Geplaatst

Gerda bespringen

“Wij vrouwen kunnen wel hoger willen klimmen, maar dat lukt niet met een rokje. We zouden besprongen worden”, aldus ene Gerda de Vries in het Brabants Dagblad. Ze praat over de apenrots. Zo noemt Gerda de top van het bedrijfsleven. Mannen zijn de apen op de rots. Gerda de Vries is niet zomaar iemand. Gerda is de baas van Feniks. Stedelijk centrum voor emancipatie. Gerda en haar club hebben een glashelder winstoogmerk: de kloof tussen de seksen zo breed mogelijk houden, al is het alleen maar voor de perceptie.

Hoe breder de kloof, hoe dikker het glazen plafond, hoe fijner het voor Gerda en haar discriminatieclub is. Hoe prominenter ze de schijnbare ongelijkheid kan etaleren, hoe meer overheidseuro’s Gerda’s kant oprollen. In feite is Gerda dus ontzettend gebaat bij seksisme. (Ook een reden om mannen apen te noemen.) De huur van het luxe kantoor aan het NS plein en Gerda’s salaris moeten immers ergens vandaan komen. Vandaar ook dat er een emancipatieprijs is bedacht. Wethouder Marjo Frenk en de op alle feesten en partijen verplichte Karen Bruers vormen de jury.

Want wat is zo’n prijs hard nodig! Een vrouw kan niet eens behoorlijk in een rokje carrière maken! Dan wordt ze besprongen!

Dat ziet Gerda goed. Wij mannen willen alle vrouwen occupyen. Nou, en áls we in onze kantoorjungle zo’n zeldzame gerokte vrouw ontwaren, berg je dan maar! Daar helpt geen glazen plafond tegen.

Gerda dan. Links op de foto bij het artikel. Ze oogt wat wassenbeelderig. (Dat voorspelt niet veel goeds.) Een beetje norsige en verkrampte uitdrukking op het gezicht. Bleek, feministisch opgemaakt zullen we maar zeggen. Het kapsel heeft de strijd gestaakt. Enfin, verontrustend, maar niet onoverkomelijk. Die bovenkant, dat valt af te dekken. Maar die boezem. Daar begint het te wringen voor een echte aap als ik. Het onderstel blijft gissen. De angst voor stalpoten dringt zich op. Bespringbaar?

Neen!

Sorry Gerda, deze man, dit harige hormoonbeest dat volcontinu in een hinderlaag ligt om jullie te bespringen, laat jou lopen. Maar misschien, wie weet, met een frisse coupe, wat makeup tips en een afkledend rokje…

Want zelfs Karin Bruers schijnt naar verluid weleens te worden besprongen…