Geplaatst

Vriezen en dooien

Net zoals St. Nicolaas zijn dag heeft, namelijk 6 december, zo hebben ook St. Mamertus, St. Pancratius, Sint Servatius en St. Bonifacius ieder hun eigen feestdag, en wel op 11, 12, 13 en 14 mei.
Natuurlijk heb je nog nooit van die vijf sinten gehoord, en dat is geen wonder, want hun feestjes zijn lang niet zo spectaculair als dat van Sinterklaas. Er komen geen cadeaus aan te pas, behalve dan misschien voor fanatieke tuiniers.Deze vijf heiligen worden de ijsheiligen genoemd omdat het namelijk na die dagen in mei hoogstwaarschijnlijk niet meer gaat vriezen, ook niet meer ‘s nachts. Na de ijsheiligen kunnen de plantjes veilig de tuin in.
Hierbij horen van die heerlijk onbeholpen spreuken: ‘Servaas moet verlopen zijn, voor de nachtvorst goed en wel verdwijnt’. En: ‘Al is Mamertus oud en grijs, hij houdt van vriezen en van ijs.’ En: ‘Wie zijn schaap scheert voor St. Servaas houdt meer van wol dan van het schaap.’

Nu zijn er behalve de ijsheiligen nog meer weerheiligen, met bijbehorende dagen van het jaar, en spreuken. Voor 27 maart bijvoorbeeld lezen we: Is het op St. Ruppert rein, zo zal het ook in juli zijn. En voor 23 april: St. Joris die de draak overwon houdt meer van regen dan van zon.

Nu de zomer met zulk prachtig weer begonnen is heb ik maar eens even wat heiligendagen opgezocht om er achter te komen wat voor weer we de komende tijd kunnen verwachten.
De meest hoopvolle aanwijzing vinden we op 24 juni. Nu weet ik toevallig nog wat voor weer het op 24 juni was. Al vóór 11 uur ‘s morgens werd in de Bilt 30 graden Celsius gemeten en was de eerste hittegolf van 2005 een feit.
En wat dacht je wat? 24 juni is de dag van St. Johannes. Zijn weerspreuk: ‘Het weer van St. Jan houdt 30 dagen aan’. Dat zou dus betekenen dat het de hele komende maand zo’n beetje mooi zonnig en warm weer zou moeten zijn.

Laten we het vooral hopen, want de spreuken voor juli gaan zowat allemaal over regen.
2 juli: Komt Maria in de regen nicht Elisabeth tegen, duurt het zes weken gewis voordat het weer schoon is.
6 juli: Als het op St. Godelieve regent, vult zij haar putje 40 dagen met regen.
20 juli: Regen met Sint Margriet geeft 6 weken boerenverdriet.
22 juli: Regen op St. Magdaleen dan regent het dagen achtereen.

Weet je wat? Laat de ijsheiligen en de weerheiligen en hun spreuken maar lekker zitten en doe mij de ijsjesheiligen maar: St. Pistachio, St. Cioccolata, St. Stracciatella en St. Vainiglia.

Ja, met slagroom alstublieft.