Geplaatst

Kultuuuur! La la la la la laaa


Daar komt een kolkende golf bijzonder linke Kultuurmakers aan. Ze stampen, ze briesen, ze roepen en ze tieren. Ze willen hun potjes terug en zingen hun strijdlied:

Kultuuuur La La La La La La La La La La La La La La La La
La La La La La La La La
Kultuuuur!
Kultuuuur! La La La La La La La La La La La La La La La La
La La La La La La La La

Vooraan loopt Tom Amerika. Bekend Kultuurmens. Hij maakt gekke protestgeluidjes (12 euro per piepje). Dichter Martin Beversluis hinkelt hand in hand met een blozende Kultuurwethouder. Ze mag zijn sik knuffelen voor een klein potje. Hans d’Olivat staat op een step. Bij wijze van ludiek tegengeluid knijpt hij in een heuse toeter. Er klinkt een brutaal ‘Pwêp-pwêp’. Af en toe botst hij tegen de stoep.

Helaas zijn er ook afzeggingen. De Tilburg Cowboys, toch niet vies van een potje meer of minder, schitteren door afwezigheid. Ze hebben zich verslapen. Paul Spaepens is er ook niet. Zijn reuzen hadden niet de vereiste ISO-normering om over de Heuvel te lopen. Schrijver Ko de Laat was te druk met het bestuderen van de offertes van servetfabrikanten in het kader van het Grote Ko De Laat Festival (november 2010, er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, toegang ook voor rolstoelgebruikers).

Henk Kuiper is er wel, maar onder protest. Hij vermoedt een T. De Grote Schilder Rob van Trier zwaait vrolijk met bonte kwasten naar de mensen en Leonard en Jeroen, de dekselse rekels, dragen bossen penen op hun hoofd. Lekker gekkie. Dichter Jasper Mikkers kijkt voor de gelegenheid heel vervaarlijk uit zijn ogen en ook de Stadsdichter is erbij. Hij loopt arm in arm met Adje. Verder zijn er op verzoek van de Kultuurwethouder enkele trommelnegers uit Burkina Fasso ingevlogen. Ze geven een leuk, exotisch tintje aan de happening. De vrouwen van De Windh lopen met rugzakken vol koffie. Ook delen ze kano’s uit aan hongerige makersmonden. Mmm.

Vanuit de bonte stoet worden kreten geroepen als ‘Aksie taksie’ en ‘Kultuur, he-le-maal niet duur!’. Ook ‘Ik wil mijn potje terug’ doet het goed. Ook de Kulturele instituten leveren hun bijdrage. Ruimte X doneert een gebruikte maanscout die wordt rondgereden op een praalwagen van lege bierflesjes. Het Midi Theater heeft lege stoelen beschikbaar gesteld waarop moeë makersbipsen kunnen rusten.

Zo schuifelt de stoet voort. De Tilburgers kijken hun ogen uit. Zovéél Kultuur in hun kleine stadje! Het feest ging door tot in de kleine uurtjes.

*De Protestoptocht Kultuur is mogelijk gemaakt door bijdragen van BKKC, KuBra, Bureau Kultuurmakelaar, Monumentenzorg, Petrus Donders Vereniging, VVV Tilburg e.o., Tilburg Virtueel, Mundial Productions, Gilaworks, Frank van den Nieuwenhuijzen Tekst en Redactie, De Schuimrubberkoning en De Feestspecialist.

Reacties

7 reacties op “Kultuuuur! La la la la la laaa”

 1. Jacqueline S. avatar
  Jacqueline S.

  Het Grote Ko De Laat Festival?

 2. Sjaak S. avatar
  Sjaak S.

  'trommelnegers uit Burkina Fasso'
  Oor te luister gelegd bij collega?

 3. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Tsja, eigenlijk zal het pas écht goed gaan met de cultuur in Tilburg wanneer Henk Kuiper niet meer onder protést aan deze lange stoet over de door onverlaten geschapen heuvel hoeft deel te nemen.
   
  Zucht…
  En dát gebeurt natuurlijk pas als Henk zich in staat gesteld acht om – geheel tegen de taalregels in – een dikke D te plaatsen achter zijn altijd maar voortdurend onvoltooid deelwoord.
  Daarbij – en zeker niet op de laatste plaats, nee hopelijk – zo weinig mogelijk gebruik makend van TilburgZ's witregels…
  Punt

 4. Nathalie Nijs avatar
  Nathalie Nijs

  Beluister het lied:
  -'Nachtkaravaan', door Sara Kroos
  Opgelet: de geluidskwaliteit van de aangeboden opname is bewust laag gehouden.

  "Nachtkaravaan" (tekst: Arthur Japin)

  Hier komt een vrouw die leeft
  Van haar schandelijke zin in zonde
  Gevolgd door een wolvenkind
  Aan de leiband van een blote dwerg

  Een kar vol krankzinnigen
  Die de liefde hebben uitgevonden
  Een vent, die geen mens bemint,
  Duwt de rolstoel van een zeemeermin

  Wie overdag
  Niet buiten mag
  Of uitgelachen wordt,
  Wat wacht je?
  Kom, beest,
  Vier feest om je
  Vrijheid op
  Midzomernacht

  REFREIN:

  Ik ga vooraan
  Mijn
  Nachtkaravaan
  Trekt verder
  Voorbij gezond verstand
  Wat een stoet!
  Wat een moed!
  Kom, zwaan kleef aan
  Mijn
  Prachtkaravaan
  Leef één nacht
  Alsof geen droom ooit strandt

  Hier trekt dat vreemde ras
  Dat zich aan niets of niemand voelt verbonden
  Als altijd uit de pas
  In parade door de koude klei

  Een eindeloze rij
  Van wie zich aan de eenzaamheid verwonde
  viert één nacht feest dat zij
  In hun eentje met zovelen zijn

  Wie overdag
  Niet buiten mag
  Of uitgelachen wordt,
  Wat wacht je?
  Fuif, beest,
  Vier feest om je
  Vrijheid op
  Midzomernacht

  REFREIN:

  Ik ga vooraan
  Mijn
  Nachtkaravaan
  Trekt verder
  Voorbij gezond verstand
  Wat een stoet!
  Wat een moed!
  Kom, zwaan kleef aan
  Mijn
  Prachtkaravaan
  Leef één nacht
  Alsof geen droom ooit strandt

 5. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Nathalie, je bent een schat.
  Maar…
  Ach, laat ook maar.
  Mooie woorden behoeven nooit betoog…

 6. FrankN avatar
  FrankN

  'De vrouwen van De Windh'???? Gebruik dit nooit lichtvaardig, schelm. In de 24 jaar dat ik in Tilburg woon heb ik pas een (1) genie ontwaard. Dat is Frans van Hoek.

 7. henk avatar
  henk

  Zeer terechte opmerking FrankN. Een koor van heel bijzondere klasse en een dirigent met buitengewone kwaliteiten. Jij als fan bij deze ook gefeliciteerd met hun grote succes vandaag: terechte winnaar van koorfestival en publieksprijs!!