Geplaatst

Heden geen nieuws

De redacteuren keken er al naar uit. Vier dagen lang feest. Werken hoefden ze niet, want met carnaval was er vreemd genoeg nooit nieuws. 96 uur waarin niemand steelt, verkracht, moordt. 96 uur waarin de politiek stopt, winkeliers en kantoren hun deuren sluiten. 96 uur waarin er geen muis beweegt en er dus níets in de krant hoeft. Heel gek. Maar de journalisten accepteerden het en stortten zich in het feestgedruis. Het kan erger.

Nu ja, niets. Vier dagen lang werden de lezertjes van het Brabants Dagblad op vier pagina’s foto’s van geschminkte gezichten in de krant getrakteerd. Met onderschriften die in dronken superlatieven het carnaval vierden. Het was allemaal fantastisch. Want dat er niets gebeurde, is niet waar. Het carnaval gebeurde, met al zijn joligheid, hoempapa en confetti. Alaaaf!

Maar nee, u hebt een punt als u stelt dat ‘hard’ nieuws uit de kolommen was verdwenen. Nergens was nog nieuws. In de hele regio niet. Er heerste een groot tekort aan ‘echt’ regionaal nieuws. Opeens, plotsklaps was de overvloedige bron van buurten terroriserende Marrokaantjes, disfunctionerende politici en vastgoedblunders opgedroogd. Vier dagen lang. Om na die tijd gewoon weer vol te lopen. Een haast Bijbels wonder!

En toch…

Het zou de Tilburgse redactie van het Brabants Dagblad sieren als ze ons volgend jaar vooraf op de hoogte stellen van het opschorten van hun journalistieke taak. (Ik bedoel volledige opschorting, niet deels, zoals normaal). Dat de journalisten ons laten weten gewoon vier dagen vakantie te hebben en uitleggen dat er dan wel een krant verschijnt, maar dat het een soort prentenboek is en we zeker níet de ijdele hoop moeten koesteren er ook maar een regel ‘nieuws’ in aan te treffen.
Veel van hun lezers stellen dat op prijs.

Reacties

6 reacties op “Heden geen nieuws”

 1. arjen roos avatar
  arjen roos

  Wederom niets nieuws onder de zon. Schreef Erik immers in 2010 al: “In de kolommen van het Brabants Dagblad is het altijd komkommertijd.” De krant als zen-tuin.

 2. Godelieve Engbersen (@GodelieveTT) avatar

  vandaag heb ik met veel plezier en interesse het brabants dagblad gelezen. Het carnavalsthema van 2013 is bekend! 😉

 3. Paul van Est avatar

  Vandaag is de echte nieuwsgaring dan ook weer hervat, Goodje!

 4. Renee avatar
  Renee

  Lòt Ligge, wè leej, leej!

 5. Henk avatar
  Henk

  De ‘nieuwsgaring’ is weer hervat Paul? Het eigenlijke nieuws stelselmatig verzwijgen en de betaalde reclame en campagne presenteren als nieuws is dat “nieuwsgaring”? Feiten die ik al jaren hier onder de aandacht breng moeten we dus blijven negeren of zelfs ontkennen. Want de krant bepaalt dus wat in Tilburg het nieuws en de feiten zijn. Het langzamerhand totaal vervangen van nieuws door betaalde campagne dat noemen we “nieuwsgaring”!?

 6. Paul van Est avatar

  Ach Henk, wat kun je toch slecht lezen en in herhaling vervallen. Wellicht zou ik het lichtelijk ironsch bedoeld kunnen hebben, oh grote wegwijzer voor het moderne Tilburg?