Geplaatst

Udenhout

Mijn telefoon ging midden in de nacht. Het was wethouder Jan die met een zware stem vroeg morgen naar hem toe te komen. In Heusden. Dat plaatsje bestierde hij nu een week, zonder al te veel succes. Wethouder Jan had heimwee. Iedere nacht vertolkte hij urenlang het Kruikenlied met een snik in zijn stem. Pas als zijn vriendin hem met wat petsen weer bij zinnen bracht, kon hij stoppen. Dan huilde hij zichzelf loeiend in slaap. In het oude huisje aan de Heusdense kade zat een gebroken wethouder, een zielig hoopje Jan. Hij vond het maar niks in Heusden. “Heusden is stom. Ze laten me de hele dag stomme klusjes doen”, mopperde hij. “Slootjes uitbaggeren, gier karren, vetputten legen, de banden van dagjesmensen oppompen, pootaardappels rooien, stront zuigen, de marktkoopmannen koffie met een kaakje brengen. Op woensdag doe ik het jassentoezicht in de bibliotheek, donderdag steek ik ouden van dagen in bejaardenhuis ’t Panhuis een hart onder de riem en morgen zaai ik het veld van VV Heusden in. Daarna ga ik winkelend publiek op hun verantwoordelijkheid te wijzen.” Een diepe zucht. Zó had hij zich het burgemeesterschap niet voorgesteld. Wethouder Jan dacht eerder aan lekker flaneren met een grote ketting, een beetje borrelen. Niet dus. “En altíjd maar het goede voorbeeld geven. ” Wethouder Jan richtte zich op en keek me nu scherp aan. Bozig, zoals alleen wethouder Jan bozig kan kijken. “Weet je wat ze ook willen dat ik doe? Gel gebruiken! Extreme fixing gel van l’Oréal. Omdat ze vinden dat mijn haar – ik citeer – ‘een dood vogelnestje’ is! Ik vind het hier he-le-maal niet leuk!” Hij begon hard te huilen. Dikke tranen biggelden over zijn wangen. Hij proestte het nu uit. Het speeksel vloog alle kanten op. “In Tilburg waren er nooit aanmerkingen op mijn haar! Nóóit! Iedereen was er dol op!” Ik wist wel beter, maar zei niks. Hij stopte met hard huilen en pruttelde wat na. Het snot liep in slome straaltjes uit zijn neus. Wethouder Jan snoot zijn neus en neuriede zachtjes het Kruikenlied terwijl hij een nat gehuild kussen onder zijn kin hield. Hij wiegde als in een trance heen en weer in zijn stoel. Ik vroeg hem wat hij het meest miste aan Tilburg. Zonder met zijn ogen te knipperen, riep hij krachtig uit: “Udenhout!”

Reacties

8 reacties op “Udenhout”

 1. arjenroos avatar
  arjenroos

  Citaat: Zonder met zijn ogen te knipperen, riep hij krachtig uit: “Udenhout!” Ik begrijp waarom Udenhout. Wat ik niet begrijp, is hoe je dat aan de telefoon allemaal waarneemt. Heel knap.

 2. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Ik zie het ook heel scherp voor me, Arjen! maar onder jouw column van 4 oktober kan ik toch echt niet reageren, onder je nieuwe wel zoals je zag. Ons aller Ruevert trouwens ook, weer mooie puntige reactie, ik wacht met smart op zijn eerste bijdrage hier. En een blog van mijn hand wordt ook weer eens tijd, trouwens. Tips voor onderwerpen? De hang van Noordanus naar Berkel-Enschot? Of toch liever de logo’s van de Tilburgse biljartclubs in de periode 1918-1948? Roept u maar, ik brouw er wel iets van.

 3. arjenroos13@hotmail.nl avatar
  arjenroos13@hotmail.nl

  @ Paul onder mijn nieuwe stukkie heb je niet greageerd, maar onder de oude van Henk Kuiper. Heb je dat briefpapier van Willem II goed bekeken? Het is een officieel stuk van WillemII bestuurder vd Ven.

 4. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  @Arjen, ik wilde me gaan richten op biljartclublogo’s begin vorige eeuw.

 5. arjenroos13@hotmail.nl avatar
  arjenroos13@hotmail.nl

  Beste Paul, als biljartclublogo’s iets bijdragen aan het verhaal van deze stad moet je dat vooral doen. Veel succes en bedankt voor je inhoudelijk stevige reactie.

 6. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Heb je het door! Blijf net doen alsof, dat kan ook helpen…

 7. arjenroos avatar
  arjenroos

  @ Paul, ik zou de brief van WillemII nog een aantal malen plaatsen als ik jou was. Hoef je geen energie te steken in je biljartlogo’s. Veel succes.