Geplaatst

Down to earth

Bij de meeste partijen en instellingen zijn de nieuwjaarsbijeenkomsten nu inmiddels achter de rug. Zo niet bij D66 Tilburg. Het is langzamerhand een traditie aan het worden om in de derde week van januari een bijeenkomst te houden in Het Vaticaan. Vanaf de eerste keer voelden we ons er meteen thuis. De eigenaren van het Vaticaan (Frank en Ruud) zijn ook in die periode gestart met de zaak. Dat schept een band. Wel in Het Vaticaan, maar we gaan elkaar geen “zalig nieuwjaar” wensen zoals de mensen van het CDA dat graag zeggen. Tijdens hun nieuwjaarsreceptie werd ik er door een op zich vriendelijke Christen Democrate op gewezen dat ik ook geen gelukkig nieuwjaar meer mag zeggen. Dat had ze in het NRC gelezen. Geluk heb je immers of niet. Dan maar de beste wensen? Ook fout! Veel te zakelijk en onpersoonlijk vond ze. Ze keek er een beetje vies bij. Wel lekker kort trouwens. Dan maar gewoon “nieuwjaar” of een goed nieuwjaar? Het maakt me weinig uit wat we tegen elkaar zeggen als we het glas maar heffen en elkaar in de ogen kunnen kijken.Weer een jaar voorbij en weer een jaar voor de deur. Wie gaat nu wat zeggen? Bij D66 Tilburg hebben we dat dit jaar als volgt verdeeld: de fractieleider blikt terug en de lijsttrekker kijkt vooruit. De fractieleider neemt ook afscheid na 7 maart en dat maakt de nieuwjaarsbijeenkomst extra feestelijk. Niet treuren, gewoon met alle vertrouwen de toekomst tegemoet. We hebben een sterke kandidatenlijst, creatieve leden en goede contacten in Tilburg en daarbuiten. Daar moet iets moois uit groeien.

Wat zal ik tijdens de nieuwjaarsreceptie op 19 januari nou zeggen over de toekomst van Tilburg? Ik ben er nog niet helemaal uit. Alle lijsttrekkers hebben zich al vergrepen aan de TWM-gelden. Het CDA wil het achterstallig onderhoud weg gaan werken, de PvdA wil het gaan inzetten voor armoedebestrijding, etc, etc… Ook wij hebben onze wensen. Desalniettemin moeten we de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is.
Zal ik in mijn toespraak iets gaan zeggen over de samenstelling van een nieuw college? Het CDA liet bij monde van lijsttrekker Els Aarts weten dat zij graag het huidige college willen handhaven. Dus met Algemeen Belang, Groen Links en de PvdA. De SP liet kort geleden weten geen lijstverbinding met de PvdA te willen zolang de PvdA het huwelijk met het CDA niet verbreekt. Ik zou iets kunnen zeggen over welk college mijn voorkeur heeft, maar eigenlijk vind ik dat ongepast. Het woord is eerst aan de kiezer.
Ik zou er ook voor kunnen kiezen de agenda van de debatten en activiteiten in februari voor het voetlicht te brengen? Dat kan geen kwaad. We kunnen alle handen aan de karren gebruiken. We krijgen Medy van der Laan op 15 februari bezoek, Boris van der Ham komt waarschijnlijk op 20 februari naar Tilburg en ook Alexander Pechtold hebben we op het OOG voor Tilburg. Zelf heb ik al verschillende bijeenkomsten genoteerd waaronder een landelijk debat in Amsterdam op 16 februari. Meer informatie hierover volgt.
Voor diegenen die niet op de nieuwjaarsborrel komen zal ik hier mijn speech na afloop posten.

In mijn weinige vrije tijd die me nog rest heb ik de film ‘No direction home’ over Bob Dylan bekeken. Reeds in december 1963 (oh what a night … voor degenen die goed zijn in songteksten) sprak Bob reeds over het volgende: “ik ken geen zwart of wit, ik ken geen links of rechts maar ik ken alleen boven en beneden, beneden is dicht bij de grond.” ("There’s no black and white, left and right to me anymore; there’s only up and down and down is very close to the ground."). Laten we daar anno 2006 nu nog naar streven!