Geplaatst

Wakker worden

Zondag 22 augustus was het 110 jaar geleden dat Marietje (eigenlijk ‘Mia’) Kessels verdween. Maar die gruweldaad dat weten we nu wel. Laten we het even hebben over de vader van Mia.

Frank van den Nieuwenhuijzen

Mathieu Kessels is een gepassioneerd man. Musicus, componist, wonderkind, fabrikant, causeur, uitgever en schrijver. Op zijn 15de is hij al directeur van de Heerlense harmonie St. Cecilia. In 1886, 28 jaar oud, komt hij naar Tilburg. Hij blijft hier tot zijn dood. In de waskeuken van zijn huis bouwt Mathieu muziekinstrumenten. Twaalf jaar later bezit hij een 130 meter lang complex langs het spoor naar Breda; de grootste muziekfabriek van Europa. Door toedoen van Kessels zien we de eerste gastarbeiders in Tilburg. Hij laat Duitse en Hongaarse instrumentenbouwers met gezin en al overkomen. Kessels fabriceert (bijna) alles: van conducteursfluitjes tot bombardons. Kessels is óók de man van een bordewijkiaanse concurrentiestrijd. Na allerlei twisten met een curator from hell wordt hij verbannen uit zijn eigen fabriek. Geen nood. Op een steenworp afstand begint Mathieu een nieuw bedrijf. De Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten bindt de strijd aan met de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten. En dat allemaal in ons Tilburg.

In de loop der jaren bouwt Kessels een half miljoen instrumenten. Vandaag de dag duiken ze nog overal op. Van Japan tot IJsland. Kessels-piano hebben? Gratis af te halen in Ballol Street, Glasgow. [http://glasgow.gumtree.com/glasgow/83/63861883.html] Veel van de superieure, handgemaakte instrumenten staan in het Muziekinstrumentenmuseum (Muzima) aan de Lovense Kanaaldijk 7.

Hier huurt Muzima een stuk van een voormalig fabriekspand. Zeker niet ideaal voor de slijtgrage instrumenten. Er zijn trouwens niet alleen muziekinstrumenten te zien. Ook de originele werkbanken en gereedschappen van Kessels staan en liggen hier overal. Eind 2010 loopt het huurcontract af, en een nieuwe locatie is er nog niet. Wellicht gaat alles weer in opslag bij de boer, waar de muizen dansen op de pianola’s.

De verhuizing van Muzima naar het Dröge-complex (naast het Textielmuseum) ging niet door. Dat is jammer. Hier hadden twee roemrijke industrieën direct naast elkaar kunnen schitteren. Die textielindustrie, dat weten we nu wel. Maar waarom blijft die andere (en veel onbekendere) Tilburgse industrie zo onderbelicht? Tilburg is een muziekstad. Eén ding is zeker: een van de mensen die aan de wieg daarvan staan is Mathieu Kessels. Toeval of niet? De vertrouwenscommissie die de antecedenten van burgemeester Noordanus toetst vergadert in Kasteel Grathem. Hier overleed Mathieu Kessels jr. (zoon van), eenzaam te midden van de dolende trommels en trompetten.

BBOINGG!!!

Hopelijk schudt een knallende gongslag de Tilburgse politiek wakker. Vertegenwoordigers van bijna alle partijen brachten vóór de vakantie een bezoek aan Muzima. Ook zij merkten dus dat de Tilburgse geschiedenis hier voor het oprapen ligt. Nu is het tijd voor actie. Muzima moet worden geholpen aan nieuwe behuizing. Er moet héél snel nog een Kessels worden toegevoegd aan het culturele erfgoed van deze stad.


Reacties

5 reacties op “Wakker worden”

 1. Shoarma leest liever avatar
  Shoarma leest liever

  Chapeau…!
  En zodra die Kessels in de oude Drögefabriek staat, vraag ik Igor Roma (http://bit.ly/bua3eC) en Ad de Roij (http://bit.ly/axrMz0) deze quatre-mains in te wijden…!

 2. Ruevert avatar
  Ruevert

  Horbach, wonend tegenover de spoorovergang bij de Lind in Oisterwijk had van Kessels een schat van items. Stapels bladmuziek, die helaas in vlammen zijn opgegaan.
  Hij zou nu +/-101 geweest zijn. Wat er met die spullen gebeurd is?? Max Horbach was ook een fervent radio amateur en bezat daarnaast ook een bedrijf dat smyrna garens leverde.

 3. Frank van den N avatar
  Frank van den N

  Max Horbach was een kleinzoon van Mathieu Kessels. Hij was een zoon van Henriette, de oudste dochter in het gezin.

 4. Ruevert avatar
  Ruevert

  Ik wist wel dat hij gelieerd was aan Kessels. Een markante man was hij zeker Max Horbach.

 5. Ruevert: Loves de DD avatar
  Ruevert: Loves de DD

  Tja,
  het wordt wel heel erg triest. Hoort bij het debat binnen het debat.
  Heer van Zeeland,
  het probleem is groter. Reacties worden geblokkeerd,Shoarma is afgevoerd naar de Sahara waar zijn woorden verzengen door de zon. Vrije meningsuiting is op dit DDR forum niet gewenst.