Geplaatst

Bomen zijn Tilburg beu

De lindes verdommen het te groeien in Tilburg. Daarom gaat de gemeente twee nukkige bomen op de Heuvel vervangen door ‘een meerstammige lindestruik van drie meter hoog’. In een bak. Dat zal ze leren.Het schitterende nieuwe Heuvelplein. Met zijn hardplastieken omheining en stoere stroken beton. Gelardeerd met gras. En dan die verhoging om uit te dragen dat de pleinbeleving hier naar nieuwe, ijle hoogten wordt gestuwd. Ook voor vertier is gezorgd: fonteintjes die af en toe de kop op steken. Lekker gek. Voer voor toeristen en stadscroniquers. Met hardhouten banken vanwaar je over de betonnen vlakte naar Willem II kunt kijken.

Welke boom wil hier nu niet wortelen? Iedere dag uitzicht op de MustSee en de Heuvelpoort. Op zwaarlijvige scootermeisjes en hun loverboys. Duiven die koeren in je kruin. Een beetje boom betaalt zo’n A-locatie terug door te floreren. Maar nee, twee van de drie lindebomen geven niet thuis als het om een beetje normaal groeien gaat. Kwamen ze eerst nog heel stoer aanzetten met die grote kluiten van ze, van die bravoure is niets meer over.

Het college vindt het nu welletjes met de eigengereide bomen. De flora houdt zich niet aan de afspraken, ondanks herhaaldelijk aandringen. Tot drie maal toe zijn de bomen gesommeerd nieuwe wortels aan te maken. Later zwakte de eis af tot een zijloot. Desnoods een twijgje. Als er maar íets van goede wil werd getoond door de lindebomen.

In een allerlaatste poging werd gedreigd met het afsluiten van het water. De bomen ontvingen daartoe op 11-1-2010 een officieel schrijven. De gemeente staat volledig in haar recht. De bomen hielden zich niet aan het prestatiecontract dat de gemeente in 2009 met het drietal sloot. Hun groeicurve blijft akelig plat. Het valt te kwalificeren als ‘wanprestatie’. Maar niets kan de verwende rotbomen tot groeien aanzetten. De brief bleef ongeopend bij het hek liggen. Inmiddels zijn ze -zonder medeweten van het college- overgegaan tot sterven. Ook dit is niet conform de afspraak.

Op Twitter (http://twitter.com/Lindebomen) halen de lindebomen fel uit naar de gemeente. ‘Lindebomen zijn tegen groenbeleid waarin ze ’s nachts vermoord worden en terecht komen in bakken waarin ze hun wortels niet kunnen keren.’ De lindebomen zijn het beu en hebben tot nader orde verklaard hun functies in Tilburg te beperken tot sterven. ‘Dat Jan Hakkings partij hier de grootste werd, sterkt ons in die overtuiging.’