Geplaatst

Ergernissen van (Til)burgers II

Burgers hebben allemaal ergernissen die te maken hebben met de overheid en dus direct de politiek raken want die kan er iets aan veranderen ("maar leuker kunnen we het niet maken"). Er zijn enkele zaken die momenteel in mijn lijstje hoog scoren (met een verwijzing naar de eindejaars hitlijsten).

Ten eerste is het voor de burgers op zijn minst vreemd als de overheid niet zijn eigen regels naleeft. Dit doet zich voor bij het referendum over de mall waarover de raad zich op 18 december jl. heeft uitgesproken. De drie coalitiepartijen die samen een meerderheid hebben, vinden het nodig om de normale procedure aan te vullen met enkele bijzonderheden die het voortbestaan van de coalitie beogen. Zij vinden dit raadplegend referendum te allen tijde bindend. Als ze dat voor altijd en ieder ander referendum vinden, dan is dat prima. Dan kan het opgenomen worden in de referendumverordening en geldt het ook voor raadgevende referenda die zich kenmerken door een initiatief (met een drempel) van de burgers. Maar nee, het geldt voor de coalitie alleen hier en nu! En dan is het een kwalijke zaak dat ze beloven naar de burgers te luisteren mits aan de 14 voorwaarden naar het oordeel van het college in voldoende mate wordt voldaan. De raad neemt derhalve geen weloverwogen besluit voorafgaand aan het referendum en mag volgens de coalitie ook niet anders doen dan de uitkomst van het referendum nadien volgen. Ter vergelijking: het ergert de burger dat de politie door het rood rijdt als er geen aanleiding toe is. Zo’n situatie doet zich hier voor.

Ten tweede is het voor de burgers onacceptabel als de overheid haar gezag niet in de openbaarheid uitoefent. Dit deed zich 27 november jl. voor bij de kap van de esdoorn op de nu landelijk beroemde Vijfsprong in het centrum. Het past de overheid niet om zoiets stiekem uit te voeren in het midden van de nacht. Nee, dat moet overdag plaatsvinden met tekst en uitleg aan de actievoerende tegenstanders. En wellicht is dit op de langere termijn wel belangrijker dan het inzetten van de agenten die dag voor het tegengaan van de roofovervallen. Dat laatste is een continue aanpak waarbij de burgers zich veilig kunnen voelen. Begrijp me niet verkeerd, want dit is wel een hoge prioriteit! Maar dat eerste is een periodieke aangelegenheid waarbij de burgers het vertrouwen in de overheid behouden. En daarmee is op termijn het gevoel van democratie en vrijheid in het geding! Gelukkig zag wethouder Hamming in de raadscommissie van 15 december jl in dat de heimelijke kap van de esdoorn veel mensen diep heeft gekwetst.

De derde kwestie had mij zelf als slachtoffer (voor het eerst sinds 30 jaar) en maakt me geheel duidelijk hoe frustrerend het is dat dit veel andere burgers overkomt en het maatschappelijk geaccepteerd lijkt. U raadt het al, het gaat om fietsendiefstallen. Dit overkwam me op 21 november jl. toen even later in de raadscommissie Fysiek het Fietsplan behandeld werd. In Tilburg worden per jaar 2000 fietsen gestolen (u leest het goed). En het is in de meeste gevallen zeker niet aan eigenaren te wijten. Er zijn kleine criminelen met een schroevendraaier of een tang en grote criminelen die met een bus rond rijden en meerdere fietsen tegelijk inladen. Deze laatste groep moeten we zo snel mogelijk een halt toe roepen. Met een premie op klikken komen we dan niet ver. Nee, ik roep iedereen die zoiets ziet gebeuren op om het kentekennummer te noteren en direct door te geven aan de centrale politiepost. Niet uit eigen belang (de premie) maar uit maatschappelijke betrokkenheid.

Een gelukkig Kerstfeest en goed 2009!

Ruud van Esch

Reacties

9 reacties op “Ergernissen van (Til)burgers II”

 1. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Beste Ruud,

  Doorgeven aan de Politie zeg je. Als je op het bureau komt om aangifte te doen van diefstal van je rijwiel, mag je als belastingbetalende burger een formulier invullen, wat de dienstdoende agent kennelijk boven zijn bed zal hangen. Want je krijft dan te horen en ik citeer "De Politie zal geen onderzoek instellen n.a.v. van Uw aangifte, omdat dit geen prioriteit heeft". Kennelijk is het bekeuren van 13 en 14-jarige scholieren wegens het niet op zak hebben van een ID dat wel.

