Geplaatst

Tilburg Studentenstad: “geen omzettingsvergunning voor kamerverhuur”

De markt van huurkamers wordt voor 80% geleverd door particuliere verhuurders. De gemeente wil vanaf volgend jaar een omzettingsvergunning invoeren. Dit is niet alleen in strijd met de actie Stofkam (minder regels) maar ook met het gastvrij ontvangen van de studenten in de binnenstad.

In het Verkiezingsprogramma van 2006 heeft D66 de kiezers beloofd om op te komen voor de belangen van 25.000 studenten in de stad. Zo hebben wij deze raadsperiode gepleit voor de vestiging van de UvT en studentenkamers in de Spoorzone, extra buslijnen tussen het centraal station en de onderwijsinstellingen (UvT, Avans, School voor de Journalistiek, ROC, Fontys), de vestiging van studentenvereniging Plato aan de Schouwburgring, gestreden tegen het verdwijnen van de sporthogeschool in Stappegoor, voor het afschaffen van belastingheffing bij de langstwonende student en zijn we NU dus TEGEN de invoering van de voor D66 omstreden omzettingsvergunning.

Laat je als student door de PvdA en SP niets wijs maken over betere woonomstandigheden. Het doel is helemaal niet zo nobel want het staat expliciet in de raadsnotitie (PvdA-wethouder Hamming) en het initiatiefvoorstel (SP-fractievoorzitter Slegers) beschreven: het tegengaan van de overlast die studentenhuizen in woonwijken veroorzaken. En wat het nog erger maakt: de studenten worden op een hoop geveegd met de werknemers uit Oost-Europa. Kennelijk hebben de huidige wijkbewoners volgens PvdA en SP bezwaren tegen de aanwezigheid van deze groepen omdat door concentratie veel overlast kan ontstaan (parkeren van fietsen of auto’s, geluid en feesten).

Wat vindt de UvT? "Er is geen toegenomen overlast  gerelateerd aan studentenhuisvesting en UvT staat niet te juichen bij een gemeentelijk beleid dat de kamergewijze verhuur aan studenten bemoeilijkt. De laatste prognoses laten bovendien weer een behoorlijke groei zien van studenten. Het opwerpen van drempels is gezien de inspanning van de laatste jaren om het tekort aan studentenhuisvesting terug te dringen onwenselijk."

Wat vinden studenten zelf? "De overlast lijkt grotendeels te koppelen aan de tijdelijke arbeidskrachten en de jongeren, niet aan de studenten. Het uitdragen van gedragsregels in studentenhuizen is prima. Een vergunningenstelsel is niet nodig."

En tenslotte uit het D66 Verkiezingsprogramma: "D66 Tilburg wil dat studenten en de stad zich bij elkaar thuis voelen. Door meer betaalbare studentenwoningen, ook in het centrum van Tilburg.

Waar de omzettingsvergunning dan toe kan leiden?

1 particuliere aanbieders kunnen afhaken met een bemoeizuchtige overheid;

2 sluiten van bestaande studentenpanden die geen vergunning krijgen;

3 beperking van nieuwe studentenpanden in veel centraal gelegen wijken;

4 minder kamerverhuur boven winkels als niet aan vergunningeisen wordt voldaan;

5 minder studenten toegestaan in de bestaande studentenpanden;

6 groei van kamerzoekende studenten door de groei van studenten en het vergunningenbeleid;

7 juridische procedures over het vergunningplichtig zijn (allerlei woonvarianten);

8 juridische procedures over het intrekken van de vergunning door de gemeente (oorzaken);

9 veel extra werk voor gemeenteambtenaren;

En minder overlast? Dat is nou moeilijk te bewijzen! Die paar asocialen zitten er altijd tussen.

Reacties

3 reacties op “Tilburg Studentenstad: “geen omzettingsvergunning voor kamerverhuur””

 1. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Heel goed meneer van Esch.
  SP en PvdA schurken aan tegen xenofobe partijen als PVV en LST die zeggen te spreken namens het altijd klagende volk. Over de rug van arme studenten die nu al teveel, en straks wegens toegenomen schaarste nog meer, betalen voor veel te kleine rothokjes. Studenten zijn blijkbaar die vreemdelingen die weg moeten. Het kan ook anders. Bouw en behoud goede studentenwoningen. P.s. Bij het Brucknerpark / Wagnerplein worden ze straks gesloopt. Neem zo de wind uit de zeilen van de verhuurders van veel kleine kamers in een klein pand. Vergunningen vragen is verkapt verbieden, repressief en nauwelijks beleid te noemen.

 2. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Beste Ruud,

  Ik ben het grotendeels met je eens wat studentenhuisvesting betreft, maar hoe verhoudt zich de steun voor studenten met het intrekken van jullie steun voor de bouw van de moskee in de Stedekestraat? Daar mogen jullie toch ook wel iets liberaler naar kijken wat mij betreft.

  Ben trouwens benieuwd of je gaat reageren. Zou wel netjes zijn, aangezien dit een discussieforum is en geen website met louter zendtijd voor politieke partijen.

 3. Ilburg Theo avatar
  Ilburg Theo

  Beste Ruud, we denken dat er ene aap op zolder zit in het stadhuis. Er zitten er verschillende maar ook eentje van het studentenhuisverhaal. Toeval bestaat bijna niet en duurdere kamers verhuren alleen maar bij een krappe markt. E