Geplaatst

Dagboek over project Inburgering revisited

Fractievoorzitter Ruud van Esch neemt de week van maandag 7 mei tot en met zondag 13 mei deel aan het project Inburgering revisited van programmamaker Noureddine Erradi en het ROC Midden Brabant. De bestemming is Marrakesh in Marokko. Het is de bedoeling dat bestuurders en ambtenaren van verschillende gemeenten gaan ervaren hoe je in een totaal ander land in korte tijd al redelijk kan inburgeren. Het wordt daarom een intensieve week van lessen in de Arabische taal en van de Marokkaanse samenleving. En aan het einde van de week een werkstage. Van het project wordt een film gemaakt die in Europa zal worden uitgezonden. Ruud zal van deze week een dagboek bijhouden en op zijn weblog plaatsen. Zo mogelijk zal hij tijdens de reis zijn dagelijks verslag doen en anders kort erna.

Zondag 6 mei

Het is nu de avond voor het vertrek. Ik kijk het huiswerk nog eens in (niet te lezen met die vreemde Arabische tekens) en zie toe of ik niets vergeet in te pakken. We kunnen als deelnemer naar ons 1 ster hotel in het centrum van Marrakesh een koffer met kleren meenemen en alles wat we denken te kunnen gebruiken op deze tocht. Vrijdag ben ik nog snel enkele spuiten gaan halen bij de GGD. Morgen word ik met de andere deelnemers uit het oosten van het land via Brussel naar de islamitische samenleving gebracht die wij nog niet kennen en in totale verwondering aan onze nieuwe medeburgers overgedragen. Het is de bedoeling dat wij ons zelf gaan redden om er voor onbepaalde tijd te kunnen blijven en met enige scholing een inburgeringtoets kunnen afleggen. Het wordt dus hard werken en hopelijk voluit genieten. Het is erg leuk om aan zo´n bijzonder project mee te kunnen doen vanuit de gemeenteraad van Tilburg. En ik denk op dit moment dat het een goede bijdrage kan leveren in ons denken over de medemensen die naar Nederland emigreren en dan hier moeten inburgeren. Maar we wachten wel in spanning af wat er komen gaat!

Maandag 7 mei

Na een vlotte vlucht via Brussel zijn we vanmiddag met het gezelschap aangekomen in Marrakesh.
Het is hier 2 uren vroeger dan in Nederland. De sfeer is prima en het weer heel mooi. De mensen zijn aardig en behulpzaam. Het grote plein is fantastich. Vanavond gaan we samen eten en nog wat uitrusten. Morgen begint de inburgering pas echt met de cursussen en rondgang door de stad. Ik denk dat we voorlopig nog niet slapen na alle nieuwe indrukken. Buiten is het erg rumoerig. Het is overigens erg schoon en aangenaam. Tot nu toe geen wanklanken. Ik heb al enkele goede foto’s kunnen maken. Daarvoor willen de mensen op het plein wel betaald krijgen. De armoede is zichtbaar onder de hoogstaande zon.