 2. amakkermans avatar
  amakkermans

  Wat een toeval!
  Na de commisssievergadering over de Vijfsprong is mijn fiets gejat. Stond vast aan de fietsbeugels bij het gemeentehuis.
  Volgens mij is er een busje langsgereden want er stond niet

 3. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  ja daar kun je nou je geld mee verdienen, soza betaald 125,- voor een tweedehandse fiets.
  is dan gewoon iemand die daar in handeld, die er ook voor betaald krijgt.[in noord in een garagebox]
  daar tegenover staat, dat de gemeente ze op een schroothoop gooit de fietsen die opgehaald worden.[maar ook rolstoelen en trapliften!]
  dus als je dan snel bent kun je die fietsen redden, en er een zelfstandig baantje aan over houden.
  ik noem het recycle, zo blijft een aardbol rond.

 4. avatar
  Anoniem

  Een aantal jaren geleden werd de fiets(met nog tal van andere zaken) van mijn toenmalige buurman brutaal uit zijn schuur geroofd. Gewoon,…'s avonds, terwijl hij met zijn gezin thuis was. De ijverige politieagent die kwam kijken naar de braaksporen had een schitterend idee: "meneer, u houdt gewoon de fiets die de dief heeft achtergelaten, daar kraait toch geen haan naar!" en zo is de bal toch weer rond.

 5. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @amakkermans

  Misschien heeft u het in het donker die avond niet gezien, maar achter de ramen van het gemeentehuis hangen grote aanplakbiljetten met de waarschuwing dat hier geregeld fietsen worden gejat. De beugels bij het stadhuis zijn een z.g. 'hotspot'.Om de hoek is een gratis bewaakte stalling overigens).

  PvdA heeft onlangs samen met enkele andere partijen voorgesteld om op dit soort plekken in Tilburg lokfietsen in te zetten. In een lokfiets zit een gpszender verborgen waarmee de verdwenen fiets gevolgd kan worden, hopelijk in een busje net andere fietsen waardoor de grote jongens eindelijk in de kraag kunnen worden gevat. Dit systeem heeft in veel steden al zijn dienst bewezen zoals in Venlo o.a. waar het in afgelopen jaar tot een daling van maar liefst 75% van de fietsendiefstal heeft geleid.
  In februarie zal de raad een beslissing nemen over het inzetten van lokfietsen in Tilburg.

 6. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  Ruud, jouw bijdrage is me uit het hart gegrepen! Dat geldt voor alle drie de onderwerpen die je behandelt, en ook in die volgorde. Ik vind het daarom een beetje tekenend dat er tot op heden enkel reacties binnenkomen op het derde punt, de fietsendiefstallen… Hoe erg de diefstal van je fiets ook is (mij is het ook meerdere malen overkomen), zoiets staat toch in de schaduw van punt 1 (stadsbestuur dat de eigen regels aan de laars lapt) en punt 2 ('gezag' uitoefenen als een dief in de nacht). Die twee punten raken immers aan de kern van de democratie. Van mij mag D66 de zetels oprapen die de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen ongetwijfeld gaat kwijtraken!
  Oh, wacht even, zoiets heb ik Marjo Frenk ook al toegewenst… Nou, laten we die zetels dan maar verdelen tussen GroenLinks en D66!
  Een gelukkig nieuwjaar!

 7. amakkermans avatar
  amakkermans

  @ Tine, Lijkt mij handiger dat de fietsbeugels daar weggehaald worden. Ik stond dubbelvast. De fietskelder om de hoek is sinds de aanleg van de cityring buiten gebruik. Er is een "foutje" gemaakt op de tekentafel.

  @ Henk.. Als lid van de VBBSV maak ik mij in eerste instantie erg druk over het stadsbestuur die maar niet wil horen wat er gezegd wordt en zijn eigen gang gaat. Vandaar mijn aanwezigheid tijdens de commissie maatschappij.
  Vriendelijke groeten en prettige jaarwisseling!

 8. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Al jaren pleit GroenLinks (daarin in eerste instantie alleen gesteund door de SP) voor extra aandacht voor misdrijf no.1: fietsendiefstal.In

 9. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Het is genoegzaam bekend dat GroenLinks en SP veel moeite doen om aandacht voor fietsers te krijgen en te houden. Ik weet niet exact hoe hard de PvdA zich over fietsen enz. maakte v