Geplaatst

Deathwish.net

Als het nieuws van 2004 één rode draad kende was het wel die van de dood. Vele prominenten ontvielen ons dit jaar. De dienst voor Theo van Gogh en de uitvaart van André Hazes toonden aan hoe Nederland op onconventionele wijze zijn dode vedetten eert. Ook in Engeland kunnen ze er wat van, getuige de wijze waarop een bepaalde site het overlijden van een vedette stimuleert.

‘On today, gone tomorrow’. Zo luidt het motto van deathlist.net, een Britse site die al sinds 1987 in een heuse top 50 bijhoudt welke beroemdheden, gezien hun leeftijd of gezondheidstoestand, wel eens het tijdelijke met het eeuwige zouden kunnen gaan verwisselen.

Hoe ouder je bent of hoe slechter je gezondheid is, hoe hoger je ranking kan zijn. Als ware aasgieren cirkelen de deathlisters boven de kandidaatskarkassen.
‘Looked like skeletor with pancake’ en ‘looks like a schriveled prune’ krassen de gieren in hun posts bijvoorbeeld bij recente TV-verschijningen van Kirk Douglas.
De 87-jarige acteur, die op meer dan bewonderenswaardige wijze vecht tegen de lichamelijke gebreken die hij aan een beroerte overhield, staat hoog op de lijst dit jaar.
Sommige lijkenpikkers erkennen echter Kirk’s taaiheid: “No indications whatsoever that he might getting ready to depart. Let’s drop him for 2005.” luidt een posting waar de teleurstelling duidelijk doorheen schemert.

Geen Kirk Douglas dus waarschijnlijk op de genomineerdenlijst voor komend jaar, waar momenteel uiteraard koortsachtig aan gewerkt wordt.
Met de slogan ‘Favorites to be worm food in 2005’ prononceert de site vol trots de nieuwe kandidaten.
Hun meest trouwe klant zal er komend jaar niet meer bij zitten. Oud-president van Amerika Ronald Reagan, wiens beroepsomschrijving in de top 50 steevast luidt ‘(former) Idiot’, overleed afgelopen jaar immers na jaren met Alzheimer te hebben gesukkeld.
Sinds ’87 bivakkeerde Reagan in de statistieken der stervenden. Een absoluut record.

Maar wellicht gaat dat taaiheidsrecord toch nog gebroken worden. Het eeuwige aas Paus Johannes Paulus II staat nu immers voor de derde keer sinds de oprichting van deathlist op 1. In 1990 dook de eeuwig aftakelende paus al op in de ranglijst, sinds ’95 bivakkeert hij er onafgebroken. Buiten drie keer kandidaat nummer 1 was hij ook al eens eenmaal tweede en tweemaal derde, dus hij heeft de speculerende doodswensers al dikwijls teleurgesteld.
Iets zegt mij dat hij hen nog wel vaker teleur zal gaan stellen. Maar laat ik dat afkloppen.
Net zoals de deathlistspeculanten dat waarschijnlijk met hun hoge notering voor de paus doen.

deathwish.net