Geplaatst

Met Henk Kuiper op complottenjacht

Het is volle maan. Er hangt een dichte mist op het Pieter Vreedeplein. ‘Goed weer voor de complotten. Die komen nu naar buiten,’ verzekerde Henk Kuiper me vooraf. Ik heb om 0000 uur met hem afgesproken. Daar komt hij aan. Hij sluipt langs de etalages. Hij tijgert het plein op. Hij draagt een lange regenjas. Zonder merk of wasvoorschrift.

Henk Kuiper. Een schuilnaam. Natuurlijk. Wie iedere dag tientallen complotten vangt, maakt zich niet populair. ‘Henk’ wil er niets over kwijt. ‘Mijn verhaal doet er niet toe. Ik ben maar één man. Strijdend tegen de complotten.’

Hij heeft haast. De laatste tijd ziet Henk steeds meer intriges, samenzweringen en gekonkel. Zaakjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Het duistere gedoe is de laatste tijd niet van de lucht. ‘Ik weet wel waar ze vandaan komen, maar zeg er niets over. Het is beter dat je het niet weet.’ Hij instrueert me. ‘Als ze ons pakken. Ik ben een buschauffeur uit Made. Als ze er naar vragen: ik weet níets van spiegelkarpers. Hoor je me? NIETS.’ Hij grijpt me vast en kijkt me indringend aan. ‘Hóór je me?!’ Ik knik.

Wie zijn ‘ze’? Wat heeft Henk van doen met spiegelkarpers? Hij bromt in zijn baard. ‘Je weet al te veel. Veel te veel. Als dit voorbij is, moet je naar Elspeet. Elspeet. Onthoud die naam.’ Plotseling grijpt de complottenjager me bij mijn schouder. Hij trekt me naar de grond. ‘Kijk dáár! Achter die Quercus rober.’ Ik zeg dat ik niets zie. ‘Echt niet? Die grote dikke daar. Blijf hier liggen.’

Henk tijgert naar de boom toe. Als een pijl uit een boog duikt hij op iets achter de dikke stam. Helaas. Het complot is al de hoek om. Henk kent het wel. Hij jaagt al maanden op de geniepige intrige. ‘Iets met perkplanten. Meer kan ik er niet over zeggen. Neem maar van mij aan dat het een knoeperd van een complot is.’ Ik geloof Henk op zijn woord. Hij heeft een neusje voor complotten.

We sluipen verder. Op onze hurken. Henk ziet achter alle bomen sinistere schimmen. Handjeklapwethouders, grootkapitalisten, rechtse hobbyisten, carnivoren, mallmagnaten, vinkenlijmers, ambtenarenvleiers, ecologische verbindingszonesaboteurs, paddentrek-ontkenners, betonstorters, biodiversiteitsboeven, Hans Rube, automobilisten, de T.

Henk heeft ze allemaal in de smiezen. Ik mis de complotten iedere keer. Volgens Henk is dat niet vreemd. Zo zijn de complotten. Je moet een kenner zijn om ze te pakken te krijgen. Dat buitenstaanders ze niet opmerken is het ultieme bewijs van hun succes.

Af toe haalt hij een notitieboekje uit zijn baard. Nadat hij de punt van het potlood met zijn tong vochtig heeft gemaakt, begint hij verwoed iets door te krassen. Hij mompelt er driftig bij. ‘Wéét jij de dichtstbijzijnde ANWB paddenstoel?’. Ik weet het niet. Hij begint te schreeuwen. ‘Verdikkeme, het is belangrijk. Zéér belangrijk. Méér kan ik er niet over zeggen, hoor je me wel? Het is voor je eigen veiligheid. Tot hoog in de boom hebben ze hier wéét van! Spiegelkarpers! Elspeet. Elspeet. Lijn 32. Knoop dat in je oren. Die rotzakken. Iedereen doet er aan mee. Alleen ík kan ze zien. Begrijp je het nu? ‘
Dan springt hij op uit zijn gehurkte houding. Henk Kuiper moet dringend weg. Piepers jassen.

Reacties

14 reacties op “Met Henk Kuiper op complottenjacht”

 1. Shoarma is Döne avatar

  🙂 🙂 🙂 🙂

 2. Godelieve Engbersen avatar

  "Af toe haalt hij een notitieboekje uit zijn baard".

