Geplaatst

Nu de laatste Star Wars-prequel dan eindelijk in première is gegaan, tiert op internet wederom de wildgroei welig…1980. Van de Soundmixshow heeft nog nooit iemand gehoord, laat staan van Idols.

Maar bij de BRT zijn ze hun tijd al ver vooruit met een heuse talentenjacht.

Als tienjarige jongen aanschouw ik de parade van goedwillende amateurs, wier acts ik vergeten ben zodra ze afgelopen zijn. Totdat de presentator zegt: “Onze volgende kandidaat heet in het dagelijks leven Jan Kaas. Maar omdat dat geen goede naam voor een zanger is noemt hij zich John Cheese. En John Cheese gaat voor u zingen: ‘Waarom zou je ’t zeggen als je het ook zingen kan?’.”

Vervolgens zie ik een jongen in een wit pak een grote showtrap afdalen en hij begint te zingen:

“Waarom zou je ’t zeggen als je het ook zingen kan?
Niets is zo eentonig als ’n lang verhaal
Met ’n hand vol woorden maak je er een liedje van
Want in de muziek spreekt iedereen je taal

Ik zat met mijn meisje in een restaurant
Ze had de menukaart bij de hand
Ze las de gerechten voor aan mij
En weet je wat ik zei?

Waarom zou je ’t zeggen…”

Nu, vijfentwintig jaar later, vraag ik mij nog steeds af waar deze zanger gebleven is. Zelfs op de stoffigste vlooienmarkt mocht ik geen singletje van hem treffen. En zijn tekst had toch de juiste lulligheid om minstens groot in het piratencircuit te worden.

Helaas levert een zoektocht op het Googlese niets op over deze Vlaamse would be-zanger. Je zou hem toch schatten op hier en daar nog een optreden in een campingkantine te Erps-Kwerps of op een bingo te St. Gilles Waas, maar nee. De talentenjacht heeft van John Cheese geen blijvertje gemaakt.

Een van de vele andere John Cheeses die ik wel tegenkwam is de John Cheese van de pointlesswasteoftime-site.
Deze John Cheese is een typische would be-komiek zoals zijn Vlaamse naamgenoot een would be-zanger was.
“The site you are about to enter is retarded.” zo luidt de eerste zin van Cheese’s openingstekst, omringd door (al dan niet echte) banners van ‘Boudreaux’s Butt Paste’, ‘Breast Enlarger Soap’, ‘Breast Enlarger Spray’, ‘Penisbutter’ en ‘Handcuffs’.
Behalve zwaar oversekst blijkt John Cheese ook een heuse Star Wars-nerd te zijn. Hij verpestte ooit een date door de hele avond lang de drie eerste Star Wars films woord voor woord te quoten met een vet Jamaicaans accent, maar hij is inmiddels gelukkig in de liefde met een echtgenote die het fijn vindt als hij haar een liefdesverklaring doet met zijn beste Han Solo-stem. En ook op feestjes deelt Cheese graag zijn Star Wars-liefde met zijn medemensen:
“Get me drunk and soon enough I’ll start breathing Darth Vader-style and saying ’the circle of force has become one, Solo. Oby-One has taught you a lot!’”

John Cheese tracteert ons verder op uitgebreide reviews van de Star Wars-films (bioscoop- en DVD-versies), vergelijkend warenonderzoek tussen Star Wars, Lord of the Rings en The Matrix (wat natuurlijk altijd in het voordeel van Star Wars uitvalt) en een heuse slideshow van de allereerste Star Warsfilm ooit. Die echter aangevuld is met eigen teksten van John Cheese. Waarmee we dus een Star Wars-persiflage hebben waarin C3P0 aan R2D2 bekent dat ie over ‘m heen heeft staan piesen. En een homoseksuele Darth Vader heeft het over de Darth Boner die hij in z’n stalen pantalon heeft.

Verder raadt Cheese sitebezoekers met kinderwensen aan om de radio tussen twee stations in af te stellen, keihard de stereo open te draaien en dan vier uur lang naar het luidruchtige geknetter te luisteren. En dan moet je jezelf er bij voorstellen dat het babygejank is.
Ook plaatst Cheese oproepen om foto’s van jezelf in te sturen die hij wil misbruiken voor fake-advertenties. Een aangekondige practical joke dus. Of het moet zijn dat dat nu juist de practical joke is.

Want zoals John Cheese over zichzelf al zegt: “99% of John Cheese is a character. I’m not really an asshole in real life.”
Het zou dus kunnen dat achter deze overjarige puber en raddraaier een genie schuilt. Zoals de talentloze nachtclubzanger Tony Clifton een alterego was van de briljante practical joker Andy Kaufman.
Maar John Cheese’s oprechte Vlaamse naamgenoot is mij een stuk sympathieker.