Geplaatst

Pietje Potent

Het begon destijds met een fluistercampagne op het schoolplein. Over het nachtrepertoire van de etherpiraten. Piraten waren illegaal en Dikke Leo was dubbelzinnig. En het gaf je dus status als je naar de piraat luisterde en de liedjes van Dikke Leo kende. Vooral de pruimenpolka was zeer geliefd. Maar er was nog een zanger die verder ging dan het simmetje van de schoorsteenveger en de pruimen die zo mooi en zwaar waren. Maar die kon je alleen ´s nachts horen.

En als je ‘m ’s nachts had gehoord op het wekkerradiootje op je slaapkamer, hierbij het risico lopend dat je ouders het zouden horen, tja, dàn was je pas een echte schoolpleinheld. Klasgenootjes die minder heldhaftig waren smeekten je om ze de teksten te leren van klassiekers als ‘Sex in de bejaardenflat’ ("Elke ouwe lul ging met een ouwe taart naar bed"), ‘Brand in het bordeel’ ("Brand, brand, brand in het bordeel/ Brand, brand, brand in het bordeel/ Rennen met je stijve pik/ Want de boel staat in de fik/ Brand, brand, brand in het bordeel") en ‘Een Chinees ging naar een sexboetiek’ ("Hang wang/ Lekkel aan de gang/ Maal kapotje zei pang!").

Pietje Potent heette de zanger van al dat zondigs. Niemand weet wie er achter steekt. Ik vermoed een afstotelijk oud mannetje. Of iets in die categorie. De elpeehoezen gaven geen uitsluitsel. Op de elpees, die in de platenrekken zover mogelijk achteraan stonden (eerst Dikke Leo, daarna Bolle Jan en dan Peer Mullens en Pietje Potent) stonden uitsluitend naakte modellen. Op één hoes van een Pietje Potentelpee stond een mannetje met een strohoedje en een vettige Ted de Braaksnor die schalks naar de blote meisjes om hem heen loerde. Ik betwijfel of dat Pietje Potent geweest is. Al lijkt Pietje Potent mij wel het type voor een vettige Ted de Braaksnor. Waar van alles in blijft zitten behalve wat hij hoopt dat er eens in zal blijven zitten.

Misschien leeft ie allang niet meer, Pietje Potent. Googlen levert niks op over zijn ware identiteit. Alleen wat marktplaatsaanbiedingen van zijn elpees en een enkel mp3tje. Kun je horen hoe hij klonk, die ranzige cultheld van menige prepuberende scholier uit de jaren tachtig. Ik kan erom glimlachen als ik het terughoor. En ik krijg gevoelens van heimwee. Naar Dikke Leo. Wier liederen, in vergelijking met de vuilbekkerij van Pietje Potent, literaire hoogstandjes zijn. Neem nu alleen al zijn relaas over de schoorsteenveger met die onnavolgbare combinatie van oog- en oorrijm: "Toen kwam ik bij Brigitte aan/ Ik zag d’r in d’r bikini staan/ Ik zei goejenavond mevrouw Bardót/ Is hier iets wat ik vege mot?/ Hup zei me simmetje daar gaat ie weer/ Door de schoorsteen op en neer/ hup zie me simmetje daar gaat ie weer/ Door de schoorsteen op en neer."

Reacties

6 reacties op “Pietje Potent”

 1. Fred H. avatar
  Fred H.

  Ja, dat herinner ik me nog van vroeger. Behalve Pietje Potent had je ook nog zijn maat Willem de Wipper. Samen konden ze er wat van.
  Ik weet nog goed dat ik eens op een vrijdagmiddag met een collega meereed en dat deze, om ons alvast in de juiste weekend-stemming te brengen, een cassettebandje met het cultureel erfgoed van deze twee lieden in de stereo deed. Het tweede nummer (kan ook het derde zijn geweest)had de welluidende titel "Brand in het Bordeel" en gold als de kroon op het oevre.
  Nu had ik al letterlijk de lachkrampen van de eerste twee muzikale ontboezemingen van de heren, maar dit gewraakte nummer deed me ook nog eens naar adem happen. Met moeite kon ik nog uitbrengen: "stoppen, ophouden!" Gelukkig zag mijn maat de ernst van de situatie in en maakte een voortijdig einde aan deze alternatieve hoogmis. De rest van de rit naar huis had ik nodig om bij te komen van deze aanslag….

 2. Adriaan Aerts avatar
  Adriaan Aerts

  Het liedje : Hup zei me simmetje daar gaat 'ie weer
  is daar aan te komen?
  Hoe? Op mp3?

  Bvd.

 3. Ko de Laat avatar
  Ko de Laat

  Ik zou het niet weten, meneer Aerts. Als u googlet op de combinatie 'dikke leo' of 'de slijpers' + mp3 vindt u wellicht iets. Het nummer heet 'De schoorsteenveger'. U kunt ook bij fonos.nl zoeken op 'dikke leo' of 'de slijpers', wellicht hebben ze wat cd-herpersingen van de oude lp's in de aanbieding. Op vinyl kom je Leo op rommelmarkten e.d. sowieso nog wel eens tegen.
  Let er altijd wel op onder welke naam het is opgenomen. De oerversie met Brigitte Bardot is opgenomen als Dikke Leo en, met een onbekende andere zanger, als De Slijpers of De Slijpers van Parijs. Hij heeft er later ook nog een reggaeversie van uitgebracht; zijn artiestennaam was toen Leo van Helmond. Maar die was minder leuk, met de Pin Up Club i.p.v. mevrouw Bardot.

 4. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Op de hoek van de straat waar ook onze middelbare school stond, Karlus in Helmond of all places, was de kroeg van Dikke Leo. Leuker dan wiskunde 's middags. Live on stage ook leuker dan die dope-renners tijdens de "Bavaria profronde van Stiphout", waar vrouwen van bijna middelbare leeftijd die bij Leo om de hoek woonden (2e Haag, 3e Haag…) je wel effe meepesaant achter het feesttentdoek wilden nemen… als ze de kans kregen.
  Kroeg, school en Dikke Leo zijn er helaas niet meer.

  Qua muziek van Dikke Leo: probeer het eens in Helmond in de Heistraat bij Arie Willems, still going strong in het klein Turkije van Helmond.
  "…rietsiebie, rietsiebaa, rietsieboem…"

 5. Frits Bommel avatar
  Frits Bommel

  Dit is van voor mijn tijd, ben ik bang. Maar toch leuk.

 6. Marcel avatar
  Marcel

  Heren,

  heb misschien iets voor jullie, kijk ff op "lime wire" (downloadprogramma), bij onder andere hans teeuwen en de dikke lulband, heb hier e.e.a. van pietje potent (en de snelle rekels) teruggevonden.

  Veel plezier,

  Marcel.