  'Henk' beschikt over bijzondere kwaliteiten, dat blijkt wel weer uit deze kolumn!

  Erik, deze kolum, wow – vlot geschreven.
  Het verhaaltje zie ik als een spannende thriller voor me. Is het een idee om hier een filmpje van te schieten?
  In Tilburg zijn genoeg filmmakers.
  Wel moet je hiervoor dan misschien wat meer research ver-richten, over vermeende complottheorieën?

  'Henk' weet als schrijver een goed geschreven kolumn wel te waarderen, denk ik.
  Zelfs als deze onwaarheden bevat.
  Dat heet tegenwoordig 'Journalistieke vrijheid'?
  Stijlvorm: 'ironie'?

  Henk tijgert naar de boom toe. Als een pijl uit een boog duikt hij op iets achter de dikke stam??

  Een boom met dikke stam, op het Pieter Vreedeplein???

  Ik ben blij dat Henk, de biodiversiteit in Tilburg aan de kaak blijft stellen, en de stem van de bomen laat horen, en zich fanatiek ingezet heeft tegen de bouw van de Mall.
  Het ongebrijdeld consumeren aan de kaak stelt, en de grote reclamejongens beschrijft.
  Wat mij betreft hoort Henk Kuiper inderdaad wel op dit Pieter Vredeplein, namelijk bij de Walk of Fame-Tilburg.

  Henk, als 'Tilburgers van betekenis' verdient een speciale tegel, en misschien ook wel een road-movie
  (zijn zoektocht naar de biodiversiteit, natuur in onze stad).

  Erik, tot ziens, en ik kijk weer uit naar je volgende blog!

  Godelieve Engbersen-
  Vóór consuminderen en een duurzamer Tilburg met meer groen
  Twitter: GodelieveTT

  Tilburg

 3. Cees van Raak avatar
  Cees van Raak

  Kostelijk stukje, Erik!
  Overigens de medische term hiervoor luidt:
  "tilia complotticus".

 4. Cees van Raak avatar
  Cees van Raak

  En knap dat je weet dat het volle maan is, ondanks de dichte mist.

 5. arjen avatar
  arjen

  Kostelijk stukje Cees? Zit jij ook in het complot?

 6. Shoarma leest liever avatar
  Shoarma leest liever

  Ok my God, daar begint het gezeik weer. Nog maar minder dan 4 jaar geduld, Arjen… 🙂

 7. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Als je als columnist niks te melden hebt, schrijf je gewoon een stukje over andere columnisten. Hier gaat geen enkele prikkelende wakkere gedachte van uit, alleen misschien het ongeloof in het bestaan van complotten. De massamoord op de joden in WO-II was zeker ook geen complot? "Nee, dat was iets anders, maar in ieder geval geen complot". De mindfuck van het Duitse volk was dat zeker ook niet? "Nee, dat was propaganda. Dat bestaat niet meer. Wij hebben nu immers de vrije pers, reclame en voorlichting". Slaap verder columnistje, je zult nooit iets te melden hebben. Hou het maar bij verhaaltjes.

