Geplaatst

Nieuwjaarstoespraak

Dit is de tekst van de toespraak die ik gisteravond tijdens onze nieuwjaarsborrel in het Vaticaan heb gegeven. Ik heb daarbij aangegeven dat niet alleen D66 ambitieus is wat betreft het aantal zetels in de raad, maar dat zij vooral wil werken aan een wat ambitieuzer Tilburg. Ook heb ik nog een opmerking gemaakt over de lijsttrekkers van partijen die er al weer op rekenen in het college terug te komen. Het is alsof die partijen zeggen: "Beste kiezer, Binnenkort vragen wij u weer te gaan stemmen. Toch maakt het eigenlijk niet uit wie of wat u kiest want wij zullen toch wel weer in het college terechtkomen".

Welkom, democraten, leden van de afdeling Tilburg en genodigden.

De Jonge Democraten vergaderen op dit moment in Utrecht over een gevaarlijke militaire missie die geen serieuze kans van slagen heeft. D66 is tot op heden de enige partij die een serieuze afweging heeft durven maken.

D66 is na 40 jaar nog steeds een goede merknaam. We zijn niet links of rechts, maar recht door het midden. Iedereen is gelijkwaardig en moet gelijke kansen krijgen. In het onderwijs, bij het ondernemen van activiteiten en binnen de gemeenschap. Dat is ons motto voor de verkiezingen: OOG voor Tilburg! Voor alle Tilburgers dus. We hebben hier exemplaren van ons Verkiezingsprogramma waarin staat wat wij voor Tilburg willen.

Tilburg wordt door velen nog gezien als een provinciale stad. Ondanks 200.000 inwoners en met de kracht door te groeien naar 300.000. Tilburg is immers het HART van BRABANT.
Gedeputeerde Hoes ziet de mogelijkheden van Midden-Brabant niet. Voor Oost-Brabant (innovatie) en West-Brabant (industrie) wel. Voor Midden-Brabant is hij de richting even kwijt. Pretparken? Wat schiet Tilburg daar nou mee op?
D66 Tilburg vindt dat Tilburg dé Onderwijsstad van het zuiden moet worden en veel meer zakelijke dienstverlening hierheen kan en moet halen. Na het Pieter Vredeplein wordt het de hoogste tijd om te investeren in de Spoorzone. Met een diversiteit aan onderwijsinstellingen in de binnenstad, de studentenverenigingen aan de Spoorlaan, kantoren en appartementen met een zakelijke uitstraling.
In 2020 kan het provinciehuis als het aan mij ligt dan ook naar Tilburg komen.

Tilburg moet zelfbewuster worden. De burgemeester heeft dat al eerder gezegd, maar gaf een verkeerd voorbeeld. Het is ook niet zo zeer de burger die dit moet doen, maar de politiek. Een nieuw college moet Tilburg vooruit gaan helpen. Het is hoog tijd dat Tilburg een slagvaardig en vernieuwend college krijgt. Niet realiseren wat je zo maar doet, nee, D66 wil doen wat Tilburg sterk maakt. Een college dat door de raad daadwerkelijk op haar verantwoordelijkheden wordt aangesproken. Dus niet dat alle wethouders elkaar zo prettig hun gang laten gaan. En verder gaan met de politiek van alledag. Tilburg moet de dorpspolitiek vaarwel zeggen. Het Wilhelminakanaal en de Noord-Westtangent zijn lang niet voldoende!!

