Geplaatst

De beste 10 raadsleden volgens Hans Smolders

In zijn afscheidsinterview noemt collega raadslid Hans Smolders enkele namen van goede raadsleden. Wat valt daarbij op?

Hans Smolders is nooit mals in de manier waarop hij zijn standpunten verkondigt en ook bij zijn afscheid laat hij zich niet onbetuigd over die theezakjes in de gemeenteraad, zonder deze woorden van 2006 overigens te herhalen. Nee, hij geeft gewoon aan dat slechts een kwart goed functioneert. Wat de rest dan doet?

Maar wie noemt hij nou deze week in de Tilburgse Koerier? Peter van den Hoven van zijn eigen LST en Maarten van den Tillaart en Erik de Ridder van CDA en Marcel van de Hoven van AB (kandidaat voor CDA) en Arjan Pronk van PvdA. Wie niet genoemd worden, zitten in het peloton. Hij zal zichzelf ook wel bij de kopgroep scharen en blijven er dus nog 4 plaatsen over. Laat mij eens de 4 ontbrekende namen eraan toevoegen.

Maar eerst wat opvalt aan de genoemde raadsleden.

Er zijn 3 raadsleden gelinkt aan het CDA want de achterban van LST komt wel een beetje uit deze hoek en vanaf 2008 hebben CDA en LST samen goed oppositie gevoerd. Zelfs tegen CDA-beleid van de jaren daarvoor. Hans verloochent zijn afkomst niet.

Hij noemt zichzelf niet (valse bescheidenheid?) maar ook 3 andere LST raadsleden niet. Heeft hij dan in 2005 toch te snel zijn kandidatenlijst moeten opmaken? Had hij dan wel goede kandidaten voor de positie van wethouder?

Hans noemt de voorzitter van de enquêtecommissie, Arjan Pronk, die het graf mee hielp graven voor burgemeester Vreeman van zijn eigen PvdA. Dat was moedig en Hans heeft er van genoten!

Hans noemt geen enkele SP-er of VVD-er van de zittende raadsleden, waarmee hij in de periode 2006-2008 zoveel samen optrok in de oppositie. Ziet hij ze dan uiteindelijk als verraders?

Er zijn 2 raadsleden die hij noemt pas tussentijds in de raad gekomen. Te weten, Marcel van den Hoven (herintreder voor AB) en Erik de Ridder (niet eens zo lang geleden in de plaats van de overleden Kasper Groten).

En tenslotte valt mij op dat hij mij niet noemt. Een gemiste kans?

Wie (dus nog 4) komen er in aanmerking voor de top 10 van Hans in mijn ogen?

Ik kan uitgaan van de criteria die Hans stelt maar liever wijk ik daar van af.

Derhalve noem ik Auke Blauwbroek van PvdA die de top 25 van meest invloedrijke Tilburgers in deze raadsperiode op eigen kracht heeft gehaald (nadat hij Driek van Griensven als fractievoorzitter van de PvdA is opgevolgd).

Vervolgens moet ik Veerle Sleegers van SP noemen die onvermoeibaar de fractie aanvoert (nadat zij Johan van den Hout heeft opgevolgd die wethouder is geworden).

Dan ben ik geneigd om Roel Lauwerier van VVD te kiezen die als rechtse Roel, fractievoorzitter zijn achterban tevreden stelt (sinds hij Joost Moller is opgevolgd die ook wethouder is geworden).

En dan resteert er nog 1 plek, terwijl ik nog zoveel goede raadsleden kan noemen. (Blijft dan wel de vraag waarom het geen homogene groep is geworden.)

Denk eens aan Tine van de Weijer van PvdA die in 2007 de landelijke prijs won voor het beste raadsinitiatief (de groene daken). Of aan Peter van Iersel van CDA die getrouw al vele jaren als nestor de boel in de gaten houdt (hij is het langstzittende raadslid en keert straks gewoon weer terug in de raad). Of aan Loes Dielissen van TVP die niet te flauw is om regelmatig speldenprikken uit te delen en haar stinkende best heeft gedaan om Ruud Vreeman tijdens het debat over het enquêterapport te verdedigen. Of aan Nihan Iskenderkaptanoglu van PvdA die als jong raadslid al 4 jaar dat gewauwel moet aanhoren en daar tabak van heeft gekregen. Of gaat deze waardering toch uit naar mij?

Laat het de kiezers maar zeggen op 3 maart aanstaande!!