Geplaatst

Ergernissen van (Til)burgers

Als raadslid krijg ik regelmatig brieven, mails of andere uitingen van burgers die zich ergeren aan zaken in hun omgeving, van de gemeente of van de politiek in het algemeen. Nu zijn we volgens Toon Hermans een volk dat zich snel kritisch opstelt. Met bepaalde ergernissen hebben we echter allemaal wel te maken. Ik noem drie actuele voorbeelden.

Ten eerste het betaald parkeren dat zich steeds verder uitbreidt. En jawel, ook in onze gemeente. Met de Herfstvakantie was het weer goed druk op de Westermarkt. Daar zal de binnenstad best last van hebben. Moeten we daarom maar betaald parkeren invoeren bij wijkwinkelcentra? Nee, natuurlijk niet. Het gaat hier vaak om kleine boodschappen. De binnenstad is op een andere manier concurrerend. De raadsvergadering van september hebben we gedebatteerd over het invoeren van een parkeertarief op het nieuwe Stappegoor. Het is eenvoudig te voorspellen dat burgers zich daaraan zullen ergeren. Even je kinderen naar de sportclub brengen en per keer € 1,- betalen.  Dat kan bij enkele kinderen per jaar flink oplopen. En zelfs wanneer het totale bedrag nog te overzien is, dan zullen de ouders een andere club voor de kinderen zoeken. Want hun ergernis leidt hen daartoe. Het argument van de PvdA dat anders alle burgers betalen voor de autogebruikers snijdt geen hout. Laten we op deze manier meer beleidsdossiers doornemen, zoals de kunst in de openbare ruimte, en we kunnen veel beleid direct stopzetten.

Een ander voorbeeld is de autovrije zondag. Ook hier ergeren de burgers zich aan de overheid. Veel autobezitters dat ze een afgezet gebied op een zondag niet uit kunnen en aanhangers van andere vormen van vervoer dat er dan toch nog auto’s rond rijden. De autoloze zondag is naar mijn mening goed bedoeld om het klimaat en het milieu onder de aandacht te brengen. Maar deze uitleg steunt lang niet iedereen. Ik heb daarom grote twijfels gekregen of we ermee moeten doorgaan. In het collegeprogramma staat de maatregel opgenomen maar de coalitie heeft zonder de VVD geen meerderheid in de raad. En mijn stem zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn. Een van de ingezonden reacties in het Brabants Dagblad trof mij in het bijzonder: een vijftiger die de lotsverbondenheid bij de autoloze zondagen van 1973 bij de uitvoering van nu in zijn geheel miste. En er was zeker geen sprake van een feestje. Tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering stond Nel Schoenmakers hier nog uitgebreid bij stil. Te lang naar de mening van de voorstanders maar zij verwoordde wel de ergernissen van zeer veel (Til)burgers.

Een derde voorbeeld (be)trof mij zelf als argeloos burger en dit zal veel andere burgers ook overkomen. Het gaat om (de misbruik van) de machtspositie van de internetproviders. Er zijn enkele grote spelers op de markt (KPN, Vodafone, T-mobile enTelfort), en in de winkels is alles gericht op de verkoop van abonnementen. Wanneer je toe bent aan een nieuw abonnement word je op een zeer plezierige manier geholpen, als je niet teveel moeilijke technische vragen stelt, en na enkele weken wachten worden de spullen geleverd. Maar als het dan niet meteen in orde is, heb je de grootste problemen. Mijn 12move abonnement was overgenomen door Telfort en ik wilde de overstap maken naar een draadloos internetverbinding in huis. Door een verkeerde modem en aansluiting werkte het niet. Dan ga ik bellen met de helpdesk, ik ga terug naar de winkel en ik schrijf een brief naar het management. Uiteindelijk moet ik genoegen nemen met een ‘verhuizing’ die me € 59,- extra kost. Terwijl zij de fouten maken en ik nu nog steeds geen mails op internet kan lezen etc. Stel dat iemand een laag inkomen heeft, dan is de vraag hoe die zich eruit kan helpen. Als raadslid bepleit ik al enkele jaren dat we de armoedeproblematiek moeten aanpakken bij de kinderen van de arme gezinnen. Zij mogen geen onbedoelde achterstand op middelbare scholen krijgen door het gemis van een pc in huis. Maar bij de uitwerking van zo’n maatregel moet de gemeente zeker niet afhankelijk worden van de providers die puur op eigen gewin uit zijn. In de moderne tijd ken ik geen grotere ergernis meer dan niet werkende computers zonder dat de consument daar de hand in heeft gehad.

