Geplaatst

KLASGENOTEN

Dit jaar zag ik in het Brabants Dagblad een klasgenoot van me staan die ook de politiek in was gegaan. We zaten samen op het VWO aan de RSG Willem II.

Op de derde kerstavond heb ik met veel genoegen naar het programma van de klasgenoten van Anne Frank gekeken. Daarbij heb ik me wel afgevraagd waarom het zolang moet duren voordat iemand op het idee komt om dit programma te maken. Het meest zal me echter bij blijven welk een hoog cijfer de oude dames en heren het leven geven na zulke zware beproevingen in hun jonge levensjaren! Gemiddeld het hoogste cijfer van alle klassen die ooit zijn uitgezonden. Boven een 9!

Dit jaar zag ik in het Brabants Dagblad een klasgenoot van me staan die ook de politiek in was gegaan. Vaker zie je dat bij personen met eenzelfde maatschappijstudie aan een universiteit. Maar in dit geval is het een klasgenoot van de middelbare school in Tilburg. We zaten samen op het VWO aan de RSG Willem II. De enige openbare middelbare school en ik denk er met veel plezier aan terug. Mijn huidige vrouw ken ik al vanaf die tijd. En een van mijn beste vrienden kwam ik onlangs weer tegen in de trein (hij werkt in Utrecht en reist ook dagelijks op en neer) en het klikte weer direct.

De klasgenoot waar ik op doel heet Frank Voeten en is burgemeester geworden in Daventry in Engeland waar hij als arts werkzaam is. En nu is hij dan een echte Britse mayor. En dat is ook nog een gekozen burgemeester! Zal hij andersom weten dat ik in de gemeenteraad zit voor de partij die aan het begin van deze eeuw flinke blaren heeft opgelopen om een gekozen burgemeester in Nederland te krijgen? Nooit gedacht dat mijn klasgenoot een lichtend voorbeeld zou worden. En velen hebben het niet van mij gedacht dat ik met mijn ‘eenvoudige komaf’ het nog zover zou brengen. Dat verklaart meteen het sociale gedachtegoed dat ik koester naast een liberaal geloof in de eigen krachten van de mensen.