Geplaatst

A musician´s musician

Maandag overleed vrij plotseling de Tilburgse tekstschrijver, componist en gitarist Ton Leijten. Zijn naam was slechts bij insiders bekend, zijn werk was bij het grote publiek des te bekender. Zo was hij de schrijver van ´Bloed, zweet en tranen´, de laatste hit van André Hazes. Maar het schrijven van hits garandeert nog geen hits op Google, zo blijkt.Ton Leijten was een typisch voorbeeld van ´a musician´s musician´: hij genoot vooral status onder muzikanten.
Zijn carrière was immers respectabel, maar deze speelde zich goeddeels in de luwte af.
Zo was hij in de jaren zestig gitarist bij The Strangers, dat onder meer regelmatig als begeleidingsorkest fungeerde voor Willeke Alberti en Rob de Nijs. En in de jaren zeventig zat hij lange tijd in de begeleidingsband van Corry Konings.
Wapenfeiten waar menige muzikant een moord voor zou doen. Maar het zegt Jan Publiek niks wie er in een begeleidingsorkest zitten.

En in de kroeg begint menigeen mee te lallen als je ‘Bloed, zweet en tranen’ van André Hazes opzet. Menige muzikant zou willen dat ie het geschreven had. Maar het zegt Jan Publiek niks wie die tekstschrijver is.

Maar toch heeft Jan Publiek vaak indirect genoten van Ton Leijten. Of het nou van ‘Bloed, zweet en tranen’ was of van zijn gitaarspel tijdens dat optreden van Corry Konings in die Oosterhoutse feesttent in 1975.
En dat is mooi. Wat dat betreft hebben roem en succes niks met elkaar te maken.

En succes en Google-hits ook niet. Bitter weinig leveren de zoekmachines op, zo blijkt. Ja, Ton Leijtens die fractievoorzitter van het CDA afdeling Flevoland zijn. Of wijkagent te Tilburg. Of rijschoolhouder te Amsterdam.
Maar over dé Ton leijten vrijwel niets. Hier en daar een zinnetje van Peter Smulders of van Rob Grijsbach. Voor wie hij ook wel eens schreef.

Alleen een persberichtje van de Bredase St. Jans Blueskroegentocht verhaalt wat uitgebreider over leven en werken van Ton Leijten, die begin dit jaar aldaar optrad met de Van Lunteren-band. Waarschijnlijk was dit een van zijn laatste optredens. Misschien zelfs wel het allerlaatste.
Hieronder de link naar dit berichtje. Als bescheiden bijdrage aan het eerbetoon dat vandaag* plaatsvindt om twaalf uur op Bosvreugd, alwaar de herdenkingsdienst zal zijn.
Het zal vast erg druk bezocht worden. Door muzikanten.

*(‘Vandaag’ was dus donderdag de 9e, red.)

Reacties

2 reacties op “A musician´s musician”

  1. Jeanet Booij avatar
    Jeanet Booij

    Inderdaad, Ton Leijten bleef in de luwte. Een bevlogen muzikant en componist. "Opnieuw beginnen"op de cd "strijdlustig" van Hazes heeft hij ook geschreven. Verder cd van Rob Grijsbach geproduceerd. Zijn laatste project zou zijn dat veel eigen liedjes nog op cd gaan uitkomen, met behulp van een collega. Zij waren half op weg.Met behulp van muzikanten kan dit toch nog afgemaakt worden. Zijn repertoir hoort onder "het betere levenslied" Zijn laatste optreden was 25 febr. in "De Bonte Os"in Baarle-Hertog (zie side). Verder heeft hij een deel Europa aangedaan in de 60er jaren met de Hiltops. Jan Vis was zijn theaterbureau. Daarna in veel verschillende bands gespeeld. o.a de Steve Johnsen band. En met John Wisse. Hij was in de eerste plaats rockgitarist.Sind anderhalf jaar heeft hij 40 liedjes op de plaat gebracht. o.a voor Peter Smulders. Hij heeft getracht Henny Vrinten (destijds huisvriend)gitaar te leren spelen. Ton zijn advies was "je kunt beter gaan bassen"Verder speelde hij o.a met Jan de Bruin (blues) en even met Walter Lavent (samen bekend in Breda) Componeren was zijn bezigheid al lang. Technieken opgedaan o.m door zijn technische achtergrond bij zijn werkgever Philips, voornamelijk voorkeur voor geluidsapperatuur. Hij heeft zelf een mengpaneel gebouwd en was altijd zeer kritisch t.a.v optredende bands omdat geluid een optreden kon verpesten. "de bassen staan altijd te hard". Hij liep niet met zijn kunstjes te koop. Dat kan zijn carriere beinvloed hebben.Hij had moeite om de juiste muzikanten te vinden, omdat zijn niveau er bovenuit stak. "Van Lunteren"was een goede band.
    Allom bekend in Tilburg. Met een vast aantal fans. Ton is 5 weken ernstig ziek geweest. Hij was heel nuchter over het feit dat hij ongeneeslijk ziek was. De dienst in Bosvreugd is zeer indrukwekkend geweest. Op 15 juli is op dezelfde lokatie een memorial. Dit bericht komt nog in de krant.
    Met de "toekomstige cd"zal hopelijk landelijk nog iets gebeuren. Verder bestaat er een engelse en franse vertaling van "Bloed, Zweet en Tranen.Misschien is er animo voor een zanger om deze te gaan inzingen.Verder lagen er 3 liedjes voor Hazes( via arrangeur)op de plank. Helaas kon Hazes ze vanwege zijn doofheid niet opnemen. Hij had ze al uitgekozen. Rachel Hazes heeft een condoleance verstuurd.

    Ik zou nog een tijd door kunnen gaan.
    Vanwege mijn liefde en trots voelde ik de behoefte om te schrijven.
    Misschien tot later
    vriendin en partner van Ton

  2. Guus - Webmaker avatar
    Guus – Webmaker

    Hallo Ko de Laat.

    Ton Leijten trad in februari 2005 nog op met Van Lunteren tijdens de Bonte Rock Fiste in Den Bonten Os te Baarle Hertog.
    Foto's van zijn latste optreden staan op http://users.skynet.be/fa037688/vanlunteren.htm uit Baarle