Geplaatst

Net gedrag

De gemeente Tilburg stopt geen geld in IJslandse banken, investeert niet in exotische financiële producten en zit niet in valuta. Staat al ons belastinggeld dan te verpieteren op een stoffige spaarrekening? Welnee. De overheid doet wel degelijk avontuurlijke dingen met de binnenkomende gelden. Zoals het investeren in een voetbalclub. Een spannende vorm van beleggen.

Willem II huurt dit seizoen het Koning Willem II Stadion voor niets. Op 19 oktober besloot Jan Hamming de huursom voor het stadion kwijt te schelden. Want: Willem II kampt met een schuldenlast van 3 miljoen. Ah, de mysterieuze voetbalwereld. Enkele jaren geleden verkocht de club de aanvallers El Hamdaoui en Dembélé nog voor een slordige 10 miljoen euro. Gelukkig besefte het clubbestuur dat geld moest rollen en investeerde het miljoenen in een stoet spelers en afkoopsommen voor diverse trainers en bestuurders.

Ja, de bal kan raar rollen. Zo haal je miljoenen binnen en speel je Champions League voetbal en zo ben je effectief bankroet en sta je op het punt te degraderen. Maar ja, zo is die gekke, gekke voetbalwereld. Niets aan te doen. Gelukkig stelt niemand er vragen over. Want zo gaat dat nu eenmaal. Universele financiële wetten gelden niet voor voetbalclubs.

Hoewel ze uiteraard géén blaam treft, zijn de bestuurders van de profvoetbalclub bereid ook een duit in het zakje te doen. Deze week maakte voorzitter Jan Melis bekend dat de begroting van 13 naar 10 miljoen wordt verlaagd. Een mooi, ruimhartig gebaar. Zelf noemt het bestuur dat ‘net gedrag’. En net gedrag, dat moet beloond worden. Door de gemeente en de burgers. In ruil voor deze sympathieke geste wil Melis dat de huur volgend seizoen met 500.000 euro wordt verlaagd. Kinderachtige tegenstanders zullen zich wel weer afvragen hoeveel bijstandsmoeders daarmee te helpen zijn.

Ik zeg: doen. Is het niet voor de geweldige, wereldwijde citymarketing die een profvoetbalclub oplevert, dan wel om de investering te bewaken. Er zit al voor miljoenen aan overheidsgeld in ‘het Ajax van het Zuiden’. Je nu terugtrekken is kapitaalvernietiging. Dat geld is weg. En het slechts een kwestie van tijd voor een oliesjeik de club opkoopt en er zijn geld op stukslaat.
En anders komt er misschien ooit wel een capabel bestuur dat er in slaagt niet meer geld uit te geven dan er binnen komt.