Geplaatst

Ziek?

Zwak? Misselijk? Verkouden? Moe?
Carnaval geweest, hè.
En hees zeker? Tja, dat krijg je van al dat ‘alaaf ‘ roepen.

Maar waarom roepen we eigenlijk ‘alaaf’ met carnaval?

Daar zijn de geleerden het niet over eens. Sommigen denken dat het een verbastering van ‘elf’ is, het getal 11, wel te verstaan. Want: 11 is het gekkengetal. Kennelijk. Maar waarom dat zo is? Geen idee, en na wat zoeken op internet weet ik het nog steeds niet. De site van Willem Wever zegt: ‘Vroeger hadden veel getallen een symbolische betekenis. Het getal 11 noemen wij het gekkengetal omdat het alleen te delen is door zichzelf en omdat 11 staat tussen 10 (het volmaakte getal) en 12 (het heilige getal). Het getal 11 is zowel ongeluksgetal (het overtreedt het volmaakte getal 10) als geluksgetal (het is twee keer 1: het symbool van eendracht). Daarom is het een ‘gek’ getal. Het heeft dus niets te maken met elven, zoals sommige mensen denken.’

Elven? Is dat een woord? Wat zijn dat? Bedoelen ze misschien elfen? Ik heb geen idee.

Als ik kijk in de internet encyclopedie Wikipedia vind ik ongeveer hetzelfde geklets over speciale getallen, maar echt snappen doe ik het toch niet. Het lijkt wel of iedereen dit soort dingen maar van elkaar overschrijft. Want in de Engelse versie van Wikipedia gaat het ook volop over het getal 11, maar nergens wordt ook maar in de verste verte iets gezegd over een gekkengetal, terwijl je toch zou verwachten dat dat gedoe over volmaakte getallen en heilige getallen heus niet alleen in het Nederlands zou gelden. Dus waarom 11 als gekkengetal dan wel?

En ergens anders vind ik iets over die elfde van de elfde (het officiële begin van het carnavalsseizoen), namelijk dat die dag (waarop trouwens ook Sint Maarten valt) precies 40 dagen voor Kerstmis is. Nu ben ik geen ster in de hogere wiskunde, maar ik heb eventjes de dagen geteld na 11 november, en veertig dagen later is het dus 21 december. Ook een interessante datum, maar geen Kerst, want dat begint op zijn vroegst op de 24ste. Kortom, ik word hier niet veel wijzer van, moet ik bekennen, en jullie dus ook niet.

Laat ik er maar over ophouden. Dit is allemaal veel te ingewikkeld voor jullie vermoeide hoofden. En ook voor het mijne. Als de carnaval maar leuk geweest is, zullen we maar zeggen.

Prettige krokus en tot volgende week.