Geplaatst

Malware maakt mismoedig

Ik had er nog nooit van gehoord, van malware. Gelukkig zijn er van die vage pop ups die je op het bestaan van zoiets wijzen.

Zoals van de week, toen een pop up mij erop attenteerde dat mijn pc hoogstwaarschijnlijk met het allernieuwste virus besmet was en of ik maar eens heel rap de allernieuwste virusprotectie wilde downloaden. Gelukkig ben ik niet helemaal digibetisch, dus googlede ik even wat. Zoals je altijd moet doen met viruswaarschuwingen uit onverwachte hoek. Meestal leert een korte googletocht dat het een hoax betreft.

Ook googlede ik meteen maar naar de term ‘malware’ die in de pop up herhaaldelijk genoemd werd. Die bestaat dus wel echt. En er is alweer voldoende spul op de markt om het tegen te gaan. Tja, de fabrikant van het gif en de fabrikant van het tegengif houden elkaar goed aan de gang. Als het al niet een en dezelfde fabrikant is.

Maar wàt er nou bestreden moet worden is niet zo makkelijk te vinden als het bestrijdingsmiddel. De site met de veelbelovende naam ‘malware.com’ leerde mij dat de term staat voor ‘malicious software’. Deze verklaring werd gevolgd door een lange rij links, die mij de motivatie ontnamen om nog verder te zoeken.

Ik wil het eigenlijk niet eens meer weten. Maar ik weet wel dat het antimalwareprogrammaatjes aanschaffen wordt binnenkort. Want zo hebben ze je telkens weer met iets nieuws in de tang.

De huidige verwikkelingen in in de pc-branche bezorgen mij een postmodern kleine man-gevoel.   

Reacties

Eén reactie op “Malware maakt mismoedig”

  1. Hans van den Berk avatar
    Hans van den Berk

    Ko, pas op met gratis malware bestrijders want vaak bevatten ze zelf de spyware of malware die je juist kwijt wilt. Vaak dragen ze misleidende namen als ESafe en zo. Ikzelf heb Windows Defender, dat is gratis en werkt goed met automatische updates. Maar daarnaast heb je dan nog een virusscanner nodig, uiteraard. NOD32 is niet duur, klein en slim.