 8. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  Hoi Erik. Ook ik heb onlangs op het PV plein midden in de nacht iemand ontmoet die zich bezighield met een complot! Ik was op weg naar huis na een avondje stappen toen een mij onbekende man me aansprak bij de onderdoorgang richting Telegraafstraat. 'Zie je dat?', zei de man, wijzend op een glazen winkelpui. Ik haalde mijn schouders op, want het was me een raadsel waar hij op doelde. 'Kijk eens goed naar dat beeldscherm daar boven de roltrap', ging de man verder op licht hysterische toon. 'Dat ding staat dag en nacht aan'. Ik keek naar het scherm en zag hoe een letter in beeld kwam geschoven. Een T. Die leek naar je toe te komen, lichtte daarbij even op, en flits!, loste vervolgens op in het niets. Daarna kwam er een fotoserie van shoppende mensen en toen begon het filmpje weer van voor af aan. 'Ja, nou en?', reageerde ik laconiek, 'Ik zie niks bijzonders'.
  De man keek me nu doordringend aan, knipperde een paar keer snel achter elkaar met de ogen en ging verder met z'n verhaal: 'Dit is niet wat het lijkt. Wat je hier ziet is niet zomaar een filmpje. Hier is sprake van uiterst onfrisse manipulatie. In het filmpje dat je net bekeek zijn namelijk stiekem beelden verstopt: zogenaamde subliminals. Die subliminals zie je niet, omdat ze buitengewoon vluchtig zijn. Ze zijn er maar 'n fractie van een seconde, maar ons brein registreert ze wel. Daar gaan de verborgen beelden vervolgens een eigen leven leiden. Zo worden we beïnvloed zonder dat we er erg in hebben. In Tilburg gaat het intussen van kwaad tot erger. Binnenkort zal deze geraffineerde propagandatechniek op grote schaal worden toegepast. Je hebt toch wel in de krant gelezen dat de wethouder voor informatietechnologie heeft besloten dat er in en om de stad meer dan tweehonderdvijftig beeldschermen komen? Ik knikte. Ja, dat had ik inderdaad gelezen. 'Je snapt wel wat de bedoeling is', vervolgde de man, 'Overal in de stad zullen we voortaan van die gehaaide subliminals te zien krijgen. Maar dat zeggen ze er natuurlijk niet bij. Het is pure hersenspoeling!'

  De afgelopen dagen heb ik nog eens aan de man terug moeten denken. Wel een beetje een vreemde vogel! Want hoe kun je nu beïnvloed worden door iets wat je niet eens opmerkt? En hoe komt hij erbij dat we binnenkort in Tilburg bestookt gaan worden met subliminals? Als dat inderdaad het geval zou zijn dan zou het Brabants Dagblad daarover toch al lang hebben bericht! De onderzoeksjournalisten van die krant zitten immers bovenop het nieuws. Ze hebben alles in de smiezen en als ze willen halen ze de onderste steen boven. Dat weet iedereen. Daarom zijn er hier trouwens ook weinig of geen samenzweringen. Mensen kijken wel uit om zich in te laten met smerige zaakjes, met al die nieuwsjagers van het BD in de stad. Wat complotten betreft is Tilburg een oersaaie stad.
  Natuurlijk zijn er tóch altijd een paar mensen die beweren dat er dingen gebeuren die het daglicht niet verdragen. Op zich is daar niks mis mee. Zo blijven we scherp.

 9. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  Ik heb eens op internet gekeken om wat meer aan de weet te komen over subliminale boodschappen. En wat blijkt nu: behalve de beelden en geluiden die bewust tot ons doordringen, kan video en audio ook verborgen boodschappen bevatten, boodschappen die onbewust tot ons doordringen! Obscuur gegoochel met beelden en geluiden bestaat dus echt! De techniek met subliminale boodschappen werkt waarschijnlijk het best als de beelden wat langer te zien zijn. Maar ook beelden die we maar zeer kort zien, kunnen onbewust tot ons doordringen én aantoonbaar effect op ons hebben. Interessant weetje: in Nederland mag deze techniek niet zomaar worden toegepast. Er is op dit gebied regelgeving. Een goede zaak. Want als dat niet het geval zou zijn, dan zou dat nieuwe mediaproject hier in Tilburg met die honderden beeldschermen ('Tilburg briljanT'), misschien toch wel eens door het een of ander syndicaat misbruikt kunnen worden voor massamanipulatie. Niet dat die kans groot zou zijn – in Tilburg wordt immers gewoon prettig samengewerkt in plaats van samengezweerd – maar nu weten we tenminste honderd procent zeker dat de geplande schermcommunicatie vrij is van subliminale programmering.

 10. avatar
  Anoniem

  Nou, nou, nou meneer of mevrouw de wereldburger.

 11. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Ik zeg niks, maar Frank van Pamelen wel https://www.tilburgz.nl/2008/03/07/de-spitsen/

 12. Shoarma leest liever avatar

  Over spitsen gesproken, zeg ik ook maar niks.
  Maar Dennis Bergkamp laat er boekdelen over spreken…
  🙂 http://www.youtube.com/watch?v=ESl0-qZxlik

 13. Stiller avatar
  Stiller

  Quercus robur

 14. Hans van Zeeland avatar

  Leuke column, goed geschreven. (En het reactievakje blijft hier wél heel lang open, al bijna vijf maanden. Weird…)