Geplaatst

Naast de vele geslaagde of geflopte spin offs van sitcoms (zie vorige week) is er ook nog zoiets als de onbestaande spin off oftewel de spook-spin off.Lange tijd was Gerard Reve’s ‘Boek van violet en dood’ een heuse spookroman: hij werd al jaren aangekondigd, maar hij verscheen maar niet. Pas in de nadagen van Reve’s schrijfcarrière kwam er een boek met deze titel op de markt.

Zoals er spookromans bestaan, bestaan er ook spooksitcoms ofwel spookspin offs.
Op een forum van de All in the family-website is momenteel een discussie gaande over een spin off die in de praktijk verre van concreet is doch in de fantasie van forummers steeds concretere vormen begint aan te nemen.

Na geslaagde All in the Family-spin offs als ‘The Jeffersons’ en ‘Maude’, een halfmislukte spin off als ‘Archie Bunker’s Place’ en totaal mislukte spin offs als ‘Gloria’ en ‘704 Hauser street’ hebben de die hard fans honger naar wéér een All in the Family-aftreksel: ‘Stivic to Society’.

Het idee is gelanceerd door een zekere André, die bedacht heeft dat Joey Stivic (zoon van Gloria en The Meathead) het befaamde 704 Hauser Street-appartement van zijn inmiddels overleden grootvader Archie Bunker zal betrekken. Hij zal dit appartement delen met de rechtsgeaarde, geldlustige homoseksuele Lane, met wie de meer linksgeaarde Joey voortdurend Archie & Meathead-achtige aanvaringen zal hebben.

Verder zal Archie’s bar (voorheen Archie Bunker’s Place) inmiddels overgenomen zijn door een lesbisch koppel. Voor een van de twee uitbaatsters had André Kristy Mc Nichol gedacht.

Joey’s moeder Gloria is inmiddels hertrouwd met een kleurling die Rick Cumberdale heet. Aanvankelijk wilde André het huwelijk tussen Gloria en de Meathead herstellen, maar hij realiseerde zich dat Meathead-vertolker Rob Reiner het als succesvol regisseur heden ten dage veel te druk heeft voor een rol in een sitcom. Zelfs een cameorolletje zal waarschijnlijk niet haalbaar zijn.
Omdat hoop doet leven heeft André voor het tweede seizoen van Stivic To Society echter twee slotafleveringen geschreven: een waarin The Meathead alsnog opduikt en een waarin hij niet opduikt.
Mocht de serie een succes blijken, dan is meneer Reiner immers misschien toch wel genegen, zo redeneert André.

Volledige scripts zijn er echter nog niet; het zijn slechts concepten voor twee seizoenen. André weet nog niet goed waar hij deze concepten kwijt moet. Hij woont immers in Maine en daar zijn nergens televisieproducers te vinden. En ingangen in het Hollywoodse heeft André niet.

Desalniettemin vinden zijn dagdromen luide bijval op het forum. Menig forummer lijkt zich te verheugen op een sitcom in het oude appartement van Archie Bunker (wat in 704 Hauser Street al niet bleek te werken), dat bewoond wordt door Archie’s kleinzoon (die in AITF nauwelijks voorkwam en gespeeld zal worden door een acteur die nooit voor Joey gespeeld heeft) en een nicht die niks met All in the Family van doen heeft.
Verder zouden er dan cameo’s moeten zijn van Sally ‘Gloria’ Struthers (die inmiddels dermate uitgedijd is dat ze in de verste verte niet meer aan Gloria doet denken) en, bij een zeer gunstige planetenstand, Rob ‘Meathead’ Reiner (die met zijn vadsige kale voorkomen meer doet denken aan een directeur van een platenmaatschappij in plaats van aan de linksradicale activist van weleer).

Laten we hopen dat het allemaal bij dagdromen blijft. Dat is trouwens ook veel amusanter dan het uiteindelijke eindresultaat ooit zou kunnen zijn. Ronduit aandoenlijk op het forum is bijvoorbeeld de reactie van een zekere Charles: “I have a full time job which I enjoy, but now as I approach 40 maybe it is time to go for it… As I said, I might be willing to collaborate with you, edit etc. Hollywood (in some form or other) has always been a “dream” of mine (as an actor or director or writer).”