Geplaatst

Het zijn weer grieperige dagen. Wie kwakkelt verschanst zich binnen bij de haard of bij het wereldwijde web.“Van Thais eten heb je dubbel plezier: oraal en anaal.” zo luidt een bekend horecagezegde.
Toen ik maandagnacht j.l. een accute aanval van spuitpoep oftewel slingerschijt oftewel diarree kreeg zocht ik in eerste instantie de oorzaak dan ook in de Thaise maaltijd die ik die avond genuttigd had.

Tussen twee aanvallen door bedacht ik echter dat het iets anders moest zijn geweest. De maaltijd was absoluut niet scherp gekruid en de vorige malen dat ik iets bij mijn afhaalthai gehaald had, was er niets met mijn ingewanden gebeurd. Behalve dan die keer dat ik mij aan de pijlstaartinktvis vergrepen had. De scherpte, die niet op de kaart stond aangegeven, bleek van een gradatie te zijn waar mijn Hollandse smaakpapillen niet tegen opgewassen waren. Het heeft nog lang nagesmeuld in mijn binnenste.
Maar dat is weer een ander verhaal. Dat ik bij deze dus verteld heb.

Op trefwoorden als ‘diarree’, ‘buikgriep’ en ‘aan de dunne’ ben ik daarop maar eens gaan googelen. De bruine golf was inmiddels gaan liggen, maar enige parate kennis voor de toekomst kan nooit kwaad.

Aan de hand van deze slingerschijtsurftocht heb ik heel wat boeiende informatie tot mij genomen. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat diarree bij een paard mogelijkerwijs veroorzaakt kan worden door een verandering van biks en dat het raadzaam is om een paard tijdens de diarree geen brok te voeren.
Voor de mens is de meest nuttige site echter wel www.diarree.be. “Diarree…het overkomt iedereen wel eens.” Zo opent deze Belgische site.
Smakelijke plaatjes van het onderwerp blijven ons bespaard (welhaast uniek op internet), maar beschreven wordt het des te meer, tot in alle facetten:
“Diarree is niet alleen pijnlijk, maar ook onprettig, zeker omdat het meteen ook de normale sociale en professionele activiteiten belemmert.”
Kijk, dat is klare taal. Overmatige ontlasting heeft inderdaad sociale en beroepsmatige consequenties die in je nadeel zijn. Tenzij je Patty Brard heet. Maar dat is weer een ander verhaal. Dat bij deze niet verteld is, maar wel genoegzaam bekend is.

Behalve de sociale aspecten van de diarree-aanval komen uiteraard ook oorzaken, gevolgen en behandelingsadviezen ter sprake. En de toon is lang niet zo rondomtienerig als de zojuist gequote regels doen vermoeden.
Door welk virus mijn diarree-aanval veroorzaakt zou zijn heb ik op de site niet kunnen traceren. De virussen worden globaal aangeduid en niet per soort gespecificeerd. In dat opzicht is de informatie wat dunnetjes, maar wellicht wordt het een zeer onoverzichtelijke en verwarrende opsomming van obscure kiemen en coccen indien ze allemaal vernoemd zouden worden.

Ik bleek in elk geval minder van diarree te weten dan ik dacht, zo bleek bij de kennistest. Ik had weliswaar 6 van de 10 vragen goed, maar de gemiddelde score was toch 6.9. Voor deze keer maakte dat niet uit. Ik heb gewoon gedaan wat ik altijd doe bij een diarree-aanval: gewoon enkele uren niks verteren totdat de boel zichzelf weer reguleert. Werkt altijd.
Maar mocht het eens een keer niet werken, dan weet ik waar ik moet zijn.
Goed dat er diarree op internet is.