Geplaatst

Rob Oostelbos is een journalist van het Brabants Dagblad. Die krant noemt hem een ‘kritische’ verslaggever voor de Tilburgse horeca en politiek. Omdat hij geen steen op zijn plek laat bij het volgen van politiek en horeca krijgt de kritische verslaggever Oostelbos van politiek en horeca een prijs. Zij vinden de journalist ‘Typisch Tilburgs’. Ik geef ze helemaal gelijk.

Het Brabants Dagblad juicht mee met de verslaggever. Zijn collega’s hebben extra hun best gedaan op het stukje in de krant. ‘Rob Oostelbos krijgt predicaat Typisch Tilburgs’. Om het nieuws nog wat extra cachet mee te geven, spelt de krant het woord ‘predikaat’ net als in 1885. Mooi, maar met het stukje doen zijn (jaloerse?) collega’s hem toch iets te kort.

Graag wil ik aan ‘kritische verslaggever’ de kwalificatie ‘opofferingsgezind’ toevoegen. Want kritische verslaggever Oostelbos lééft voor zijn vak. Hij zet alles op alles om ons burgers ‘all the news that is fit to print’ te brengen. Wee de kroegbaas die het bier verdunt of de serveersters stiekem knijpt. Kritische verslaggever Oostelbos weet hem te vinden! Hoe? Door diep in het horecawereldje te infiltreren. Kritische verslaggever Oostelbos heeft zich als een teek in het wereldje vastgebeten.

De kritische verslaggever zit namelijk in de jury voor de jaarlijkse horecaprijs! Zo kan hij een luis in de pels van de horeca ondernemers zijn. Ongetwijfeld onbezoldigd. En omdat kritische verslaggever Oostelbos daar zo goed in is, heeft het de kroegbazen behaagd hem ‘Typisch Tilburgs’ te noemen. Een kwalificatie om trots op te zijn.

Maar wat is dat nu? Op de foto kijkt kritische verslaggever Oostelbos een beetje verkrampt de zaal in. Iemand die ’s nachts postend in morsige portieken doorbrengt is natuurlijk niet aan al dat licht gewend. Of is het iets anders? Kritische verslaggever Oostelbos zal toch zeker niet aan die enkele zure collega hebben gedacht? Die paar vakgenoten die stellen dat een journalist onafhankelijk moet blijven. Die cynici die vinden dat je niet aan mag schurken tegen de mensen die je geacht wordt ‘kritisch’ te volgen. Dat heilige boontje dat roept dat een journalist zich niet moet laten omkopen?

Laat ze maar lullen, Rob. Pik in, wie weet wanneer je weer wat wint! Zo’n prijsuitreiking is toch hartstikke gezellig? Waar het om gaat: de horeca en politiek vinden je een toppertje. Dan doe je toch zeker iets goed? En wat weten die andere journalisten er nu van? Jíj staat dagelijks met je poten in de typisch Tilburgse modder.

Nee, Rob, wat jij doet, is Typisch Tilburgs.

Reacties

3 reacties op “Typisch Tilburgs!”

 1. Shoarma avatar
  Shoarma

  Woehaaaaaa…. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 2. ans van Zeeland avatar

  Lief hoe kanjer Aldert van der Burg het in zijn column op zich nam Erik Hannema naar aanleiding van dit stukje manhaftig te grazen te nemen. Zichtbaar voor hele hordes Tilburgers die nog nooit van deze site hadden gehoord en vele malen flinker dan welke raadsleden met ampele rugdekking dan ook.
   
  Het deed me wel een beetje aan Japan denken; in die cultuur wordt het ongevraagd bieden van hulp als vernederend ervaren. Sinds donderdag begrijp ik dat beter – al zal Van der Burg het ongetwijfeld 'goed bedoeld' hebben.
   

 3. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Uiteraard was het goed bedoeld.