Geplaatst

Bid voor de bid

Zijn wel al Culturele Hoofdstad? Regelmatig word ik met die vraag wakker. Rillend. Is de beslissing gevallen terwijl ik sliep? Zonder dat iemand het me vertelde? Het is stil rond de ‘bid’. Akelig stil. Er beweegt geen muis. U voelt het. Ik voel het. We gaan de ‘bid’ binnenhalen! Er staat ons wat te wachten.

Hordes Spanjaarden vergapen zich aan de uitgebrande resten van de Zino. Ze zien er een ode aan de vergankelijkheid van de jeugd in. Muy bueno! In Jeruzalem voelen de Oostblokkers zich senang. Hun heimwee naar vroeger wordt er gevoed. Ze smullen van de fantasierijke architectuur! De cityring wordt een karrenspoor waarover de koddige reuzen statig schrijden. Jong en Oud vergapen zich aan opnieuw een geslaagde folkloristische oprisping van de gestrande zeerob, ridder Spaepens.

De sing-a-long tour langs ‘diverse graven’ door de Stadsdichter is een doorslaand succes bij de Portugezen. Zij snappen zijn funeraire fado-sound natuurlijk als geen ander. Zoals gewoonlijk staat het weer zwart van de mensen bij Vincents tekenlokaal. Tja, what else is new, mensen? Het theatraal abseilen van de Interpolis-toren is eveneens een doorslaand succes. De jongleeract van de Cultuurmakelaar moet door het enthousiaste gedrang van de IJslandse dwergen worden afgeblazen. Laat ze maar. Het is feest.

Maar er is meer. De massaal toegestroomde Europeanen gaan vol vuur smikkelsmokkelen op het Bels Lijntje. Mét een bekende Wethouder. De chromen fietspomp (gratis lucht!) en het rooster waar de metrogeluiden uit komen, zorgen voor een boel bekijks. Er dreigen opstoppingen. De deuren van de Quat-garages in Noord gaan wagenwijd open. Iedereen loopt met bolle wangen rond en vindt het wel best.

Wat een feest. Onze Europese broeders en zusters kunnen niet geloven dat dit pas een eenvijfde deel van de culturele pret is! De T® (You’r there, Du bist da, Tu es lá) heeft voor altijd een plek in de harten van vele Ieren, Roemenen en Noren gekregen. Jaren later zullen ze hun kleinkinderen gloedvol vertellen over de smikkelsmokkeltocht en hoe ze zich vergaapten aan reus Slampie.

Ook onze levens zullen nooit meer het zelfde zijn. Bid U dus voor de bid.

Reacties

Eén reactie op “Bid voor de bid”

  1. Peter J. avatar
    Peter J.

    Tilburg bashing: schattig hoor 😉