Geplaatst

Cape Carnaval

‘Bent u voor of tegen een helikopterhaven? ‘, informeert de stemwijzer. Ik lees de vraag nog een keer. Het staat er écht. Een helikopterhaven. Weet u hiervan? De mensen die ik er naar vraag, hebben nog nooit van het plan gehoord. In een stad met een aftands treinstation met drie sporen klinkt het mij enorm futuristisch in de oren. Spannend.

Googlen op ‘helikopterhaven Tilburg’ levert weinig op. Een verwijzing naar exploitant Helinet. Het bedrijf meldt kordaat dat het ‘een fijnmazig netwerk van helikopterhavens realiseert.’ Ook Tilburg staat op het kaartje. Uit de Nieuwsbrief Gemeenteraad staat dat er vorig jaar is gepraat over de helihaven. De stemming voor het plan is gestaakt. Het college moet er nog maar eens over nadenken, vinden GroenLinks, PvdA en SP. Partijen die waarschijnlijk flink verliezen in de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Het wordt steeds mooier. ‘De landingsplaats moet de plannen voor de vliegtuigindustrie in Tilburg een stimulans geven’, meldt het tekstje in de nieuwsbrief. Er gaat een wereld voor me open. Een select groepje visionairs werkt blijkbaar achter de schermen aan projecten die van Tilburg het Cape Carnaval van Europa gaan maken.

De vraag is wie er naast Saab en Boeing op de wentelwieken zit te wachten. Helinet meldt dat het ‘consultants, advocaten, architecten, politici en artiesten’ zijn. Volgens het bedrijf gaat het om ‘menig professional’ die ‘meermalen per maand in de situatie komt dat hij of zij snel en/of voor korte duur ergens moet zijn’. Het zijn mensen die ik niet ken. Weet u ze te zitten, die razend drukke artiesten, accountants en politici die smachten naar een Tilburgse landingsplaats voor hun heli?
Nee hè? Toch zijn ze onder ons. Ze zitten in het gemeentehuis, de mensen met de helikopterview. Wat zouden ze graag over Tilburg vliegen en vanaf grote hoogte de bloeiende vliegtuigindustrie bezien. Met loeiende rotoren instappen en landen op het helipad van het stadhuis. Lekker stoer ook die wapperende haren.

Van ronkende motoren en draaiende wieken gaat een aanzuigende werking uit. Inderdaad. Shopverslaafde stewardessen bezetten het Pieter Vreedeplein, dorstige piloten hangen rond in de paaldansclub en de vliegenierspettenhandel floreert als nooit tevoren.

Ik klik op ‘ja’.