Voor u staat een lijsttrekker met kiespijn. Letterlijk gesproken. Maar de burgers hebben ook vaak kiespijn. Figuurlijk gesproken. Van ambtelijke diensten en bureaucratische regels die ergernis oproepen. Ik ken situaties op de Nederlandse Antillen met verschillende loketten naast elkaar voor aanvraag, betaling en ophalen van formulieren. Ook als er verder niemand is en één ambtenaar alle handelingen moet verrichten. Of een lege aankomsthal op het vliegveld waar ’s ochtends om 06.00 uur de eerste ambtenaar die het licht aandoet tegen enkele slaperige reizigers zegt dat zij in de verkeerde rij staan. Hoezo rij? Waar dan een rij? Deze voorbeelden is Nederland ontgroeit, maar andere problemen zijn ervoor in de plaats gekomen. Nederland regelland! Het staat zo in de computer dus is het zo. Of ja sorry, maar de computer heeft een fout gemaakt. Ammehoela! Wie heeft dat daar in gezet? Wie voelt zich nog verantwoordelijk? Het ambtelijk apparaat kan veel klantgerichter en efficiënter gaan werken.

Een Paarse Krokodil gaan wij aanbieden. Dit is de eerste zichtbare actie van het campagneteam. Wij zijn vandaag vanaf 18.00 uur al in de binnenstad mensen aan het vragen aan wie zij zo’n krokodil willen geven. Welke overheidsdienst beter moet gaan werken. Wordt het de afdeling vergunningen, de afdeling handhaving of de beleidsmakers? Er is een speciaal meldpunt geopend. Alle inwoners en ondernemers van Tilburg worden opgeroepen hun bureaucratische ergernissen kenbaar te maken. Dat kan via de website of de briefkaarten die tijdens de activiteiten uitgedeeld worden. We wachten vervolgens in spanning af. Midden februari zullen we bekend maken wie de twijfelachtige eer toekomt de Paarse Krokodil in ontvangst te nemen.

Vorig jaar sprak ik nog als voorzitter en ik moet zeggen dat de afdeling het voor mekaar heeft gekregen om de voorbereiding van de verkiezingen bijzonder goed te organiseren. Hulde voor het bestuur: Frank, Wim en Marieke. En voor Bas als voorzitter van de programmacommissie. En voor Berend, het creatieve brein achter de nieuwe website en inmiddels campagneleider.

Wat kunnen jullie van ons de resterende weken zoal verwachten? We hebben prachtige posters en opvallende flyers. We zijn herkenbaar aan onze nieuwe D66 jassen. We zorgen voor leuke dingen voor de burgers. Er komen prominente D66-ers zoals Medy van der Laan en Boris van der Ham. We laten hen met Tilburgers discussiëren. En we maken ons zichtbaar met aansprekende advertenties. D66 Tilburg is klaar voor de verkiezingsstrijd! Klaar voor de debatten met de lijstrekkers van partijen die er al weer op rekenen het college in te gaan! De partijen die vooral goed zijn in het doen van mooie beloften! Dat gaat allemaal lukken met een sterk program en een sterke lijst kandidaten.

Tot slot nog een verkiezingsyell. Doe allemaal mee.

Democraat, democraat, democraat,
D66 Tilburg komt met zessen in de raad!

Reacties

Eén reactie op “Nieuwjaarstoespraak”

  1. -log.nl... avatar
    -log.nl…

    @Ruud
    Je schrijft “Beste kiezer, binnenkort vragen wij u weer te gaan stemmen. Toch maakt het eigelijk niet uit wat of wie u kiest. Want wij zullen wel weer in het college terechtkomen.

    Daaronder vermeld je gelijk iets van de landelijke politiek! JAMMER dat je dat nodig hebt. Net als het vermelden dat d66 en merknaam is en al 40 jaar roept maar niet voorelkaar krijgt. Echt hoopgevend maar niet heus.

    Ook u roept de kiezer op te gaan stemmen, zoals alle partijen. Gelijk roep je dat jullie mooie posters en flyers hebben. WAARVOOR? zijn jullie 4 jaar zo onzichtbaar geweest dat men die 40 jaar oude merknaam niet kent? Is jullie programma zoveel anders dan alle andere partijen en de afgelopen 4 jaar? Want dan geef je toe 4 jaar als stoelvulling in de raad te hebben gekampeerd

    .