaar je die discussie aan kunt gaan met Peter Scheele, die ik mij nog vaag herinner van straatinterviews die hij voor de EO verzorgde.

Het is overigens geen levenechte discussie die je met hem voeren kunt. Hij stelt een vraag, jij krijgt de keuze uit enkele antwoorden en afhankelijk van het antwoord dat je aanklikt verschijnt het volgende type vraag.

Onvervaard als ik ben, besloot ik het virtuele gesprek met Peter de profeet aan te gaan. Maar de vragenlijst bleek een warrig labyrinth te wezen. Bij menig antwoord kwam ik uit bij de stelling:
“Er zijn een paar redenen waarom het ONMOGELIJK voor ons is om erachter te komen of er zoiets als een god is.
1. Je kan niet doodgaan en terugkomen…
2. Je kan niet bij Saturnus rechtsaf…
3. Vriendschap komt van twee kanten
4. God is geest en heeft geen lichaam”

En als mogelijke antwoorden kon ik kiezen uit:
“Vertel me over het doodgaan
Vertel me over de Saturnus
Vertel me over vriendschap
Vertel me over de geest
Het punt is wel duidelijk”

Maar bij het aanklikken van welk antwoord dan ook kwam ik na twee vragen weer bij die stelling uit. Alsof ik in een computerspelletje zat waarvan ik niet tot het tweede level kon komen.

Na eindeloos terug naar af vond ik echter een doorgang. Ik kwam in een nieuwe vraag- en antwoordcyclus terecht die leidde tot Jezus.
Maar toen ik de weg naar Jezus dreigde te vinden stuitte ik op de stelling:
“Als het waar is dat God is zoals Jezus is, dan zou je een ongelooflijk grote fan van hem moeten zijn, want Jezus is wel ok. Als God is zoals Jezus is, dan zie ik het helemaal zitten met God!”

En het enige antwoord dat ik daarop mocht geven was “Geinig!”
Brandend van nieuwsgierigheid klikte ik dit onherroepelijke antwoord aan. Als er nog maar één antwoord mogelijk was dan moest dat toch wel de toegang zijn tot het hoogste level in dit goddelijke spel? Tot de onthulling van het grote mysterie? Tot het antwoord op talloze levensvragen? Zou het woordje ‘geinig’ dan de sleutel tot dit alles zijn?

En toen verscheen dit antwoord op het scherm:
“Ok, bedankt voor het gesprek. Je kan het boek Levensecht bestellen in de eshop. Ook kan je met de ecursus meedoen, waar veel uitgebreider op onze discussie ingegaan wordt. Hopelijk zie ik je daar…”

God is dus geen man en geen vrouw, maar gewoon business. Geinig.