Ruud van Esch

Reacties

4 reacties op “Ergernissen van (Til)burgers”

 1. try avatar
  try

  Mijn grote ergernis als het over Tilburg gaat is de (toekomstige) gratis heroineverstrekking.
  "Daar heb je 'm weer" hoor ik anderen denken.
  Grote sommen geld wat besteed wordt aan crimineel tuig; een grote schande, de wereld op zijn kop. Met dank aan de struisvogelpolitiek van onze (linkse) raad met PVDA voorop.
  Ik pleit er voor om dit STOP te zetten!! Beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald.
  Al dat kostbare geld kan veel beter besteed worden aan mensen die het echt nodig hebben en die het verdienen! Je noemt hier zelf kinderen van gezinnen met een zeer laag inkomen.
  Die kinderen MOETEN echt een computer hebben! Ze raken anders veel te ver achter. Laat als raad eens zien dat je ballen hebt en stop als legale heroinedealer. Voor 1 miljoen euro per jaar koop je ruim 1500 pc's.
  Zeg het maar; wat heeft meer prioriteit, 1500 kinderen helpen of 20 criminele junks????

 2. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  goeie fiets met grote canvasfietstassen kopen en voor de wekelijkse boodschappen een keer meer op en neer fietsen, heb je meteen weer iets aan die dagelijkse hoognodige beweging van minimaal een half uur per dag
  veel spullen van de hornbach en zo kun je ook per fiets vervoeren

  kinderen hoeven niet naar het binnensportcentrum worden gebracht met de auto, dat kan ook op de fiets, hebben ze al meteen en jij als ouder die extra hoogst noodzakelijke beweging van minimaal een half uur per dag
  het kweekt ook lichamelijke en mentale weerstand en doorzettingsvermogen aan bij een kind
  ga in de weekeinden eens meer, altijd, fietsen met de kinderen, hebben ze niet zo'n duur binnensportabbonnement nodig.
  er zijn genoeg buitensporten die kinderen kunnen doen; kweekt lichamelijke en mentale weerstand aan en is goed voor het doorzettingsvermogen
  buitenlucht doet de mens goed

  eindelijk eens autovrije zondag en dan is nog niet goed
  je moet ergens beginnen om de mensen de baarmoeder met wielen (BMW) uit te krijgen en ze op de drie- of tweewieler of beter nog te voet door het leven op weg te sturen.

  kijk eens bij arjen op zijn weblog, daar zitten de internetverslaafden, naar het schijnt.
  ik zit al jaren bij een en dezelfde internetprovider die nu wel een nieuwe naam heeft, maar systeem goed bezighouden en je hoeft zelden de helpdesk te bellen; ik, drie keer in 6 jaar
  met twee linkerhanden niet zelf aan techniek prutsen

  of plaats ik een soort gelijke reactie voor de tweede keer vandaag, want ik zie die vorige niet

 3. try avatar
  try

  Ik had hier al een heel verhaal neergekalkt, maar om de een of andere reden is dat niet te zien, dus een tweede poging.
  Hoewel ik niet zo'n D'66 fan ben, sluit ik me wel aan bij je voorbeelden. Parkeerkosten bij sportvoorzieningen is te gek voor woorden. Een autoloze zondag binnen een gebied waar ook mensen wonen die hun auto nodig hebben voor hun werk is een vorm van linkse terreur. Maar mijn ergernis is de manier waarop ons linkse college belastingeld omzet in gratis heroine voor crimineel tuig. De omgekeerde wereld, misdaad belonen. Ik heb altijd geleerd dat je met je handen van de spullen van een ander moet afblijven. Nee zegt ons laffe linkse college met de PVDA voorop; wij geven die junks wel gratis heroine opdat ze dan geen criminele feiten begaan. Keep on dreaming! Idoterie ten top! Verzonnen door een laffe geiteharensokken figuur. Even terug naar de armoedebestrijding. Ik ben volledig akkoord met het schenken van computers aan kinderen van gezinnen met een zeer laag inkomen. Deze kinderen zijn de toekomst, die hebben een computer echt nodig. Geld kun je maar 1 keer uitgeven. Heroineverstrekking kost 1 miljoen per jaar voor 20 criminele junks. Voor die miljoen euro kun je 1500 kinderen een computer geven. Waar kiezen we voor?? Ik zou het wel weten, en ik durf te beweren dat 95% van de bevolking het met mij eens is, behalve het laffe linkse college.
  Doe er eens wat aan!

  Ton Rijnen

 4. avatar
  Anoniem

  Try, je hebt absoluut gelijk! Zo, dat mag ook weleens gezegd worden. Echter, het college vind ze zo lief, die knuffeljunkjes. Die knuffelen liever iemand dood als dat ze een realistische oplossing bedenken voor een complex probleem. Zo ver zijn ze nog niet.