Geplaatst

Anderhalve week verder

Hoe staat D66 Tilburg ervoor anderhalve week na de verkiezingen? Hebben ze de wonden gelikt? Geen uitbreiding naar twee of drie zetels maar wel weer met zessen (en een D) in de raad. Jammer genoeg geen gebruik van goede kandidaten die weer voor 4 jaar naar de reservebank zijn verwezen. Deze bank is donderdag tijdens de eerste raad uitgebreid met een extra commissielid. Dat zet echter voor werkende kandidaten niet veel zoden aan de dijk. Zij willen best minder werken met een raadsvergoeding ter compensatie maar voor niets gaat de zon op. Niets is moeilijk voor hen die willen maar gemakkelijk is het ook niet.D66 Tilburg heeft begrip voor de PvdA als het gaat om de keuze om met CDA en GL de coalitieonderhandelingen nader te verkennen. Wel moet er duidelijk gemaakt worden aan de kiezer wat er nu werkelijk gaat veranderen. Dus geen voortzetting van het huidige collegeprogram ajb. Maak geld vrij voor vernieuwing en pas dus enkele eerder gemaakte plannen aan om dit te kunnen doen. Kom tegemoet aan wensen en ideeën van andere winnaars, te weten SP en (vooral) LST. Welke opvattingen zij ook mogen hebben. Dat is nog niet helemaal duidelijk. De SP bijvoorbeeld verwijt de andere partijen regelmatig vaag te zijn. Nu is voor niemand helder wat de SP in een coalitie wil gaan doen. En de LST wil een andere politiek, een frisse lente (of klinkt dit te GL-lerig?). Maar wat anders dan een cityring en dure projecten? Gewoon niets doen en op de tent passen terwijl de hele omgeving in rap tempo door verandert? Het wordt nog een hele klus om alle winnaars te laten scoren.

We gaan nu vrolijk verder met de besprekingen. Voor de PvdA is het natuurlijk ook een optie om AB en D66 binnen boord te houden. Dat zou de positie van GL binnen het college minder sterk maken. Wat heeft de PvdA daarvoor over? Dat zullen we de komende weken eens zien. Voor D66 Tilburg zijn de speerpunten: onderwijs (studenten), ondernemen, milieu, openbaar vervoer en participatie. Deze onderwerpen zullen zichtbaar en SMART in het collegeprogram opgenomen moeten worden als voorwaarde voor onze eventuele omarming. Maar hierover zullen ook de steunfractie en de afdeling nog een mening kunnen hebben.

Reacties

3 reacties op “Anderhalve week verder”

  1. Johan van den Hout avatar
    Johan van den Hout

    Beste Ruud,

    Voor iedereen is duidelijk wat de doelen van de SP zijn voor de komende vier jaar, want speciaal daarvoor schreven wij in februari het manifest .

  2. Arie Daniels avatar
    Arie Daniels

    Laten wee eerlijk zijn, D66 of AB erbij betrekken heeft meer te maken met een grotere meerderheid te bereiken als andere inhoudelijke zaken.
    Wat vond je over het stuk op TV over Jan Terlouw gisteren?
    Prachtstuk waarbij je nu achter de schermen ziet wat voor smerige partij de PvdA is. Wil je daar dan nog met samenwerken?

  3. Berend de Vries avatar
    Berend de Vries

    @Johan:

    In jullie manifest geven jullie aan dat armoedebestrijding topprioriteit heeft. Er wordt een einddoel geschetst. Een gemeente waar geen voedselbanken meer nodig zijn, een gemeente waar schulphulpverlening een uitzondering wordt. Kortom een stad en dorpen waar de financiele, materiele en sociale armoede wordt teruggedrongen.

    Dit pamflet biedt geen oplossingen. Het ‘waarheen’ is helder. Het ‘hoe’ blijft onduidelijk (met die kanttekening dat desnoods de gemeentebegroting op z’n kop moet).

    Manifest SP