Geplaatst

Zeer aards

Wie de wereld wil ontdekken zonder van zijn bureaustoel af te komen, neme Google Earth in huis. Of men neme de gewone zoekmachine.“Pianospelen is niet zo moeilijk” zei de timmerman die vroeger in mijn ouderlijk huis nogal eens kwam klussen. “Als je maar op de juiste toetsen douwt.”
Ja, soms komen de diepste wijsheden uit de meest onverwachte hoek.

Sinds ik Google Earth heb gedownload moet ik vaak aan deze werkmanswijsheid denken.
Want ik wijt het aan mijn relatieve computeranalfabetisme dat de ontdekking van de wereld via Google Earth voor mij lang zo duizelingwekkend niet is als men erover pleegt te roepen.

Goed, het navigeren met de virtuele aardbol gaat mij redelijk af. Maar hoe meer ik inzoom op een gebied, hoe waziger het wordt. In den beginne zie ik nog wel gebouwen, straten en zelfs geparkeerde auto’s, maar naarmate ik dichterbij kom krijg ik steeds minder te zien. Dus vraag me niet welke nummerborden de auto’s hebben. Of wie er in zitten.

Nee, Google Earth is meer van de algemene informatie. Klik op ‘dining’ en je krijgt alle eettenten van het betreffende gebied te zien. Bij de namen althans. Als je de namen aanklikt wordt je geadviseerd te gaan Googelen.
Kom je dus toch weer bij het ouderwetse systeem uit.
Google Earth is, kortom, een hypermodern programma dat dient om het aantal hits op de zoekmachine omhoog te krijgen. Want daar wordt wel erg vaak naar verwezen bij het aanklikken van een plaats. Zo ook bij Tilburg waar ik, navigerend vanaf Manhattan, terecht kwam.
En dan kom je dus op de geijkte Googlepagina uit met hits als tilburg.nl, uvt.nl, tilburg.com, 013web.nl en vvvtilburg.nl.
Ineens voelt Google Earth helemaal niet meer zo spectaculair aan. Want aardser kan het eigenlijk niet.

Het wachten is op de Google Earth waarmee je kunt inzoomen op het adres van je grote stille liefde, haar huiskamer binnen kunt komen en vervolgens inzoomen op haar hersenen waarna je haar gedachten over jou kunt lezen. En dan moet het systeem ook nog zo zijn dat jij de enige bent bij wie de ander dat niet kan doen. Althans niet op de dagen dat het jou niet uitkomt. En degeen van wie je zou willen dat ze jouw gedachten kon lezen mag dat dan natuurlijk weer wel.
En dat is dan natuurlijk ook weer allemaal binnen drie minuten te installeren.